Заморожування вареного буряка на зиму в домашніх умовах

Авторadmin

Заморожування вареного буряка на зиму в домашніх умовах

Як заморозити буряк на зиму в домашніх умовах

На перший погляд не зовсім зрозуміла ідея заморожувати на зиму буряк, коли вона в свіжому вигляді доступна практично круглий рік як в торговельній мережі, так і при зберіганні в погребі, насправді, цілком раціональна. Заморожений коренеплід на 90% зберігає всі свої корисні речовини, в той час, як при утриманні в овочесховищах або льохах він до весни втрачає більшість своїх нутрієнтів. Крім того, грамотно підготовлений до заморожування овоч дуже зручний при його подальшому кулінарному використанні. Про те, як правильно заморозити буряк в домашніх умовах, піде мова далі.

Підготовка буряка до заморожування

Успіх в заморожуванні буряка в першу чергу залежить від якості обраних плодів. Вони повинні бути невеликими, щільними, з гладкою і неушкодженою поверхнею. Вибрані коренеплоди звільняють від бадилля і ретельно миють щіткою під проточною водою.

важливо! Варто вибирати овоч з одним кореневим відростком, оскільки кілька їх вказують на те, що плід має жорстку структуру.

Як заморозити буряк

Найзручніше овоч заморожувати в поліетиленових пакетах, забезпечених спеціальними замками, а також в контейнерах і коррексів (спеціальна пластикова упаковка). Для заморозки цілком підходять морозилки звичайних холодильників, однак більш якісний результат виходить при застосуванні морозильних камер глибокої заморозки.

Заморожують буряк в різних видах:

  • свіжому-
  • вареному-
  • пюреподібних-
  • з іншими овочами-
  • як борщовий заправки.

свіжу

Свіжий овоч можливо заморозити цілком, а можна і в подрібненому різними способами вигляді. Заморожування цілком займає набагато менше часу на підготовку, але зате процес виявляється набагато складніше при використанні продукту. Щоб заморозити свіжий коренеплід, необхідно звільнити овоч від шкірки, знову промити його водою і потім дати їй стекти з коренеплоду повністю, наскільки це можливо.

Подрібнюють буряк по-різному:

  • нарізають її соломкою, брусками, кружками або кубиками-
  • натирають за допомогою терки-
  • перетворюють її в пюре.

Чи знаєте ви? Вчені з Австрії з подивом, але достовірно встановили, що вміст корисних речовин в заморожених моркви, зеленому горошку, цвітній капусті і деяких інших овочах, вище, ніж в аналогічних свіжих, привезених з теплих країв.

Нарізану на шматочки коренеплід можна відразу помістити в пакети і відправити в морозильну камеру. Однак при цьому виникає небезпека, що вміст пакетів може смёрзнуться в кого, який потім буде складно використовувати по частинах без його розморожування.

Тому практикується метод, при якому нарізана на шматочки буряк спочатку поетапно підморожується тонкими шарами на плоскій поверхні, а потім в підмороженому вигляді зсипається вже в фасувальний пакет для подальшого тривалого зберігання в морозильній камері.

А натертий на тертці або доведений до пюреобразного стану плід розкладається в невеликі ємності і поміщається в холодильник, що дозволяє потім використовувати його необхідними невеликими порціями для приготування будь-яких страв.

варену

Процес заморозки вареного коренеплоду практично нічим не відрізняється від заморожування свіжої буряків. Варять овоч і в шкірці, і в очищеному вигляді. Для варіння в шкірці плід опускають в ємність з холодною водою таким чином, щоб вода повністю його покривала. Вариться він від 40 хвилин до години, що залежить від величини плоду. А очищену буряк краще варити на пару або в мультиварці.

Чи знаєте ви? Довгий час буряк за формою мало відрізнялася від моркви, а свій нинішній округлий вигляд вона стала набувати, лише починаючи з ХVI століття.

борщову заправку

Заправка для борщу в замороженому вигляді готова до використання одразу ж після її вилучення з морозильної камери.

Інгредієнти:

  • буряк – 1,5 кг-
  • морква – 0,5 кг-
  • томати – 0,5 кг-
  • болгарський перець – 0,5 кг-
  • ріпчаста цибуля – 0,5 кг-
  • часник – за смаком-
  • зелень – за смаком.

приготування:

  1. Всі овочі ретельно миють і просушують до звільнення від вологи.
  2. Болгарський перець нарізають соломкою.
  3. Подрібнюється ріпчасту цибулю.
  4. Помідори, звільнені від місць кріплення плодоніжок, нарізаються кубиками.
  5. подрібнюється часник.
  6. Морква натирається на крупній тертці.
  7. Те ж саме робиться і з буряком.
  8. Всі подрібнені овочі потім перемішуються в великої ємності.
  9. Розкладається суміш по пакетам в працях, необхідних для приготування однієї каструлі борщу. При цьому слід суміш розподілити в пакетах рівним плоским шаром і при закритті їх необхідно випустити з них зайве повітря.

