Які вітаміни можуть накопичуватись в організмі

Авторadmin

Які вітаміни можуть накопичуватись в організмі

Що таке вітаміни

Вітаміни, крихітні, помітні тільки під мікроскопом елементи є для організму людини вкрай важливими. Колись дефіцит тільки одного з’єднання губив тисячі життів людей. А інший допомагав виношувати здорових розумних дітей навіть в умовах антисанітарії. Є речовини, які здатні зберігатися в жировій тканині людини, а є ті, що виводяться моментально з потом і водою. Всі таємниці і секрети вітамінів читайте в нашому матеріалі.

Вітаміни – це речовини, які об’єднують величезну з точки зору будови і функцій групу, сюди входять амінокислоти, необхідні людині жири, мікроелементи. І кожен робить свій внесок для підтримки здоров’я людини. При цьому рідкісна група може самостійно синтезуватися організмом, в основному він повинен отримати його зі смачною і здоровою їжею.

Назва вітамінів походить від двох слів – віта, що позначає життя, і амін, закінчення позначає об’єднання речовин в одну цільну групу. Природа з’єднань може бути простою або складною, органічною або хімічною. Є штучно виведені мікроелементи – продукти великої хімії. Зростання, розвиток, оновлення клітин – немає жодного процесу, де б не брали роль ці крихітні мікроелементи.

Роль вітамінів в організмі людини

Вчені з’ясували, що в світі є 13 вітамінів. Характеристика вітамінів будь-якої групи – предмет вивчення науки вітамінології. Подібно програмістам, представники цього напрямку, впевнені, що всі ці сполуки, легко порівняти з драйверами операційної системи. Якщо «летить» один драйвер, ламаються великі системи життєдіяльності, зачіпаючи, інші.

Основна функція вітамінів в організмі людини – вплив на метаболічні процеси, інакше кажучи, обмін речовин. Тим самим вітаміни забезпечують перебіг фізіологічних і складних біохімічних процесів.

Де беруть участь мікроелементи:

    • в кровотворенні;
    • в роботі нервової системи;
    • в підтримці серця, судин, кровоносної системи, суглобів;
    • у виробленні ферментів для перетравлення, розщеплення, засвоєння поживних речовин з їжі;
    • в утворенні гормонів;
    • стимулюванні репродуктивної системи, діяльності щитовидної залози;
    • в підтримці міцними, здоровими і молодими волосся, шкіри, нігтів, слизових тканин рота, носа, очей;
    • в збереженні гострого зору;
    • формуванні та утриманні міцної м’язової маси, скелета людини;
    • в боротьбі з першими ознаками старіння, недоумством на тлі старості;
    • у звільненні від токсинів, шлаків, будь-яких отрут з їжі, зовнішнього середовища, що оточує нас у повсякденному житті.

    Без вітамінів не можна уявити хороший імунітет, оновлення клітин. При дефіциті окремих з’єднань наслідки бувають жахливими. Згадаймо хоча б мореплавців. У середні століття від нестачі вітаміну С, самого «базового» з усіх знайдених мікроелементів, гинули цілі кораблі. Людей косила цинга – небезпечне захворювання тканин, коли кістки, ясна руйнуються, що призводить до загибелі хворого. У наш час про цинзі майже не чути – вітамін С отримують достатньо з овочами, фруктами та препаратами аскорбінки.

    Класифікація вітамінів

    Сьогодні офіційно виділено дві великі групи з’єднань. Перша – водорозчинні вітаміни, а друга жиророзчинні. Принципова відмінність їх полягає в тому, що перші розчиняються у воді, а другі – в жирах. Причому перші виводяться з організму з продуктами розпаду дуже швидко, другі мають здатність накопичуватися в організмі, і навіть викликати гіпервітаміноз: стан надлишку мікроз’єднань.

    На окремому щаблі стоїть велика група вітаміноподібних речовин. Багато в чому вони дуже схожі на вітаміни своїми властивостями, але мають ознаки, що істотно відрізняються від вітамінів. Наприклад, вітамін В4 (холін) синтезується самим організмом людини, нехай і в малих кількостях.

    Жиророзчинні вітаміни

    Жиророзчинні вітаміни краще засвоюються разом з маслом та жирами. Всі прекрасно знають правило: їсти моркву зі сметаною. Для порятунку від рахіту приймати риб’ячий жир або пити вітамін Д в желатинових капсулах. Вони люблять «ховатися» в жировій тканині, а депо, де зберігаються їх стратегічні запаси – печінка людини.

