Яку кукурудзу треба для попкорну

Авторadmin

Яку кукурудзу треба для попкорну

Зміст:

Назви сортів кукурудзи для попкорну, їх вирощування і зберігання

Серед сортів кукурудзи популярністю користується лопаються кукурудза. У народі називається просто попкорн, її люблять як діти, так і дорослі. Це корисний, смачний і низькокалорійний продукт, що містить вітаміни та мікроелементи.

Якими повинні бути насіння для отримання попкорна?

Кукурудзяні насіння можна розділити на два різновиди – цукровий сорт (або маїс) і для попкорну. Щоб зерна лопалася, вони належні мати невеликий вміст крохмалю, білка і жиру, тонку оболонку, що нагадує покриту лаком поверхню, але щільно прилягає до поверхні насіння.

Вона лопається, коли її нагрівають на сковорідці при закритій кришці. У зернах починає рівномірно розподілятися пар, який змушує зерно лопатися і розтушовуватися. Якщо зерна дозріли і правильно зберігалися, то кукурудза відмінно розкриється.

Відомі сорти для попкорну

Для отримання улюбленого попкорну підійдуть відомі популярні сорти лопаються кукурудзи:

  1. Вулкан. Ця рослина має висоту до 2 метрів. Є теплолюбивой культурою. Зерна пофарбовані в жовтий колір. Насіння нагадують рисові зерна. Початки мають максимальну довжину 22 см. З кожного можна отримати близько 120 грам зерна.
  2. Лопай. Відрізняється невеликою висотою – близько 130 см. Не дивлячись на це культура дає великий урожай. Початки, пофарбовані в жовтий колір, мають зерна до 250 грам.
  3. Зея. Вважається ранньостиглий сортом. Вона дозріває через 80 днів. Зерна мають темнуватий червоний колір. З одного боку вони загострені, з іншого – округлі.
  4. Гостинець. Теж ранньостиглий сорт. Він має ряд переваг перед іншими різновидами ще і в тому, що легко переносить посуху. Початки мають довжину близько 20 см, зерна забарвлені в жовтий колір, рослина виростає висотою близько 2 метрів.
  5. Внучкіна радість. Сорт ранньостиглий. Зерна при дозріванні набувають помаранчевий колір, качани невеликі – близько 12 см. Виростає до 1,5 метрів. Сорт цінується за високу врожайність. Але ці рослини вимогливі до поливу і внесення підгодівлі, не переносять посуху.

Серед ранніх сортів зустрічаються ранньостиглі рослини, качани яких невеликі, 5-10 см. Висота теж невелика – 120 см. Назва цього сорту Червоний попкорн. Привертає відмінною врожайністю і смаковими якостями.

вирощування

Щоб самим робити попкорн, спочатку необхідно вибрати відповідний для попкорну сорт кукурудзи, який відповідає природним умовам, і постаратися його культивувати на своїй садовій ділянці.

Щоб зрозуміти, який потрібен сорт, слід враховувати наступні нюанси і особливості:

  1. Кукурудзу можна садити на глинистих, суглинних, чорноземних, підзолистих грунтах. Вона не росте тільки на піску, це пов`язано з тим, що кукурудза виростає високо: більшість сортів досягає 2 метрів.
  2. Щоб рослині утриматися на вітрі, буде потрібно сформувати потужне коріння, а на сипучої грунті це неможливо. Погано, якщо кукурудза поляже, це позначиться на врожаї.
  3. Всі сорти кукурудзи відносяться до теплолюбних рослин, тому необхідно садити насіння, коли встановиться постійна температура і земля прогріється до 12-15 ° С.
  4. Вирощування краще відбувається на добре освітленому сонцем місці.
  5. Бажано щоб ділянка була рівним.
  6. Чи не підходять болотисті місця. Кукурудзі не підходить застаивание води після поливання або дощу.
  7. Необхідно пам`ятати: кожен рік рекомендується міняти місце посадки кукурудзи, з урахуванням її попередників. Підійде місце грядок, якщо на ньому росли томати, картопля, морква і буряк.
  8. Кукурудзу не рекомендується садити в один ряд, так як різко впаде врожайність. Необхідно посадити близько 3-5 рядів.
  9. Перед тим як садити зерна кукурудзи у відкритий грунт, їх рекомендується замочувати добу в теплій воді, попередньо обробивши марганцівкою. Як тільки вони набухнуть, пора сіяти.

