Калина червона на зиму

Авторadmin

Калина червона на зиму

Калина – 11 рецептів приготування на зиму

Не багато хто знає про користь червоних ягід, які містять безліч необхідних мікроелементів і вітамінів для підтримання здоров’я. Плоди діють позитивно, покращують роботу серця, заспокоюють при неврозах. Є безліч рецептів приготування калини на зиму: джеми, настоянки, варення, компоти, сиропи, желе. Відвар плодів допомагає при гіпертонії, проблеми ШЛУНКОВО-кишкового тракту, застуді, геморої, бронхіальній астмі, відновлює обмін речовин.

Настоянка калини на зиму

Ця настоянка – холодне варення. При контакті ягід з цукром виходить сироп. При такому методі зберігаються практично всі корисні речовини.

  • калина червона – 1200 м на гілочках;
  • цукровий пісок – 1000 р.
  • Підготувати банки. Заздалегідь простерилізувати.
  • Шарами викладати ягідки.
  • Кожен шар пересипати цукром.
  • Останній шар ягід повинен не доходити 2 см до краю.
  • Простір, що залишився, засипати цукром.
  • Обшпарити кришки.
  • Закрутити.
  • Поставити в холод.
  • Через два тижні настоянка буде готова. Вживати не нагріваючи. Можна змішати з холодною водою або є просто ложкою. В такому випадку будуть збережені вітаміни.

Спробуйте нові рецепти:

Дивіться також

  • Підлива до гречки — 8 рецептів приготування смачної підливи
  • Гарячі страви – 15 рецептів приготування на святковий стіл, на день народження або на вечерю
  • Курка з грибами в сметанному соусі – 9 рецептів смачного приготування
  • Холодні закуски на святковий стіл — 17 рецептів та ідей приготування
  • Страви з м’яса – 35 смачних рецептів приготування вдома
  • Закуски з лаваша з начинкою — 20 рецептів приготування на святковий стіл
  • Млинці на дріжджах – 7 рецептів товстих і пухких
  • Соус для голубців – 9 рецептів та варіантів приготування підливи
  • Бутерброди на святковий стіл — 29 рецептів та ідей на швидку руку
  • Салат в тарталетках – 12 рецептів смачних і ніжних салатів для тарталеток
  • Що приготувати на святковий стіл – 25 рецептів
  • Закуски для фуршету – 10 рецептів на святковий стіл
  • Скумбрія в мультиварці — 9 рецептів приготування
  • Куряча грудка – 16 рецептів приготування в домашніх умовах
  • Скумбрія смажена на сковороді — 7 рецептів приготування
  • Обід на швидку руку – 12 швидких і смачних рецептів
  • Крем з манки для торта – 8 кращих рецептів
  • Щука в духовці – 8 рецептів запікання
  • Качка, тушкована шматочками – 7 смачних рецептів приготування
  • Закуски на день народження дітям і дорослим — 26 рецептів простих і смачних
  • Дієтичний суп — 14 рецептів приготування
  • Що приготувати на вечерю швидко і просто? 38 рецептів та ідей
  • Салат з пекінською капустою і курячою грудкою: 14 рецептів приготування
  • Куряче філе в мультиварці – 9 рецептів приготування
  • Щука – 10 рецептів приготування смачних страв із риби
  • Страви зі свинини — 42 рецепта приготування м’яса
  • Тушкована риба — 15 рецептів, як приготувати смачне і корисне блюдо в мультиварці, на сковороді і в духовці
  • Лангустини – 7 рецептів приготування на сковороді і в духовці
  • Мафіни — 16 рецептів приготування в домашніх умовах
  • Минтай смажений на сковороді – 6 рецептів приготування
  • Стегно індички – 7 смачних рецептів приготування
  • Салат з курячих шлунків – 8 рецептів приготування
  • Бутерброди на день народження — 18 рецептів та ідей приготування!
  • Салат з селерою стебловою – 9 рецептів для очищення організму
  • Корінь селери – 9 рецептів приготування
  • Макарони з тушонкою – 5 рецептів приготування
  • 12 рецептів печива – простого, але смачного
  • Торт на сковороді – 15 рецептів приготування в домашніх умовах
  • Креветочна риба – 7 смачних рецептів приготування
  • Печиво на пиві – 7 простих і смачних рецептів
  • Салат з язиком – 15 рецептів смачного приготування в домашніх умовах
  • Випічка на швидку руку — 20 рецептів до чаю
  • Мигдальне печиво — 7 рецептів приготування в домашніх
  • Курячі стегна в мультиварці – 7 рецептів смачного приготування
  • Салат з вареною ковбасою – 12 смачних і простих рецептів
  • Гарнір до риби – 7 рецептів приготування
  • Пісочне тісто — 14 рецептів приготування смачної випічки
  • Заварний крем із згущеним молоком – 8 рецептів приготування домашнього заварного крему
  • Свинячі реберця в мультиварці – 6 рецептів
  • Макарони з сиром – 8 рецептів приготування