    Виділено 4 жиророзчинних мікроелемента:

    • ретинол (А) – антиоксидант, який впливає на якість шкіри, зір, волосся, імунну систему організму;
    • кальциферол (Д) – відповідає за всмоктування поживних речовин (безпосередньо кальцію) з тонкого кишечника, регулює метаболізм, служить профілактикою остеопорозу, рахіту у немовлят і навіть раку. Допомагає скелету рости міцним;
    • токоферол (Е) – приносить виняткову користь репродуктивній системі жінки, служить профілактикою катаракти, є природним афродизіаком. Регенерує клітини епітелію;
    • філохінон, менадіон (К) – вважається самим кровотворним вітаміном, здатний вбивати хвороботворні бактерії і нормалізувати роботу легенів і серця.

    Без цих мікроелементів можна забути про красиву і гладку шкіру, гострому зорі, міцних зубах і кістках. Відмітна здатність групи мікроелементів, здатність ефективно працювати в тандемі з один одним. Фармацевтика часто використовує цю властивість, створюючи унікальні продукти проти старіння: є крему з посиленим вміст вітамінів А, Е, і вважається, вони відмінно підживлюють шкіру жінок після 40 років.

    Водорозчинні вітаміни

    Головна перевага водорозчинних вітамінів в тому, що вони практично моментально залишають організм, виводяться з потом і сечею. Ризику заробити надлишок немає, так що в період застуди сміливо налягайте на джерела аскорбінки – яблука і лимони – без страху заробити гіпервітаміноз.

    Їх існує всього 9:

    • тіамін (В1) – головний енергетик для мозкової активності, нервової і травної системи організму, нейтралізує дію отрут самої різної етіології;
    • рибофлавін (В2) – налагоджує репродуктивну функцію, метаболічні процеси, дуже важливий для вироблення антитіл до інфекційних захворювань;
    • ніацин, РР, нікотинова кислота (В3) – знижує холестерин, необхідний для нервової системи, травного тракту; знімає тягу до алкогольної залежності;
    • пантотенова кислота (В5) – пантотенат кальцію як по-іншому називають мікроелемент, є важливим учасником білково-вуглеводного обміну, бореться зі старістю, регулює дію шлунково-кишкового тракту, лікує хвороби шкіри;
    • піридоксин (В6) – головний учасник обміну речовин в організмі. Стимулює вироблення гемоглобіну, є хорошою підтримкою для імунних сил, допомагає схуднути, зачати дитину, знімає нервове напруження м’язів людини;
    • біотин (В7) – має й іншу назву: вітамін Н призначається дерматологами при комплексній терапії акне, псоріазі. Регулює кількість глюкози в крові, будучи незамінним при боротьбі і попередженні цукрового діабету;
    • фолієва кислота (В9) – впливає на формування тканин і клітин молодого мозку при вагітності. Курс вітаміну є обов’язковим приписом лікарів при плануванні зачаття дитини. Фолієва кислота хороша профілактика післяпологової депресії;
    • кобаламіни (В12) – регулює тиск, попереджає старече слабоумство, анемію. Вітамін відмінно розвиває пам’ять і покращує апетит;
    • аскорбінка (С) – найпопулярніший вітамін від застуди для зміцнення імунітету. Вітамін лікує і зміцнює ясна і зуби, вбиває бактерії і віруси, загоює рани. Знімає інтоксикацію при алкогольному та наркотичному отруєнні організму, синтезує гормон радості – серотонін.

    Водорозчинні компоненти також, як і жиророзчинні відмінно працюють в комплексі, підсилюючи дію один одного. Вони не накопичуються, так що дефіцит вітаміну при мізерному харчуванні людини здатний нашкодити йому досить сильно. Причому, за короткий термін.
    [hr height=”30″ style=”default” line=”narrow” themecolor=”1″]
    [idea]Читайте також: Що таке авітаміноз[/idea]
    [hr height=”30″ style=”default” line=”narrow” themecolor=”1″]

    Вітаміноподібні сполуки

    Останні в нашому списку – вітаміноподібні сполуки. Вони володіють такими ж властивостями, а від класичних вітамінів їх відрізняє здатність вироблятися самим організмом як, наприклад, холін. Ряд сполук схожі на вітаміни своєю користю, хоча є принципово інші речовини за хімічним складом.

    Основні представники групи:

    • F – по факту, сукупність кількох жирних кислот важливих для засвоєння жирів, їх виведення з організму;
    • В4 – холін підтримує повноцінну роботу печінки, нирок, але головне – головного мозку, підвищуючи його активність і здатність засвоювати інформацію;
    • В8 – антидепресант, стимулює передачу нервових імпульсів, регулює рівень інсуліну в крові.

