Глід сушіння в домашніх умовах

Авторadmin

Глід сушіння в домашніх умовах

Як сушити глід у домашніх умовах: у газовій або електричній духовці, у дигедраторі, визначення готовності, особливості зберігання

Заготівля глоду на зиму пов’язана з необхідністю грамотно засушити його. З цією метою можна сушити глід у духовці – електричній або газовій, а також скористатися спеціальною електричною сушаркою – дигедратором. Займаючись заготівлею глоду самостійно в домашніх умовах, необхідно опанувати знання, коли, як і яким способом краще це зробити.

Нюанси підготовки глоду

Правильна підготовка плодів рослини до сушіння – запорука збереження їх дорогоцінних властивостей і на цілий рік, а то й довше.Збирати ягоди глоду можна з другої половини вересня до листопада, тобто до появи перших заморозків. Саме в цей час плоди набирають максимум корисних речовин та вітамінів.

Займатися збиранням ягід рекомендується за сухої та ясної погоди. При підвищеній вологості – при росі або після дощу – плоди вберуть у себе багато вологи, що призведе до збільшення часу для їх просушування. Крім цього, виникає ймовірність появи на них плісняви та гнилі.

Повністю дозрілі ягоди глоду слід добре висушити, виконавши при цьому наступні дії:

    при збиранні плодів зручніше зривати їх пензлями, використовуючи садові ножиці або секатор;
  1. потім слід перебрати ягоди, видалити зіпсовані та незрілі плоди;
  2. відокремити плодоніжку та носик;
  3. кісточки виймати не слід, необхідність у цьому з’являється при використанні глоду для компоту;
  4. промити глід під проточною водою, після чого дати обсохнути на серветці або рушник;
  5. для попередньо обсушування глоду достатньо 2 – 4 годин.

Зрілі ягоди відрізняються від незрілих. Вони мають яскраво-червоний або виражений помаранчевий колір. Напівзрілі плоди для сушіння не використовуються.

Особливості збору та заготівлі листя та квітів

Крім ягід, засушити на зиму для чаю можна листя та квіти глоду. Але заготовляти їх слід пізніше травня. Висушити їх набагато легше та швидше, ніж ягоди. При цьому можна обійтись природними умовами. Тобто вибравши для сушіння місце, що добре провітрюється без попадання прямих сонячних променів.

Загальні рекомендації для сушіння в духовці

Як було згадано вище, висушити глід можна в електричній або газовій духовці. Є певні показники до виконання процедури:

  • За часом. Щоб висушити на зиму великі за розміром ягоди, потрібно 5-7 годин. Тоді як листя та суцвіття встигають просушитися за півтори години. Ці показники залежать від розміру самих плодів та конкретної порції сировини. Тому орієнтуватися треба на готовність ягід у кожному окремому випадку.
  • За температурним режимом. У духовці допускається встановлення помірного чи навіть низького температурного режиму. Ніжні плоди глоду при високих показниках температури пересушуються, чорніють і стають марними.
  • За температурою. Діапазон максимальних температурних показників становить від 50 до 70 градусів за Цельсієм. Це усереднені показники, оскільки значення залежить від особливостей побутового приладу. За слабкої потужності духовки можна збільшити температуру. Тому рекомендується сушити ягоди в духовці з попередньо перевіреною потужністю.

Рада. Важливо враховувати, що повітря в духовці зазвичай сухе. Тому плоди можуть пересохнути і втратити корисні властивості. Тому рекомендується дверцята злегка прочиняти.

Як сушити глід у домашніх умовах

У сушеному глоду зберігаються практично всі корисні компоненти. Щоб висушити ягоди, можна використовувати кілька методів. Проте якість і користь продукту безпосередньо залежить від правильності виконання технологічного процесу. Тому сушіння ягід слід виконувати, суворо дотримуючись рекомендацій, від яких залежить кінцевий результат.

У домашніх умовах крім природного, але досить тривалого способу можна використовувати газову або електричну духовку. У деяких випадках вдаються до сушіння продукту в аерогрилі, електросушарці (дигедратор) і навіть в мікрохвильовій печі. Нижче наведені покрокові рецепти сушіння глоду.

Обробка сировини в електричній духовці

Один із найбільш зручних способів сушіння – використання електричної духовки. У ній вдається підтримувати однакову температуру, що забезпечує рівномірне випаровування вологи. Листя і квітки глоду можна висушити буквально за 60 – 90 хвилин. Для ягід потрібно більше часу. У цьому слід враховувати, що процедура передбачає використання низького температурного режима.