Необхідно вибрати метод посадки, дотримуючись відстань 50х50. Грунт попередньо культивують граблями, з додаванням азотних добрив. Буде потрібно висмикнути всі бур`яни, а лунки полити, потім в кожну посадити по 3 зернятка, поглиблюючи на 2-3 см і присипаючи землею.

Щоб грунт не сохла, можна накрити лунки пластиковими ковпаками, виготовленими з прозорих пляшок. Сходи рекомендується чекати близько 12 днів.

Після того як кукурудза для попкорну підросте, з трьох рослин вибирається найсильніше, інші видаляють.

догляд

Якщо погода сприятлива, то за кукурудзою нескладно доглядати, особливо якщо садити сорти, стійкі до посушливих умов. Таким рослинам знадобиться вода тільки 1 раз в тиждень, а вологолюбні рослини, такі як Внучкіна радість, вимагають майже щоденного поливу.

Для отримання великого врожаю рекомендується рослини підгодовувати, а для цього потрібно знати, які добрива вносити краще:

  • Після того як кукурудза зійде, 3-4 рази на місяць підгодовувати органічними добривами.
  • Коли з`являться «волоті», то знадобляться азотнофосфорние добрива.
  • Коли почнеться формування качанів, бажано внести азотно-калійні добрива.

Жаби сорти кукурудзи не переносить ріст бур`янів, тому необхідно їх постійно видаляти. Також негативно можуть вплинути на урожай шкідники – метелик, шведська муха і дротяники.

Важливо знати: якщо немає вітру, кукурудза погано запилюється, тому буде потрібно самостійно трясти стебла, щоб пилок на віничках потрапляла на зародки качанів, розташовані в пазухах листків.

Як збирати і зберігати врожай?

Початки слід збирати тільки тоді, коли вони підсохнуть, якщо зібрати раніше в сирому вигляді, то розкриття кукурудзи при приготуванні попкорна, зменшиться. Для прискорення дозрівання рекомендується під час її зростання качани розкрити, оголивши зерна, але «одяг» обривати не рекомендується.

Після збору важливо знати, як правильно зберігати. Найбільше для качанів підходить прохолодне, провітрюється. Дуже важливо, щоб воно було сухим. Підсушені качани складають в тканинний мішок або сітку на зберігання, при цьому не рекомендується відокремлювати зерна.

Як приготувати повітряну кукурудзу в домашніх умовах?

Приготувати попкорн набагато легше, ніж зварити якесь блюдо. Для цього потрібно підготувати сковороду, краще чавунну і газову плиту.
Для отримання попкорна з карамеллю знадобиться:

  • кукурудзяні зерна, приблизно 1/4 склянки;
  • 2 столові ложки рослинної олії;
  • цукровий пісок – 1 столова ложка.

Для приготування слід узяти суху сковороду, налити в неї рослинне масло, накрити кришкою і поставити розігрівати на плиту. Потім висипати зерна кукурудзи, цукровий пісок і обов`язково накрити кришкою.

Після того як вміст сковороди добре прогріється, можна буде почути, як зерна почнуть розкриватися. Як тільки все затихне, вміст сковороди найкраще пересипати в глибоку тарілку, щоб карамель не почала горіти.

Щоб отримати попкорн з цукровою пудрою, необхідно приготувати приблизно така ж кількість зерен для попкорну, рослинного масла, але готувати повітряну кукурудзу без додавання цукру. Після того як попкорн приготується, його пересипають в миску і зверху посипають цукровою пудрою, гарненько перемішавши. Можна і сіллю: на смак любителів.

Попкорн вважається поживним продуктом, що сприяє насиченню. Тим, хто стежить за своєю вагою, слід пам`ятати, що це низькокалорійний продукт. Готують його з особливих сортів кукурудзи, які можна виростити на своїй садовій ділянці. Особливих труднощів вирощування зерен не має: головне, дати кукурудзі добре дозріти, перш ніж збирати качани. Зберігати в тканинному, добре дихаючому мішку.

