Журавлина як правильно заварювати

Авторadmin

Журавлина як правильно заварювати

Зміст:

Журавлина при температурі

Застуда – сезонне захворювання, яке може вивести з ладу на кілька днів, а при ускладненнях – надовго. Щоб цього не сталося, для боротьби з інфекцією використовують народні засоби поряд із лікарськими засобами. І одне з найдоступніших і найдієвіших – журавлина при застуді.

Як правильно заварювати журавлину

Ця дивовижна ягода має цілий комплекс корисних властивостей, завдяки унікальному складу. У ній є антибактеріальні компоненти. Журавлина має жарознижувальну дію і є м’яким діуретиком. Це дозволяє успішно використовувати її при простудних захворюваннях.

У поєднанні з цукром або медом цілісна, протерта і у вигляді різноманітних напоїв журавлина сподобається як дорослим, так і дітям. Щоб відчути її лікувальний ефект, готувати ягідні ліки потрібно правильно.

Деякі правила, які допоможуть уникнути помилок:

  1. Ягоди мають бути попередньо перебрані та промиті.
  2. Журавлина заморожена підлягає відтаванню при кімнатній температурі.
  3. Теплова обробка має бути зведена до мінімуму.

Порада! Для приготування цілющих напоїв від застуди та температури можна використовувати не тільки свіжі або заморожені, але й сушені ягоди.

Оскільки лікувальний журавлини є при різних способах приготування, їх технологію потрібно дотримуватися у всіх деталях.

Перш ніж заварювати ягоди від застуди чи температури, їх потрібно розім’яти будь-яким зручним способом – блендером, маточкою для приготування картопляного пюре або звичайною столовою ложкою. На склянку окропу потрібно 1 ст. л. журавлини. Якщо додають у напій цукор, потрібно це зробити одразу після заварювання. Але набагато корисніше напій з медом. Від його вживання слід утриматися лише алергікам. Мед додають тоді, коли температура напою опуститься нижче за 40 °С, так збережеться вся його користь. Можна випити всі натуральні ліки відразу або поділити їх на 2 порції. Не менш смачні та ефективні при застуді та температурі чаї з журавлини.

Як правильно заварювати чай з журавлини при застуді

Рецептів приготування цього напою чимало: як із додаванням звичайного чорного чаю, так і з різними фруктами та навіть прянощами.

Чай з апельсина та журавлини відмінно допоможе при застуді та температурі. Цей помаранчевий цитрус містить чимало вітамінів, яких потребує ослаблений хворобою організм. Зелений чай, імбир та кориця теж додадуть свій лікувальний ефект.

  • журавлина – 100 г;
  • мед – 2 ст. л.;
  • 1 апельсин;
  • шматочок кореня імбиру невеликого розміру;
  • щіпка або стручок кориці;
  • зелений чай – 1 ст. л.;
  • вода – 1 л.
  1. Розминають ягоди, труть імбирний корінь, ріжуть часточками апельсин. Складають у каструлю, додавши чай та корицю, добре перемішують.
  2. Заливають водою, після закипання достатньо варити 1 хвилину.

Корисний чай від застуди та температури готовий.

Важливо! Мед додають лише після наполягання протягом чверті години.

Для ще одного вітамінного напою від застуди, до складу якого входить журавлина, знадобляться:

  • сушена шипшина – 15 ягід;
  • за 1 ст. л. журавлини та меду;
  • 1 ч. л. зелений чай;
  • вода – 650 мл.
  1. Краще заварювати напій у великому чайнику, попередньо обполоснувши його окропом.
  2. Поміщають у нього всі інгредієнти, заливають окріп і тепло загортають.

За 7 хв чай ​​можна пити.

Журавлинний морс при ангіні

Лікарі сперечаються про те, чи можна пити журавлинний морс при ангіні. Думки розділилися. Багато хто вважає, що надто кислі ягоди ще більше дратують хворе горло. Інші вважають, що такий вітамінний і антибактеріальний продукт може бути корисним як додаткове лікування при цьому тяжкому захворюванні. Але можна знайти золоту середину та готувати напій не надто концентрованим.

Для приготування цілющого напою необхідно взяти 0,5 склянки ягід на 1 л води. Варять їх повністю, додавши 0,5 склянки цукру протягом 10 хвилин. П’ють морс у теплому вигляді. Холодні напої при ангіні протипоказані.