Хід роботи наступний:

    Попередньо розігріти духовку до 60 – 70°С
  1. Поки вона нагрівається, підготувати листи: застелити їх пергаментним папером. Це необхідно, щоб не допустити налипання фруктози та цукрів до поверхні листа.
  2. Ягоди розстелити рівним шаром, зберігаючи невеликий проміжок між ними.
  3. Встановити деко з плодами в духовку.
  4. Витримати глід при встановленій температурі півгодини.
  5. Потім температурний режим рекомендується знизити до 40 – 45°С. У такому режимі глід доводиться до готовності.
  6. У середньому час сушіння становить від 3 до 5 годин.
  7. Якщо обладнання забезпечене режимом вентилювання, слід увімкнути його.

Важливо! Щоб не пересушити ягоди і досягти рівномірного виділення вологи, дверцята духового відсіку треба злегка прочинити.

Щоб якісно висушити глід в духовці, рекомендується час від часу помішувати плоди дерев’яною лопаткою. Це виключить ймовірність підгоряння знизу.

У духовці газової плити

Сушка глоду в такій духовці аналогічна описаному вище способу. Істотна різниця полягає лише в тому, який зазор необхідно залишити у дверцятах духового відсіку. Якщо в електричній духовці достатньо буде відкрити її на 5 – 5 см, то в духовці газової плити він повинен бути не менше 10 – 18 см.Якщо модель має спеціальну конвекцію, то необхідність у залишенні зазору в дверцятах відпадає.

Далі етапи роботи аналогічні:

    Духовка нагрівається приблизно до 65 градусів за Цельсієм.
  1. Сировина (плоди, суцвіття або листя) розміщується тоненьким шаром на деку.
  2. При великій кількості ягід процедуру повторюють кілька разів або використовують два-три листи.
  3. Після приміщення дека з сировиною в духовий відсік, температурний режим знижується до 40°С.
  4. Час сушіння витримується в діапазоні 5 – 7 годин, залежно від доведення ягід до потрібної кондиції.

У процесі обробки важливо помішувати глід з періодичністю не рідше 1 разу на годину.

Зверніть увагу! Не рекомендується збирати глід поблизу дороги. Екологічно чисту сировину можна заготовити в лісі або на дачній ділянці.

Переваги використання дигедратора

Електрична сушарка – це спеціальне обладнання, призначене для рівномірного видалення вологи. Купити дигедратор можна в магазині, де продається побутова техніка.

Використання електросушарки для сушіння глоду – найбільш зручний спосіб його заготівлі на зиму.

Алгоритм дій досить простий:

    Попередньо підготовлену сировину розкладають відразу на кілька піддонів.
  1. Піддони час від часу міняють місцями. При цьому кожен з них поступово піднімається на один рівень вище, а самий верхній лист поміщається на нижню щабель. Такий принцип забезпечує максимальну рівномірність просушування ягід.
  2. Температурний режим у дигедраторі спочатку встановлюється на рівні 60°С. За дві години температуру знижують до 40 градусів. Через 2 години слід повернути її до попереднього показника.

Весь процес займає не більше 6 годин. Основна перевага використання електросушарки – можливість посушити одночасно велику кількість глоду.

Крім згаданих методів сушіння глоду в домашніх умовах у духовці та дигедраторі, можна використовувати аерогриль. Це досить зручний прилад, що забезпечує простоту керування за допомогою кнопок на панелі. Але спосіб має істотний недолік – в нього можна помістити маленьку порцію сировини. А тривалість сушіння глоду становить від 8 до 9 годин.

Як визначити готовність продукції

Визначення готовності можливе за кількома ознаками. Це:

  • зовнішній вигляд;
  • твердість м’якоті;
  • присутність/відсутність липкості;
  • розмір готового продукту;
  • колір.

Добре висушені плоди глоду стають меншими ніж у 2 рази. Вони зморщені і набагато темніші за сирі ягоди.

Готовність можна перевірити простими тактильними відчуттями. Для цього треба взяти жменю ягід і стиснути їх. Якщо виник сік, треба продовжити процес сушіння. Якщо ягоди липнуть один до одного, значить вони недостатньо просушилися. Гладкі плоди без зморщування вказують на неповну готовність та необхідність продовжити процедуру.

А ось добре просушений глід відрізняється гнучкістю. Ягоди тверді та темно-бордового кольору. Але якщо вони почали кришитися при натисканні, значить продукт пересушений. Користь від них мінімальна.