Відео: як приготувати заправку для борщу на зиму


бурякове пюре

Пюреподібна свіжа буряк виходить за допомогою її нарізки на невеликі шматочки з подальшим подрібненням їх за допомогою блендера. Отримане пюре найчастіше розміщують в пластикових або силіконових формах, з яких його в замороженому вигляді зручно діставати як брикети, що застосовуються при приготуванні соусу.

бурякове бадилля

Молода бурякова гичка містить в собі дуже багато корисних речовин, які зберігаються в ній і після заморозки. З цих листів виходить дуже смачний і корисний зелений борщ. Щоб у спішно заморозити бадилля, її слід добре промити, звільнити від вологи за допомогою рушники і нарізати смужками разом зі стеблом. Отриману нарізку розфасовують по пакетах і поміщають в морозильну камеру.

З морквою

Оскільки морква, будучи теж коренеплодом, поводиться при заморожуванні абсолютно так само, як і буряк, ці два овоча відмінно підходять для спільного заморожування. Овочі після відмивання від бруду і очищення шаткують, змішують отримане і розподіляють по пакетам.

Як розморозити буряк

Щоб приготувати суп або борщ, продукт зовсім не потрібно розморожувати. Сиру буряк закладають в каструлю в середині приготування страви, а варену – перед його закінченням. У подібних випадках буває дуже корисним заморожування овочів порціями, необхідними для разового приготування страви.

А для салатів варені овочі необхідно розморозити. Робити це слід не поспішаючи, для чого найкраще розморожувати продукт на середній або нижній полицях холодильника. Можна це робити і при кімнатній температурі, але не слід для розморожування застосовувати мікрохвильову піч, щоб уникнути перегріву продукту.

важливо! Повторне заморожування овочів неприпустимо, так як при цьому вони позбавляються всіх своїх корисних якостей.

Термін зберігання

Навіть при точному дотриманні температурних режимів в морозильній камері не слід зберігати в ній заморожені овочі понад 10 місяців. Заморожування буряка на зиму дозволяє не тільки зберегти в ній максимум корисних речовин, але і допомагає заощадити кошти, оскільки в сезон овочі набагато дешевше, ніж взимку і особливо навесні.

Чи можна заморозити варений буряк і як це зробити

Якщо розглядати різні способи заготовок овочів на зиму, одним з найефективніших є заморожування. Якщо порівнювати овочі, які зберігаються всю зиму в прохолодних приміщеннях і заморожені, то харчова і вітамінна цінність останніх буде набагато вище. Так, наприклад, заморожена буряк буде зберігати до 90% вітамінів, у порівнянні зі свіжими коренеплодами. Єдине обмеження – заморозка повинна бути первинною, повторне заморожування призводить до втрати майже всіх корисних властивостей овочу.

Як правильно заморозити буряк

У тому випадку, коли у домогосподарки немає можливості зберігати свіжі коренеплоди в погребі чи на балконі, оскільки в теплі вони втрачають соковитість, зморщуються і в`януть, то заморозка буряка – відмінний спосіб зберегти запаси до наступного дачного сезону.

Для заморозки добре підійдуть всі види коренеплоду, він може бути як свіжий, так і варений, нарізаний кубиками або соломкою або плоди в незмінному вигляді.

підготовка коренеплоду

Зберегти всі цінні якості коренеплоду допоможуть нехитрі правила. Дотримуючись їх, кожна господиня зможе всю зиму готувати для сім`ї смачні і корисні страви з буряка:

  • Коренеплоди повинні бути середньої величини, стиглі, без видимих ​​дефектів. М`якоть – насиченого кольору, без явно виражених прожилок, які надають буряках грубу структуру. Перед заморожуванням продукт потрібно вимити кілька разів і дати обсохнути, після чого нашаткувати найбільш підходящим способом. Це можуть бути смужки або кубики.
  • Тару для заморозки краще вибирати невелику, відмінно підійдуть пакети з поліетилену. Вони хороші тим, що туди можна помістити одноразову порцію. Коррекси або пластикові контейнери невеликої величини теж будуть прийнятні.
  • У домашніх умовах коренеплід заморожують в стандартних морозильних камерах холодильників побутового призначення.
  • Якщо є можливість зробити заготовки в морозильниках глибокої заморозки, то вони будуть в подальшому дуже хорошої якості.