    Є й інші не менш значущі, тільки більш відомі широкому колу людей, мікроелементи. Вони також вкрай важливі для роботи систем життєдіяльності, уповільнюють процеси старіння, борються із зайвою вагою. Частину з них легко отримати з щоденної їжею – вони містяться в доступних продуктах харчування. А є ті, що важливо дотримувати окремо: з продуктами або готовими аптечними комплексами.

    Природні джерела вітамінів

    Продукти навіть найпростіші і недорогі можуть бути цінними джерелами рідкісних мікроелементів. Розглянемо групу найважливіших вітамінів і розповімо, звідки їх добути.

    • Вітамін А – джерелами є зелені та жовті овочі, морська риба, печінка тріски, жовтки, вершкове масло, вершки, кефір. Кисломолочні продукти: ряжанка, кисле молоко та інші. Салат з морквою або гарбузом, приправлений вершками або сметаною – відмінний варіант для перекусу;
    • Вітамін Д добувають з печінки тріски, риби, яєць, молочних продуктів;
    • Вітамін В6, піридоксин, добувають з пшениці, нирок, борошна грубого помелу, яєць, спаржі, будь-яких круп, рослинних масел; бобів;
    • В9, В12 – для поповнення їх дефіциту буде потрібно їсти багато зелені (буквально пучками), налягати на сезонні ріпу, редис, будь-які ліверні ковбаси;
    • Вітамін В1, є супутником рибофлавіну. Без нього рибофлавін буде засвоюватися в кілька разів гірше, виявиться просто непотрібним. Щоб уникнути цієї проблеми, лікарі рекомендують їсти каші разом з салатами, а запивати фрешами з фруктів і овочів. Ще для поповнення В1 корисно їсти горіхи в різних видах і кукурудзу:
    • В2, рибофлавін отримують з цибулі. Так само картоплі, зеленого горошку, пивних дріжджів, вівсянки;
    • В3, нікотинова кислота. Їжа багата В3 – м’ясо, субпродукти, овес, жито, кукурудза, каші;
    • В5 заповнюють з арахісу, жовтків, цибулі, моркви, листового салату;
    • В4 отримують з яєць, печінки, шпинату, броколі та іншої капусти;
    • Вітамін С їдять разом з шипшиною, лимонами, яблуками, зеленню і ягодами.

    Багато продуктів містять 7-10 корисних речовин. Бобові, дріжджі, крупи насичують організм вітамінами групи В. Овочі, фрукти постачають як водорозчинні, так і жиророзчинні одночасно. М’ясо – цінне джерело білка і рідкісних вітаміноподібних з’єднань. Напрошується простий висновок: якщо купувати свіжі сезонні продукти, готувати ситну домашню їжу, не налягати на напівфабрикати, організм отримає з їжею все необхідне. І людина буде відчувати себе повною сил і здоров’я.

    При будь-якому споживанні вітамінів не варто забувати про міру і прислухатися до організму. Алергічна реакція є підставою виключити продукт з раціону, яким би вітамінним він не був.

    Головний видавець і засновник сайту healthapple.info з 31 травня 2017 року. Редактор статей на сайті.

    Роль вітамінів та джерело їх отримання

    З настанням весни більшість людей відчувають погіршення самопочуття, що супроводжується втомою, апатією, сонливістю, розгубленістю, погіршення стану волосся та нігтів, блідістю та сухістю шкіри. Те, що зазвичай трапляється з нами в кінці зими і на початку весни, медики називають гіповітамінозом або вітамінною недостатністю. Тобто організму бракує одного або декілька вітамінів.

    Розглянемо найважливіші вітаміни та їх роль в організмі людини:

    Вітамін А (ретинол) – необхідний для правильної роботи імунної системи, зору, росту та диференціації клітин. Нестача цього вітаміну може призвести до нічної сліпоти, ксерофтальмії та інших захворювань очей. Тваринними джерелами вітаміну А є печінка, м’ясо, риба та молочні продукти, а рослинними – диня, морква, манго, солодка картопля, абрикоси, шпинат, червоний перець та брокколі.

    Вітамін В1 (тіамін) бере участь у функціонуванні та розвитку клітин, а також є необхідним для енергетичного обміну. Дефіцит може спричинити слабкість, стомлюваність, дратівливість, безпричинне занепокоєння, втрату пам’яті та психічні розлади. Джерелами надходження тіаміну в організм людини є м’ясо, риба, квасоля, злаки та рис.