Кукурудза для попкорну: сорти і правила приготування

Коли люди бачать, як спокусливо підсмажується попкорн, у них пробуджується апетит. Смачну, ароматну, хрустку кукурудзу люблять і діти, і дорослі. Однак попкорн з магазину – сумнівне задоволення, адже часто виробники додають в нього занадто багато цукру і шкідливих речовин.

  • Найкращі сорти
  • Особливо часто для приготування попкорну використовують кілька сортів.
  • Чим корисний попкорн?
  • Хрустке ласощі не тільки радує своїм приємним смаком. Воно приносить велику користь організму.
  • Як зробити в домашніх умовах?
  • Сам процес приготування досить простий.
  • Приготування мультиварки
  • Рецепт включає в себе кілька послідовних дій.
  • Приготування у мікрохвильовці
  • Рецепт максимально простий.
  • Додавання
  • Отже, до кукурудзи підійдуть такі добавки:
  • Незвичайні рецепти
  • Гострий попкорн
  • Приготувати таку повітряну кукурудзу дуже просто.
  • Карамельний попкорн
  • Рецепт:
  • Сирний попкорн
  • Рецепт простий.
  • Медово-горішковий попкорн
  • Приготування не принесе вам особливого клопоту.
  • Повітряна кукурудза з горішками і шоколадом у духовці
  • Щоб отримати незвичайне і смачне шоколадне ласощі, дотримуйтесь описаного нижче алгоритму.
  • Поради щодо приготування повітряного ласощів
  • Якщо ви вирішили вперше приготувати страву (це стосується не тільки попкорну) візьміть нескладний рецепт, щоб освоїти базові навички. Наступного разу ви вже можете дати волю фантазії. Крім того, не забувайте про основні рекомендації.

Рішення є. Таку страву можна приготувати і вдома. Воно буде найкращою альтернативою, адже ви самі вибираєте, що додавати, яку кількість олії використовувати, самі вирішуєте, зробити кукурудзу солодкою, солоною або гострою.

Найкращі сорти

Для попкорну збирають кукурудзу, що знаходиться в стадії «на насіння». Її збирають вже майже сухою і остаточно досушують у прохолодному темному місці. Зберігають плоди початками.

Для виготовлення попкорну вибирають певні сорти. Підходять ті, що лопаються. Вони відрізняються від звичайних сортів тим, що їх зерна мають тонку, але міцну оболонку. При смаженні зернятка не тріскаються, а добре прогріваються і розкриваються, стаючи об’ємнішими. Лопаючі сорти розкривають зерна майже на 100%.

Особливо часто для приготування попкорну використовують кілька сортів.

  • «Пінг-Понг». Його зернятка дрібні, мають жовтий колір. Початки зовсім невеликі – 12-14 см.
  • «Лопай-лопай». У довжину початки досягають 17-20 см. Колір зерен – жовтий, вони широкі і мають подовжену форму.
  • «Зея». Початки мають довжину 17-21 см. Зернятка бордово-червоного кольору.
  • «Вулкан». Зернятка жовтого кольору. Початки досягають 19-21 см у довжину.

Чим корисний попкорн?

Хрустке ласощі не тільки радує своїм приємним смаком. Воно приносить велику користь організму.

  1. У кукурудзяних зернах містяться вітаміни групи B. Вони покращують емоційний стан. Якщо ви страждаєте від поганого сну, депресії, то ці компоненти виправлять ваше самопочуття.
  2. Кетківка допомагає поліпшити роботу кишківника, позбавляє від запорів, покращує перетравлювання їжі.
  3. Ретинол, токоферол – антиоксиданти, що покращують стан нігтів, волосся і кожного покриву.
  4. У солодкій кукурудзі містяться елементи, що очищають кровоносні судини від атеросклеротичних бляшок.
  5. Кукурудза здатна розширити кровоносні судини, що, в свою чергу, сприяє посиленню кровообігу в організмі.
  6. Можна не боятися вживати попкорн при діабеті (якщо він не містить цукру).
  7. Навіть у маленькій порції повітряної кукурудзи міститься багато антиоксидантів, що сприяє виходу з організму вільних радикалів, які руйнують клітини.
  8. Поліфеноли, що містяться в кукурудзі, борються із захворюваннями на клітинному рівні.