Порада! Мед при ангіні дуже корисний, їм можна замінити цукор, але додають його в теплий напій безпосередньо перед вживанням.

Морс із журавлини при застуді

Це незамінний лікувальний засіб, що добре вгамовує спрагу і збиває температуру. Рецептів журавлинного морсу при застуді багато. Можна вибрати класичний варіант:

  1. Склянку журавлини розминають, добре віджимають сік.
  2. Заливають макуху холодною водою, додають за смаком цукор і кип’ятять пару хвилин.
  3. Дають напою настоятися і додають сирий сік, який потрібно зберігати в холодильнику.

Набагато більше принесе користь напій, приготований без теплової обробки. Особливо гарний такий журавлинний морс при температурі.

Для нього розім’яті ягоди заливають водою у тій же пропорції, що й у попередньому рецепті. Додають за смаком мед. Пити напій можна одразу.

Рецепт журавлини з медом від застуди

Таке вдале поєднання інгредієнтів допоможе швидше впоратися з усіма проявами застуди, в тому числі і температурою. Розім’яті ягоди та мед змішують у рівних частинах. Приймати смачні ліки можна до 6 разів на день, з’їдаючи щоразу 1 ст. л.

Порада! Для тих, хто не надто любить солодке, кількість меду можна зменшити до 2 ст. л. на склянку ягід.

Цей рецепт підійде і тим, у кого. Загострення гіпертонії часто спостерігається при застуді. У цьому випадку є подвійний ефект від цілющої суміші. А ось гіпотонікам такі ліки слід приймати з обережністю.

Чи можна журавлину при температурі

У ягоди чимало цілющих властивостей:

  1. Безліч вітамінів, необхідних при застудних захворюваннях.
  2. Антисептики, які знімуть запалення слизових оболонок та не дадуть розвинутися бактеріальним ускладненням.
  3. Сечогінні компоненти разом із калієм, здатні м’яко видалити з організму зайву рідину.
  4. Антиоксиданти, здатні оздоровити організм.
  5. Глікозиди, що зміцнюють м’яз серця, а під час застуди та за високої температури воно завжди працює з перевантаженням.

Ягода підвищує імунітет, дозволяючи організму впоратися із хворобою самостійно. Тому вживати журавлину при підвищеній температурі не тільки можна, а й потрібно. Хороша вона не тільки при застуді та грипі, але й при патології нирок та захворюваннях жіночих органів, але як доповнення до основного лікування.

Протипоказання

Журавлину при застуді вживати можна не всім. Не варто лікувати застуду в такий спосіб, якщо є проблеми в ШКТ у вигляді виразки або високої кислотності шлункового соку. З обережністю застосовують ягоду та напої з неї при захворюваннях печінки та камінні в нирках. Обмежено застосування жінкам, які годують мам і дітей віком до 3 років.

Стражденним діабетом важливо суворо контролювати кількість цукру, що додається, або меду, від якого алергікам слід зовсім відмовитися. Іноді цю ягоду зустрічається сильна алергія. У цьому випадку журавлинне лікування застуди проводити не можна.

Висновок

Журавлина при застуді – ефективні ліки та смачний десерт. Напої з неї чудово вгамовують спрагу і виводять з організму токсини. Протипоказань для лікування журавлиною зовсім небагато, а користь безсумнівна. Але навіть у цьому випадку консультація лікаря бажана, щоб таке лікування не зазнало шкоди організму.

Лікування простудних захворювань за допомогою журавлини

–>Журавлина — смачний і корисний джерело вітамінів, який з давніх часів використовувався в лікуванні багатьох хвороб. Сьогодні вона стоїть в числі лідерів по боротьбі з застудою, ГРВІ і часто застосовується в цілях профілактики вірусних захворювань. Лікарські суміші на основі ягоди для дорослих і дітей легко можна приготувати вдома. Наступні корисні поради допоможуть вам розібратися у правилах прийому і рецепти приготування такої потужної панацеї.

  • Загальні характеристики журавлини
    • Хімсклад
    • Лікувальні властивості
    • Протипоказання і побічні ефекти
    • Корисні властивості журавлини для лікування застуди
    • Особливості використання
      • Дорослі
      • Діти
      • Морс для дітей
      • Морс з соком
      • Морс із заморожених ягід
      • Відвар
      • Компот для дітей

      Загальні характеристики журавлини

      Незважаючи на те, що 90% однієї ягоди становить вода, корисний склад плодів вражає навіть лікарів. Вони здатні очистити нирки, мають протизапальну дію і знижують рівень холестерину. Завдяки таким особливостям її давно прозвали «молодильної ягодою».