    Вітамін В2 (рибофлавін) необхідний організму для виробництва енергії та сприяння росту, функціонуванню та розвитку клітин. Симптомами дефіциту є втомлюваність, подразнення шкіри, тріщини і ранки навколо кута рота, а також чутливість до світла. Джерелами рибофлавіну є молоко, шпинат, яйця та зелені овочі.

    Вітамін В3 (ніацин) сприяє нормальному функціонуванню нервової системи, покращує стан шкіри та травної системи. Дефіцит вітаміну В3 негативно позначається на стані шкіри, викликаючи появу запалень і пігментних плям. Ніацин міститься в молоці, яйцях, консервованому тунці, нежирному м’ясі, рибі, арахісі, бобових та птиці.

    Вітамін В6 (піридоксин) необхідний для більш ніж 100 різних реакцій в організмі, захищає від колоректального раку, втрати пам’яті та передменструального синдрому. Дефіцит цього вітаміну може призвести до м’язової слабкості, дратівливості, депресії, нервозності та проблем із концентрацією уваги. Багатими на вітамін В6 є яловича печінка, нежирне м’ясо, бобові, риба, листова зелень, крохмалисті овочі (картопля) та фрукти (крім цитрусових).

    Вітамін В9 (фолієва кислота) запобігає вродженим вадам розвитку мозку та розщепленню хребта. Природними джерелами є зелені листові овочі, горіхи, м’ясо, птиця, квасоля, фрукти, морепродукти, яйця, зерна, печінка, шпинат, спаржа та брюссельська капуста.

    Вітамін В12 (ціанокобаламін) необхідний для вироблення та підтримки нових клітин (нервових та еритроцитів) та для створення ДНК. Симптомами дефіциту вітаміну В12 є втома, закреп, слабкість, втрата апетиту та ваги, оніміння і поколювання в руках і ногах. Міститься в молюсках, печінці, злаках, рибі, м’ясі, молочних продуктах та яйцях.

    Вітамін С (аскорбінова кислота) є вітаміном – антиоксидантом, який необхідний для підтримки здорових кісток, шкіри та м’язів. Нестача призводить до частих вірусних та застудних захворювань, загострення хронічних хвороб і підвищення ламкості кровоносних судин. Продукти з високим вмістом вітаміну С – це червоний перець, брюссельська капуста, брокколі, гуава, папайя, апельсини, ківі та інші види овочів та фруктів.

    Вітамін D (кальциферол) необхідний для підтримки рівня кальцію та фосфору в крові, регулювання росту клітин, боротьби із запаленнями та посилення імунної відповіді. Дефіцит цього вітаміну порушує апетит і провокує появу печії в роті. Вітамін D міститься у морепродуктах, грибах та яєчних жовтках.

    Вітамін Е (токоферол) захищає клітини від вільних радикалів та перешкоджає розвитку атеросклерозу. Нестача токоферолу спричиняє ламкість капілярів та зменшення тривалості життя еритроцитів. Хорошими джерелами вітаміну Е є олія зародків пшениці, насіння соняшнику, мигдаль, фундук, арахіс, брокколі, листові овочі та шпинат.

    Вітамін К (філохінон) служить коферментом для виробництва білків, які сприяють як згортанню крові, так і метаболізму кісткової тканини. Дефіцит даного вітаміну може призвести до порушення згортання крові та виникнення кровотечі. Продукти, що містять найбільшу кількість вітаміну К – це капуста, шпинат, ріпа, гірчична зелень та брюссельська капуста. У меншій кількості міститься у сої, морквяному та гранатовому соках.

    Отже, після зимової “сплячки” нашому організму потрібні сили, а відтак – вітаміни, щоб адаптуватися до нового режиму та побороти сезонну депресію. Також вітаміни допоможуть організму подолати сезонні вірусні захворювання, що є надзвичайно актуальним в період пандемії.

    Весняну нестачу вітамінів досить просто подолати, якщо внести у свій раціон корективи і освоїти деякі кулінарні хитрощі. В першу чергу потрібно замислитись про здорове харчування, яке допоможе зміцнити імунітет.

    Так, з приходом весни в раціон слід добавити перші рослини, які багаті не лише вітамінами, але й несуть у собі енергію та силу весни, а саме: кульбабу лікарську, первоцвіт весняний, смородину чорну, цибулю ведмежу (черемшу), кропиву дводомну, салат посівний та ін.

    Про роль вітамінів та період їх використання є багато суперечок, однак, безспірним залишається той факт, що забезпечення організму вітамінами та мікроелементами є необхідним для нормального функціонування організму людини.

    Інформацію підготували:

    Ежнед Марія Ахмедівна – асистент кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії,

    Костишин Лілія Володимирівна – асистент кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії.

Про автора

admin administrator