Як правильно зберігати готову продукцію

Тривалість зберігання сушеного глоду багато в чому залежить від умов, що передбачають дотримання певних вимог. Серед них:

  • Рекомендується зберігати ягоди глоду в пакетах із щільного паперу, які надійно захистять їх від шкідників. А також не допустять, щоб на них згубно вплинуло вологе або надмірно тепле повітря, сторонні запахи та пил.
  • Підійдуть для зберігання картонні коробки з пергаментною вистилкою або полотняні мішечки.
  • Зберігання сухих плодів можливе у добре провітрюваному приміщенні, бажано темному та прохолодному.
  • Добре зберігаються сухі ягоди в банках з темного скла та термосах.
  • Пластикові контейнери та поліетиленові пакети не підходять для зберігання висушених ягід. Вони глід може стати м’яким, стати вологим. Крім цього, целофан легко прогризе моль.

Забезпечивши висушеним ягодам відповідні умови, вдається надовго зберегти їхню придатність до вживання з користю для здоров’я.

Термін придатності

Сушені ягоди глоду при правильному зберіганні зберігають свої корисні властивості протягом двох років. Спиртова настойка їх придатна протягом 1 року. А ось настої та відвари придатні всього 2 – 3 дні після їх приготування.

Питання та відповіді на тему

В: Чи можна зберігати висушені ягоди більше 2 років?

О: Так, сушені плоди глоду зберігаються в хорошому стані до 8 років. Однак вони втрачають свої корисні властивості.

В: У чому переваги сушіння в духовці перед природним просушуванням на повітрі?

О: Така обробка доводить продукцію до готовності набагато швидше. При цьому зберігаються всі її корисні властивості.

В: На що слід звернути увагу при збиранні суцвіть та листя, призначеного для просушування в духовці?

О: Важливо збирати тільки бутони, що не розкрилися. Зрізати їх рекомендується, використовуючи спеціальні ножиці. Також обережно слід зрізати листя. Їх, як і суцвіття, збирають, в останній тиждень травня та перші два тижні червня. Зрізати з кожної гілочки можна лише третину загальної кількості листочків. При цьому суцвіття та листя мають бути здоровими, без пошкодження пліснявою або комахами.

Правильна підготовка ягід глоду до сушіння та дотримання рекомендацій щодо температурного режиму та часу обробки дозволяють отримати чудову продукцію. При цьому зберігаються всі корисні речовини плодів та позитивний вплив на організм.

Як сушити глід в домашніх умовах: використовуємо духовку, сушилку

Глід – це не тільки колючий живопліт, яка радує своєю красою в період цвітіння, але і дуже корисний продукт. Існує кілька доступних способів, як сушити глід, завдяки яким можна заготовити плоди рослини на зиму. Тоді ягоди можна буде додавати в чай, варити з них компот і кавовий напій.

Не менш популярні настої, відвари і варення з глоду, приготовані в домашніх умовах. Вживання отриманих продуктів позитивно позначається на стані серцевої системи і судин, дозволяє позбутися від наслідків хронічного стресу, безсоння. Головне, щоб урожай збирався з чагарників, віддалених від заводів, шосе і промислових підприємств.

Як правильно сушити квіти глоду?

Далеко не всі знають, що не тільки ягоди, а й пелюстки суцвіть глоду відрізняються вираженим терапевтичним дією. Заготовити продукт зовсім нескладно, потрібно лише послідовно виконати наступні маніпуляції:

  1. Цвіте глід в травні, але лише кілька днів, тому потрібно встигнути зловити момент. Збірці піддаються тільки підсохлі квіти з цільними пелюстками без гнилі і слідів присутності комах. Вологі пелюстки не підходять, їх складно швидко висушити, не допустивши гниття.
  2. Збираються вироби цілими суцвіттями або пелюстками, складаються в відерце або кошик, утрамбовувати елементи не можна. У пакеті їх краще не тримати, квіти не доживуть до будинку, замкну в теплому і безповітряному просторі.
  3. Видаючи приємний аромат, глід активно залучає комах, тому урожай потрібно регулярно струшувати, перебираючи квіти.
  4. Відразу ж після збирання потрібно приступати до сушіння продукції в домашніх умовах. Для цього розкладаємо пелюстки на паперовій основі в один шар. Якщо накрити їх шаром марлі або дуже тонкою тканиною, то можна буде не боятися комах.
  5. Конструкцію розміщуємо в темному, теплому місці з хорошим рівнем руху повітря. У міру висихання пелюстки перемішуємо. Продукт буде готовий приблизно через 7-10 днів.