      Хімсклад

      Серед корисних компонентів можна виділити наступні:

      • вітаміни А, В, ДО, З, РР;
      • лимонна і яблучна кислоти;
      • флавоноїди (речовини, які мають антимікробну дію);
      • глюкоза і фруктоза;
      • калій, кальцій, залізо, фосфор, марганець;
      • йод, мідь, олово, бор, цинк, срібло.

      До того ж вона є низькокалорійною ягодою — в 100 г продукту міститься 46 ккал, а БЖУ одно 1/0/4 р.

      Знаєте ви? З 1980 р. сік журавлини широко використовується в кіноіндустрії. Їм замінюють кров при зйомках фільмів.

      Лікувальні властивості

      Вживання плодів у свіжому, сухому або замороженому вигляді може в 2 рази посилити дію антибіотиків і прискорити одужання.

      • До того ж вона має цілий ряд науково доведених корисних властивостей:
      • має жарознижуючу дію;
      • лікує запалення ясен і різні стоматологічні захворювання;
      • знижує рівень холестерину;
      • підтримує водний баланс;
      • бадьорить і підвищує розумову активність;
      • сприяє зупинці зростання бактерицидних інфекцій;
      • зменшує запальні процеси в носоглотці і пом’якшує кашель.

      Протипоказання і побічні ефекти

      Екстракти журавлини практично нешкідливі, але свіжа ягода може викликати негативну реакцію організму. Тому про можливі заборони важливо знати заздалегідь.

      • Коли не рекомендується вживати журавлину:
      • Заборонений прийом при хворобах шлунково-кишкового тракту і виразці дванадцятипалої кишки.
      • При непереносимості і алергії на продукт.
      • В період гастриту з підвищеною кислотністю.
      • Не рекомендований прийом під час вагітності та лактації.
      • Обмежене вживання людям, страждаючим захворюваннями печінки краще знизити до мінімуму і проконсультуватися з лікарем.

      побічних ефектів можна очікувати:

      1. При гіпотонії журавлина може знизити кров’яний тиск.
      2. не Можна приймати при слабкій зубної емалі, т. к. ягода сприяє її руйнуванню.

      Застосування журавлини при застуді

      Якщо враховувати всі особливості прийому напоїв, сумішей, настоянок у різному віці, то легко можна зняти симптоми і знищити збудників хвороби. Про те, як правильно вживати молодильную ягоду при застуді, ГРВІ та отиті можна дізнатися далі.

      Знаєте ви? Для лікування плодами журавлини підійде тільки осінній урожай, т. к. ягоди, зібрані навесні, майже не містять вітамінів.

      Корисні властивості журавлини для лікування застуди

      • Цей унікальний продукт має дуже широкий спектр впливу на організм:
      • Протимікробну дію знижує запалення в горлі і справляється з патогенними бактеріями.
      • Цілющі відвари допомагають позбутися кашлю.
      • Регенеративні властивості допоможуть відновитися пошкодженим вірусом тканин.
      • Калій і вітамін С зміцнять імунітет.
      • Також плоди добре збивають жар і виводять токсини.

      Особливості використання

      Головна особливість — висока наявність вітаміну С. Його вміст у свіжому або замороженому продукті становить 15 мг, а в сушеному і в’яленому — 0,2 мг. Вітамін вважається головною зброєю в боротьбі з застудою, але має деякі обмеження в прийомі.

      Дорослі

      В період розвитку застуди журавлину найчастіше вживають у вигляді напоїв. Фахівці рекомендують такі дози прийому:

      • у вигляді морсу ліки застосовується 2 рази на добу (вранці і ввечері) по 150 мл;
      • відвари жарознижуючої дії — по 200 мл не менше трьох разів на день.

      Щоб уникнути підвищення рівня кислотності і появи печії кожні 3 дні варто робити перерву в прийомі. Курс лікування проводиться до повного одужання.