Замороження відвареного овоча

Багато господинь замислюються, чи можна заморожувати варений буряк для економії часу приготування страв. Для заморозки відвареного продукту існує спеціальна технологія:

  1. Для відварювання вибирають середні овочі, причому хвостик і верхівку з бадиллям не зрізають, а залишають для збереження смакових і поживних якостей.
  2. У процесі варіння у воду додають трохи оцту для збереження яскравого кольору овоча. Тоді страви, приготовані на основі таких напівфабрикатів, матимуть насичений колір і чудовий смак.

Після такої обробки та очищення буряка від шкірки, в залежності від остаточного страви, домогосподарки вирішують, в якому вигляді потрібно зробити заморозку:

  • для корейських закусок і супів шинкувати дрібно на тертці;
  • для вінегретів та салатів різати кубиками або соломкою;
  • для дієтичного харчування великими шматочками.

Далі, готові напівфабрикати перекладають в різні ємності або пакети і піддають заморожуванню в залежності від наявної побутової техніки.

Застосування замороженої буряка в стравах

Для гарячих страв можна дістати заморожену нашатковану суміш і в такому вигляді додавати в супи або м`ясо, поступово доводячи до готовності в процесі приготування. Для холодних закусок напівфабрикати потрібно попередньо розморозити. Якщо заморожування підлягав відвареної овоч, то блюдо вийде швидше за часом.

Якщо немає часу на попередню обробку коренеплоду, можна зробити заготовки з сирого буряка. Для цього потрібно очистити її від шкірки і нашаткувати в блендері або на тертці. Слід пам`ятати, що при заморожуванні свіжа буряк, як правило, набуває блідого вигляду і не буде фарбувати блюдо в яскравий колір.

Ще один варіант заморозки – цілком. Буряк ретельно миють і, не зрізуючи хвостика і бадилля, відварюють у воді з додаванням оцту. Після того як овоч звариться, його потрібно охолодити і заморозити в цілому вигляді або нарізати на розсуд. Заморожені в цілому вигляді овочі не можна буде подрібнити, заздалегідь не розморозивши. Усередині буряка при заморожуванні утворюються крижані кристали, які порушують первинну форму овоча. Нарізка з таких напівфабрикатів вийде пухка і не буде тримати форму.

Невелика хитрість в технології заморожування напівфабрикату: якщо господиня хоче, щоб шматочки замороженого продукту не злипалися в один клубок, можна готувати суміш, розкладаючи шматочки на піддоні одним шаром. Після витримування в морозилці близько 2-3 годин заморозку пересипають в окремий пакет і далі зберігають як зазвичай. Це зручно для подальшого використання.

Крім власне буряка, деякі домогосподарки морозять також і бадилля, оскільки в ній, як і в будь-якої зелені, містяться корисні вітаміни і мінерали. Для заморозки листя потрібно ретельно промити, висушити, нарізати дрібними порціями і розкласти в маленькі пакети, які далі закладаються в морозилку для зберігання.

Заморожена на зиму буряк – дуже зручний напівфабрикат для приготування багатьох смачних страв. Прості секрети заготовки коренеплоду допоможуть кожній господині нагодувати сім`ю корисними супами, салатами або рагу в будь-який час року.

Посмотрите похожие рецепти
  • Замороження зелені в домашніх умовах: як заморозити зелень в маслі Переглянути рецепт
  • Замороження фруктів Переглянути рецепт
  • Як заморозити ріпу Переглянути рецепт
  • Буряк заморожена на зиму – рецепт з покроковими фото, як заморозити в свіжому вигляді в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Як правильно заморозити буряк на зиму в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Всі тонкощі заморозки лука Переглянути рецепт
  • Як заморозити цукіні Переглянути рецепт
  • Як заморозити на зиму овочі? Переглянути рецепт
  • Які продукти піддаються заморожуванню, а які ні? Переглянути рецепт
  • Хитрощі домашньої заморозки овочів Переглянути рецепт
  • Як правильно заморозити гриби на зиму – заморозка грибів в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Як заморозити перець – 4 способи заморозки болгарського перцю Переглянути рецепт
  • Мороз свіжі баклажани на зиму Переглянути рецепт
  • Чи можна заморожувати баклажани і як це зробити Переглянути рецепт
  • Як заморозити кабачки Переглянути рецепт
  • Як заморозити баклажани на зиму. Кращі рецепти Переглянути рецепт
  • Як заморозити перець на зиму Переглянути рецепт
  • Як правильно заморозити сливу на зиму в морозилці: всі способи заморозки Переглянути рецепт
  • Способи заморозки в домашніх умовах овочів на зиму Переглянути рецепт
  • Вчимося заморожувати в домашніх умовах кольорову капусту в морозилці Переглянути рецепт

Про автора

admin administrator