Порада: Процес помітно спроститься і прискориться, якщо використовувати для обробки пелюсток електричну сушарку. Маніпуляція проводиться при температурі не вище 40ºС. Час залежить від якості квіток і становить від двох до шести годин.

Готовий продукт потрібно зберігати в тканинних мішечках, ємностях з дерева, картону або скла. Але не потрібно герметично їх закривати, краще використовувати замість кришки тканину, закріплену мотузкою. Термін придатності заготовки перевищує 2 роки.

Порада: Якщо аромат від пелюсток пропав раніше, ніж підійшло закінчення терміну придатності, краще не вживати продукт в їжу. Але можна додавати їх в ванну, саморобні ароматичні свічки. Під дією високих температур залишки корисних речовин вийдуть, наповнивши атмосферу будинку.

Рекомендації зі збору ягід глоду і способи їх сушіння

Перед тим, як сушити глід на зиму, його необхідно правильно зібрати. Оптимальним часом вважається період з кінця серпня і до кінця вересня. Деякі вважають, що краще збирати і зберігати глід, зібраний в період перших заморозків, головне, щоб ягоди були яскраво-червоного, бордового або оранжевого кольору. Досвідчені заготівельники даного продукту рекомендують спочатку сортувати продукт за кольором, а потім сушити і зберігати його окремо.

Безпосередньо перед початком маніпуляції плоди потрібно перебрати, очистити від щитків, видалити недозрілі або неякісні ягоди. Мити глід не потрібно!

Як правильно сушити глід в духовці:

  • Ягоди викладаємо на чистий і сухий лист рівномірним однорідним шаром і розміщуємо в духовці, заздалегідь розігрітій до температури 60ºС. Дверцята прикриваємо, але не до кінця, інакше волога, що виходить зі свіжих плодів, буде накопичуватися в закритому просторі.
  • Точного терміну приготування ягід в домашніх умовах немає, якість продукту доведеться визначати дослідним шляхом. Коли плоди злегка деформуються і поміняють відтінок, беремо одну ягідку і стискаємо. Якщо вона м’яка, то продовжуємо сушку.
  • Є ще один метод перевірки. Беремо відразу кілька ягід і стискаємо їх в кулаці. Готові продукти не виділяють сік і не склеюються. В іншому випадку ще деякий час тримаємо їх в духовці, а не намагаємося довести до потрібного стану, зсипавши в коробку.

При плануванні заготовки глоду і зберіганні його будинку, необхідно врахувати, що сушений продукт матиме не більше чверті вихідної маси, решті вага піде разом з вологою.

Якщо з якихось причин використання духовки недоступно, можна висушити ягоди на свіжому повітрі. В цьому випадку їх так само перебираємо, чистимо, розкладаємо в один шар на підносах, застелених папером. Миття перед сушінням протипоказано. Щоб сушити і зберігати чисті плоди, потрібно по черзі загортати жмені ягід в тканину і перетирати їх в руках без натиску.

Сушку найкраще проводити на вулиці, встановивши підноси в затіненому місці. На ніч їх необхідно прибирати в приміщення, інакше випала роса зіпсує всі старання. Папір на підносах потрібно міняти щодня. При великій кількості комах плоди дозволяється прикрити марлею. На таку сушку піде кілька днів, але цінність продукту буде не менше, ніж при швидкій інтенсивної обробці.

Як правильно зберігати сушені ягоди глоду в домашніх умовах?

Готовий продукт можна зберігати до двох років, за умови його розміщення в тканинних мішечках, скляних банках або картонних коробках, накритих матерією. Від пластикових контейнерів доведеться відмовитися. Готові продукти із глоду краще вживати протягом 3-5 днів, з цієї причини не рекомендується заготовлювати відразу велику кількість варення або джему. Це не відноситься до спиртовим настойкам, які повинні постояти кілька днів, а іноді і тижнів, перед використанням.

Користь глоду доведена давно, але цінні компоненти в плодах і пелюстках рослини зберігаються тільки при правильній обробці. Не варто купувати готові вироби в аптеках або з рук, тільки при власноручному проведенні всіх маніпуляцій можна розраховувати на отримання якісного складу.

Прочитайте статтю про те, як очистити горілку і спирт

Про автора

admin administrator