      Діти

      Для дітей червона ягода є не тільки ліками, але і смачним десертом. Допустимий обсяг залежить від віку дитини:

      • дітям до року журавлина вводитися в раціон після каш, м’яса та овочів. 0,5 ст. л. соку промитих і оброблених паром ягід розводять водою, і додають в пюре, напої або супи. Допустима частота прийому -2 рази в тиждень;
      • від 1 до 3 років, під час застуди, можна давати дитині 6 ст. л. свіжих ягід або 60 мл у вигляді морсу, компоту, киселю. Ці норми є добовими, тому їх можна розділити на 2-3 прийоми;
      • для малюків старше 4 років добова норма збільшується до 100-120 мг.

      При лікуванні і профілактиці дитячої застуди, вказані дози необхідно знизити в 3 рази

      При застуді

      Гарячі журавлинні напої високоефективні при перших симптомах простудних захворювань. Вони втамовують спрагу і мають потогінну дію. Для зняття симптомів достатньо вживати настій 2-3 рази в день. Кращого ефекту можна досягти, якщо додати в напій розтертий мед.

      При ГРВІ

      Рясне питво ягідних сумішей при ГРВІ допомагає знизити жар, побороти віруси і зміцнити імунітет. Вживати ліки можна у вигляді морсів, чаю або відвару з листя самого куща. Недавні дослідження ізраїльських учених Єрусалимського університету показали, що регулярне вживання журавлини дозволяє запобігти навіть зараження грипом.

      При отиті

      Одним із ускладнень після застуди є отит. Він супроводжується підвищенням температури, сильної різким болем у вусі і найчастіше лікується антибіотиками. Тут і приходять на допомогу чудодійні властивості журавлини: жарознижувальний ефект і посилення дії антибіотиків в кілька разів.

      Знаєте ви? Перший журавлиний сік був приготований американськими переселенцями в 1863 р., а в 1912 р. вони зуміли його вперше успішно законсервувати.

      Але будь-яке народне лікування при такому недугу можливо тільки з дозволу лікаря. Краще проводити своєчасну профілактику – настоянки з ягоди наситять організм вітаміном С і нададуть антиоксидантний захист організму.

      Рецепти приготування

      Завдяки науково доведеним широкого спектру дії плодової культури, фахівці в один голос рекомендують вживати її при профілактиці і лікуванні недуг. Але і тут головне не зловживати і суворо дотримуватися рецептури, особливо при лікуванні дітей.

      Морс для дітей

      Морс — найпопулярніший напій, який рекомендують використовувати при перших ознаках застуди.

      Інгредієнти:

      • свіжа журавлина: 400 г;
      • цукор: 1-2 ст. л.;
      • вода: 1 л.

      Спосіб приготування:

      1. Ягоди помити і ретельно розтерти в блендері або пропустити через м’ясорубку.
      2. Додати цукор і залити суміш окропом.
      3. Тримати на вогні 15 хв.
      4. Остудити трохи і застосовувати в якості пиття по 0,5 склянки 2 рази на добу.

      Морс з соком

      Цей протизастудний напій добре тонізує і зміцнює імунітет.

      Інгредієнти:

      • журавлина: 200 г;
      • цукор: 100 г;
      • вода: 1 л.

      Важливо! Журавлинні морси важливо пити в теплому вигляді, в іншому разі ефект буде досягатися довше.

      Спосіб приготування:

      1. Плоди перебрати, помити, подрібнити (блендером або ложкою) і процідити.
      2. Макуха укласти в каструлю і залити водою.
      3. Кип’ятити суміш 3-5 хв., потім пропустити через сито і додати цукор.
      4. Після охолодження додати вичавлений сік.

      Морс із заморожених ягід

      Заготовки із заморожених ягід зберігають повний склад вітамінів. Важливою перевагою заморозки є можливість варити лікарський напій круглий рік.

      Інгредієнти:

      • журавлина заморожена: 500 г;
      • цукор: 5 ст. л.;
      • вода: 2,5 л.

      Спосіб приготування:

      1. Витягнути урожай з морозилки і дати йому розтанути.
      2. Промити, потовкти, пропустити через сито всі ягоди. М’якоть відкласти.
      3. Лушпиння плодів перекласти в каструлю, залити водою і додати цукор.
      4. Знизити вогонь і варити 5 хв.
      5. отриману суміш Остудити, додати м’якоть і перемішати.
      6. Ще раз процідити і перелити в банку.

      Готовий морс зберігається не більше 24 годин. При відсутності алергії, цукор можна замінити медом. Застосовується 2-3 рази на день по 100 мл

      Відвар

      Протизастудний відвар відмінно впорається з високою температурою.