Як зробити в домашніх умовах?

Найчастіше повітряну кукурудзу готують на сковороді з маслом. Головне – вибрати відповідний сорт.

Сам процес приготування досить простий.

  1. Нехай якийсь час зерна побудуть у холодильнику – це сприяє їх спіненню.
  2. Потрібно розпечити сковороду і встановити її на підставку.
  3. Дістаньте подморожені зерна і викладіть їх на сковороду. Не забувайте, що вони збільшаться, тому не «переборщите» з шарами.
  4. Залийте продукт рослинною олією (1-2 столові ложки) і перемішайте. Важливо занурити в олію кожне зернятко.
  5. Накрийте сковороду кришкою. Кілька разів її потрібно буде прибирати з плити, струсити, а потім повертати на вогонь.
  6. Якщо ви почуєте хлопки, не лякайтеся. Це розкриваються зерна кукурудзи. Відкривати кришку не потрібно.
  7. Коли хлопки скоротяться, завадьте вміст сковороди. Після цього залиште її на плиті ще на кілька секунд, а потім вимкніть вогонь.
  8. Останній етап включає посипання попкорну солодкою пудрою або сіллю (залежить від того, що ви віддаєте перевагу).

Приготування мультиварки

  • кукурудза – 1 жменя;
  • сіль (підійде дрібна) – за смаком;
  • олія косове – 1 столова ложка;
  • олія.

Рецепт включає в себе кілька послідовних дій.

  1. Налийте в мультиварку невелику кількість рослинної та кокосової олії.
  2. Викладіть кукурудзяні зерна і накрийте мультиварку кришкою.
  3. Активуйте режим «випічка» або «смаження». Час підготовки встановлюється на ваш розсуд. Воно залежить від того, яку кількість зерен ви використовуєте.
  4. При розкритті зернятків ви почуєте тріск. Коли цей тріск припиниться – чекати більше нічого. Попкорн готовий. Вимкніть мультиварку, оскільки пережарені зерна вам не потрібні.
  5. Перекладіть кукурудзу у вільний посуд. Відмінно підійде пластиковий контейнер.
  6. Ваше наступне завдання – надати попкорну вишуканий смак. Оскільки в рецепті використовується сіль, додайте її. Якщо ви готуєте солодкий попкорн – просто заміните сіль цукром. Солодкий попкорн готується за тими ж правилами, що і солоний.
  7. Перемішайте попкорн в ємності і почекайте кілька хвилин, щоб сіль увібралася. Після цього ви можете звати своїх близьких або друзів, зручно розташовуватися перед екраном телевізора.

Приготування у мікрохвильовці

Рецепт максимально простий.

  1. У будь-якій ємності (контейнері) перемішуються кукурудза і олія.
  2. Заберіть суміш у мікрохвильовку, накривши кришкою.
  3. Після потріскування кукурудзи почекайте ще трохи, а потім вимикайте мікрохвильовку. Продукт готовий. Залишається лише засипати попкорн тим, що ви волієте (цукровим піском або сіллю).

Як зрозуміло з описаного вище, принцип створення повітряної кукурудзи не змінюється залежно від того, в чому ви вирішите її приготувати.

Додавання

Можна приготувати попкорн і без додаткових інгредієнтів, але, погодьтеся, приправи надають страві особливий смак, родзинку. Будь-яку з приправ слід додавати відразу після того, як підсмажиться попкорн, поки він ще гарячий.

Отже, до кукурудзи підійдуть такі добавки:

  • сіль;
  • паприка;
  • часник;
  • сир;
  • чорний перець;
  • мед;
  • арахісова паста;
  • карамель або шоколад.

Незвичайні рецепти

Дізнавшись, за яким принципом готується страва, ви можете експериментувати, створюючи оригінальні варіації.

Гострий попкорн

Для приготування вам знадобляться:

  • розсол;
  • гострий соус;
  • кукурудза;
  • олія.