      Інгредієнти:

      Спосіб приготування:

      1. Закип’ятити воду.
      2. Промиті ягоди залити гарячою водою.
      3. Дати настоятися 40 хв. Відвар готовий.

      Допустима доза прийому — по 200 мл 2 рази на день.

      Компот для дітей

      Компот із заморожених і свіжих ягід однаково корисний при боротьбі з застудою вашої дитини.

      Інгредієнти:

      • свіжа журавлина: 300 г;
      • вода: 1,5 л;
      • цукор: 150 р.

      Спосіб приготування:

      1. Підготовлені ягоди засипати цукром і залити водою.
      2. Варити в киплячій воді 3 хвилини
      3. Настояти компот протягом 3-5 хв.

      Допустима норма прийому набагато більше, ніж у інших рецептів, т. к. компот не відноситься до высоконасыщенным лікарських засобів. Дітям можна давати по 200 мл 3-4 рази на добу

      Кисла північна ягода вважається кращою альтернативою хімічним препаратам. Вона відмінно бореться з простудними захворюваннями, ускладненнями і навіть перешкоджає розвитку ракових клітин. Але, як і будь-яким іншим народним засобом, журавлиною не можна зловживати. Перед прийомом краще проконсультуватися з лікарем, адже самолікування може зашкодити вашому здоров’ю.

      Журавлина на зиму: 20 рецептів заготовок на будь-який смак

      Завдяки великому вмісту вітамінів та корисних мікроелементів – журавлину можна по праву назвати однією з найкорисніших ягід. А ще вона гарна своєю універсальністю, і чудово підходить для найрізноманітніших заготовок на зиму – від солодкого варення до міцних настоянок та пікантних соусів. Ділимося 20 смачними рецептами!

      1. 1. Заморожені журавлини на зиму
      2. 2. Журавлина з цукром без варіння
      3. 3. Сироп із журавлини
      4. 4. Настоянка з журавлини
      5. 5. Журавлина з медом на зиму
      6. 6. Повидло з журавлини
      7. 7. Журавлина з апельсином на зиму
      8. 8. Варення-п’ятихвилинка з журавлини
      9. 9. Соус із журавлини на зиму
      10. 10. Аджика з журавлини
      11. 11. Журавлинний сік на зиму
      12. 12. Морс із журавлини на зиму
      13. 13. Джем із журавлини та брусниці
      14. 14. Компот із журавлини та яблук на зиму
      15. 15. Варення з журавлини та груші
      16. 16. Маринована журавлина
      17. 17. Журавлина у власному соку
      18. 18. Желе з журавлини на зиму
      19. 19. Варення з журавлини з волоськими горіхами
      20. 20. Пастила з журавлини

      1. Заморожені журавлини на зиму

      Щоб журавлина не змерзла і зберегла форму, є пара хитрощів.

      Тобі знадобиться: 1 кг журавлини.

      Промий і перебери журавлину, і дай ягодам просохнути. Виклади їх в один шар на лист або дощечку і відправ у морозилку. Коли ягоди замерзнуть, переклади їх у пакети чи контейнери.

      2. Журавлина з цукром без варіння

      За бажанням такі журавлини теж можна просто заморозити порціями.

      Тобі знадобиться: 1 кг журавлини, 1 кг цукру.

      Приготування: Подрібни журавлину з цукром у блендері. Залишити на 15 хвилин і ще раз перемішати до повного розчинення цукру. Закатай заготовку в стерильні банки та зберігай у прохолодному темному місці.

      3. Сироп із журавлини

      Для цього рецепту буде потрібно журавлинний сік, так що спочатку відіжмі його будь-яким зручним способом.

      Тобі знадобиться: 1 склянка журавлинного соку, 1,5 склянки цукру.

      Приготування: Доведи сік до кипіння і поступово додай цукор. Вари сироп на слабкому вогні до густини, помішуючи. Розлий його по стерильним банкам.

      4. Настоянка з журавлини

      Замість горілки можна взяти самогон чи інший міцний алкоголь на власний смак.

      Тобі знадобиться: 250 г журавлини, 500 мл горілки, 150 г цукру.

      Приготування: Розімні товкушкою журавлину з цукром, виклади в банку і залий горілкою. Закрий кришкою та прибери на 3 тижні у темне прохолодне місце. Струшуйте заготівлю раз на 2-3 дні. Проціди настойку та перелий у пляшку.

      5. Журавлина з медом на зиму

      Рекомендуємо зберігати готову заготівлю в холодильнику або холодному льоху.

      Тобі знадобиться: 400 г журавлини, 500 г меду.

      Приготування: Подрібни журавлину блендером. Якщо мед густий – розтопи його на водяній бані. Змішай мед з журавлиною до розчинення і розклади в стерильні банки.

      6. Повидло з журавлини

      Журавлинне повидло дуже смачно просто намазувати на тости або подавати його до сиру.

      Тобі знадобиться: 1,3 кг журавлини, 1 кг цукру.

      Приготування: Промий журавлину і проварити пару хвилин в киплячій воді. Відкинь її на друшляк і потім пропусти через м’ясорубку. Додай цукор, доведи повидло до кипіння і проварити 20 хвилин. Закатай його в стерильні банки.

      7. Журавлина з апельсином на зиму

      Одне з найкращих поєднань у будь-яких видах – журавлина з апельсином.

      Тобі знадобиться: 500 г журавлини, 1 апельсин, 200 г цукру, 0,5 ч.л. кориці.

      Зніми з апельсина тонкий шар цедри і очисти м’якоть від усіх плівок. Перебери журавлину та подрібни всі разом блендером або за допомогою м’ясорубки. Додай цукор і корицю, перемішай до однорідності та розлий по стерильним банкам. Бережи заготівлю в холодильнику.

      8. Варення-п’ятихвилинка з журавлини

      Класична технологія п’ятихвилинки тут дуже доречна!

      Тобі знадобиться: 1 кг журавлини, 1 кг цукру, 1 склянка води, 2 щіпки ваніліну.

      Приготування: Перебери журавлину, залий водою і проварити 5 хвилин. Розімни її товкачем, додай цукор і провари ще 5 хвилин після його розчинення. Дай заготівлі охолонути, додай ванілін, знову проварити 5 хвилин і закатай варення в стерильні банки.

      9. Соус із журавлини на зиму

      Смачний журавлинний соус з імбиром, який особливо гарний із червоним м’ясом.

      Тобі знадобиться: 500 г журавлини, 200 г яблук, 300 г цукру, 1 паличка кориці, 1 бутон гвоздики, 10 г імбиру, 100 мл апельсинового соку, 20 мл винного оцту, спеції.

      Приготування: Загорни імбир, корицю та гвоздику в бавовняний мішечок. Перебери журавлину, очисти і наріж яблука, додай апельсиновий сік і оцет, і відправ мішечок туди ж.

      Додай цукор і провари все до його розчинення, а потім протушкуй соус ще півгодини на слабкому вогні. За бажанням додай ще спеції. Прибери мішечок зі спеціями і закатай соус у стерильні банки.

      10. Аджика з журавлини

      Ця незвичайна фруктова аджика здивує всіх гостей та близьких!

      Тобі знадобиться: 500 г журавлини, 800 г яблук, 500 г груші, 3 гострі червоні перці, 150 г цукру, 1,5 ч.л. солі, 150 мл червоного сухого вина, 1 ч.л. коріандру, орегано та хмелі-сунелі, спеції.

      Приготування: Очисти і наріж яблука та груші, додай подрібнений перець і всі спеції, і протушкуй півгодини на слабкому вогні. Подрібни масу блендером і додай у неї вино та журавлину. Проварити аджику ще 15 хвилин і знову злегка подрібни блендером. Доведи аджику до повторного кипіння та розлий у стерильні банки.

      11. Журавлинний сік на зиму

      Щоб сік добре зберігався взимку, потрібно трохи проварити.

      Тобі знадобиться: 1 кг журавлини, 300 мл води, 100 г цукру.

      Приготування: Відіжми з журавлини сік будь-яким доступним способом. Додай воду і цукор до смаку, доведи сік до кипіння і провари 5-7 хвилин. Закатай його в стерильні банки.

      12. Морс із журавлини на зиму

      Залежно від кількості цукру, зроби морс кисліше або солодше за смаком.

      Тобі знадобиться: 180 г журавлини, 1 л води, 80 г цукру.

      Приготування: Розімни журавлину і перетри її через сито. Макуха залий водою, доведи до кипіння, додай цукор і проварити 5 хвилин. Дай йому 20 хвилин настоятися під кришкою та проціди. Змішай із журавлинним соком, доведи морс до кипіння і перелий у стерильну банку.