Приготувати таку повітряну кукурудзу дуже просто.

  1. Підсмажте попкорн (про те, як це зробити, розповідалося вище).
  2. Коли попкорн буде готовий, відразу ж, поки він гарячий, додайте 3 ложки маринада і гострий соус (до смаку). Добре перемішайте.

Карамельний попкорн

  • вершкове масло – 50 грам;
  • цукор – 1 склянка;
  • сода – трохи менше половини чайної ложки;
  • кукурудза – 2 склянки;
  • вода – 50 мл.

Рецепт:

  1. Висипте кукурудзу на сковороду і залиште смажитися при закритій кришці. Час від часу струшуйте сковороду.
  2. Коли припиняться хлопки, вимкніть плиту.
  3. У каструлю потрібно налити воду і насипати цукор. Варите до появи золотистого відтінку.
  4. Додайте вершкове масло.
  5. Після цього додається сода. Перешкоджайте до появи піни.
  6. Полейте цією рідиною готовий гарячий попкорн, перемішайте.

Сирний попкорн

  • вершкове масло – 50 грам;
  • сир – за бажанням;
  • кукурудза.

Рецепт простий.

  1. Підсмажте зерна кукурудзи.
  2. Розтопленою олією полийте готовий попкорн, після чого посипте його натертим сиром.

Медово-горішковий попкорн

  • вершкове масло – 2 ст. ложки;
  • мед – 2 ст. ложки;
  • кукурудза – 60 грам;
  • кокосове масло – 1 ст. ложка;
  • сіль – за смаком;
  • горіхи (будь-які) – 60 грам.

Приготування не принесе вам особливого клопоту.

  1. Поки в мультиварці смажиться попкорн, подрібніть горіхи, розтопіть вершкове масло і мед. Змішайте все в однорідну масу.
  2. Полейте сумішшю гарячий попкорн, добре перемішайте. Страва готова.

Повітряна кукурудза з горішками і шоколадом у духовці

  • ванілін – почесної ложки;
  • харчова сода – почесної ложки;
  • олія – 6 столових ложок;
  • сироп з кукурудзи – 3 столові ложки;
  • цукор – 15 склянки;
  • шоколадні чіпси – пачка чорних;
  • шоколадні чіпси – пачка білих;
  • кеш’ю – унаслідок склянки.

Щоб отримати незвичайне і смачне шоколадне ласощі, дотримуйтесь описаного нижче алгоритму.

  1. Змішайте цукор, кукурудзяний сироп і олію, поставте на плиту.
  2. Не поспішайте вимикати, коли суміш закипить. Нехай повариться ще хвилин 7.
  3. Коли пройде вказаний час, додайте в суміш ванілін, соду. Після завадження вилийте склад на кукурудзу.
  4. Приберіть політичну сумішшю кукурудзу в духовку.
  5. Після того як приготується попкорн у духовці (станеться це приблизно через 10 хвилин), посипте його зверху горішками і чіпсами. Перемішайте.

Поради щодо приготування повітряного ласощів

Якщо ви вирішили вперше приготувати страву (це стосується не тільки попкорну) візьміть нескладний рецепт, щоб освоїти базові навички. Наступного разу ви вже можете дати волю фантазії. Крім того, не забувайте про основні рекомендації.

  • Використовуйте відповідний сорт. Виберіть один з тих, що перелічені на початку статті. Зі звичайною кукурудзою у вас не вийде домогтися бажаного пишного попкорну.
  • Розумний вибір добавки. Якщо ви не впевнені, чи сподобається вам смак оригінального рецепта, не експериментуйте. Використовуйте простий цукровий порошок або дрібну сіль.
  • Кришку тримайте закритою. Не забувайте, що її не можна відкривати від початку готування до самого кінця. Тільки коли закінчиться тріск, кришку можна буде підняти.
  • Струшуйте вміст. Періодично сковорідку із закритою кришкою потрібно струсити. Так підсмажаться абсолютно всі зернятка.

Про те, як приготувати попкорн у домашніх умовах, дивіться у наступному відео.

Про автора

admin administrator