      13. Джем із журавлини та брусниці

      Якщо хочеш, щоб джем був однорідним – перетри його через сито.

      Тобі знадобиться: 600 г журавлини, 600 г брусниці, 1 лимон, 1,2 кг цукру.

      Приготування: Ошпар лимон окропом і видали кісточки. Пропусти його через м’ясорубку з усіма ягодами. Додай цукор, доведи до кипіння і проваріть джем близько 20 хвилин. Закатай його в стерильні банки.

      14. Компот із журавлини та яблук на зиму

      Виходить дуже смачно із найрізноманітнішими сортами яблук.

      Тобі знадобиться: 500 г яблук, 500 г журавлини, 400 г цукру, 2 палички кориці, 2-3 л води.

      Приготування: Розклади в чисті банки нарізані часточками яблука, корицю та журавлину. Зали окропом і залиш на 15 хвилин під кришкою. Злий цю воду і знову закип’ятіть її з цукром. Залий назад і закатай компот.

      15. Варення з журавлини та груші

      Просте, але водночас дуже оригінальне варення.

      Тобі знадобиться: 1 кг журавлини, 700 г груші, 1 кг цукру, 200 мл води, 2 щіпки ваніліну.

      Приготування: Додай до журавлини 100 мл води, провар до м’якості і подрібни блендером. Дрібно наріж очищені груші, додай ще 100 мл води та цукор, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Додай журавлинне пюре і провари варення ще 15 хвилин. Закатай його в стерильні банки.

      16. Маринована журавлина

      Журавлина хороша не тільки у варенні, а й у такій цікавій закусці.

      Тобі знадобиться: 500 г журавлини, 1 склянка води, 5 ст. цукру, 2 ст. солі, 5 ст. оцту, 1 ч.л. спецій.

      Приготування: Закип’яти воду з цукром, сіллю та спеціями, і влий оцет. Провари маринад пару хвилин. Виклади журавлину в чисту банку, залий її отриманим маринадом і простерилізуй ще 10 хвилин. Захід на зиму.

      17. Журавлина у власному соку

      Дуже корисна та низькокалорійна заготівля, а ще й зовсім без цукру.

      Тобі знадобиться: 2,5 кг журавлини.

      Приготування: Відіжми з половини журавлини сік будь-яким зручним способом. Змішай його з цілими ягодами та прогрій майже до кипіння. Виклади масу в стерильні банки та простерилізуй їх ще 10 хвилин. Закатай кришками.

      18. Желе з журавлини на зиму

      Щоб желе швидше і краще загустіло, додамо до нього трохи пектину.

      Тобі знадобиться: 300 г журавлини, 270 г цукру, 15 г пектину, 150 мл води.

      Приготування: Змішай пектин та 2 ложки цукру. Перетріть журавлину через сито, а макуху залий водою і доведи до кипіння. Додай цукор, проварити 10 хвилин і процідити цей відвар. Змішай його з журавлинним соком і знову доведи до кипіння. Поступово всип пектин і провари желе ще 4-5 хвилин, помішуючи. Перелий його в стерильну банку.

      19. Варення з журавлини з волоськими горіхами

      Спробувавши таке варення одного разу, ти повертатимешся до нього знову.

      Тобі знадобиться: 1 кг журавлини, 1 кг цукор, 200 г волоських горіхів, 200 мл води.

      Приготування: Подрібни журавлину з водою в блендері, щоб залишилися дрібні шматочки. Додайте цукор, доведіть до кипіння і проваріть 15 хвилин на слабкому вогні. Потім додай подрібнені волоські горіхи та провари ще 20 хвилин. Закатай варення у стерильні банки.

      20. Пастила з журавлини

      Дуже оригінальна заготівля, щось подібне до цукатів, але тільки ще корисніше!

      Тобі знадобиться: 500 г журавлини, 3 яблука, 100 мл води, 100 г цукру, цукрова пудра.

      Приготування: Очисти і наріж яблука, додай журавлину, цукор і воду, і проварити все до м’якості. Подрібніть масу блендером і провари ще 15 хвилин. Вилий заготовку на пергамент шаром 5-7 мм.

      Суші її в сушарці за інструкцією або в духовці при 60-70 градусах з відкритими дверцятами близько 6 годин. Готову пастилу наріж, обваляй у цукровій пудрі та зберігай у герметично закритій скляній ємності.

Про автора

admin administrator