Рецепти заготовок червоної калини на зиму

Багато народів шанують калину як рослина, здатне відвести біду і захистити будинок. Цікаво, що всі містичні властивості, їй приписуються, – виключно позитивні. Тим часом калина не тільки втішає і захищає. Вона може допомогти в лікуванні багатьох недуг і урізноманітнити раціон. Рецептів заготовки червоної калини на зиму безліч, майже всі вони легкі у виконанні і дають можливість є смачну корисну ягоду круглий рік.

лікарські властивості

Вміст вітаміну С в калині на 70% більше, ніж у цитрусових. Багата ягода селеном, хромом, йодом, в її склад входять пектинові і в`язкі речовини, вібурнін, ефірні і фенольні сполуки, кумарини. Калина може замінити або доповнити:

  • кровоспинні ліки;
  • антисептики;
  • жарознижуючі і потогінні препарати;
  • спазмолітики;
  • відхаркувальні засоби;
  • протизапальні таблетки;
  • заспокійливі мікстури.

Крім ударної дози вітаміну С, ягоди містять і інші – А, Е, Р, К.

Про те, що червона калина дуже корисна відомо всім, але не кожен знає: у рослини цілющі всі частини:

  • коріння полегшують стан при ревматизмі, безсонні та істерії;
  • листя використовують при захворюваннях шкіри, для зміцнення імунної системи і зупинки кровотеч;
  • квітки допоможуть збити високу температуру, відновлюють голос, прибирають алергічні прояви;
  • кора – спазмолітик і найпотужніше кровоспинний засіб, здатний допомогти, коли безсилі навіть ліки;
  • кісточки – сильний антиоксидант, виводять шлаки, пісок і дрібні камені з організму, є антисклеротичну та потогінну зіллям.

Рослина має сильні лікарські властивості. Ставитися до його ягодам просто як до продукту харчування не можна, навіть минуле теплову обробку варення потрібно їсти в міру.

Протипоказано вживати калину і заготовки з неї:

  • вагітним;
  • гіпотонікам (людям, що страждають зниженим тиском);
  • при високій згортання крові;
  • при подагрі.

Діабетикам ягода корисна, просто не потрібно їсти її з цукром.

Переробка без нагрівання

Золотими рецептами заготовок з калини на зиму вважають ті, що не передбачають теплової обробки. Так, в ягодах зберігаються майже всі вітаміни, мінерали, дубильні і ефірні речовини. Зазвичай калину збирають після перших морозів, хоча дозріває вона в вересні. Низькі температури природним чином значно знижують рівень гіркоти в ягодах при збереженні інших корисних речовин.

Читайте також: Рецепти обліпихи з цукром на зиму без варіння

Зберігати не оброблені термічно заготовки з калини потрібно в прохолодному приміщенні або холодильнику. Існують такі прості способи збереження ягід, що рецептами їх не можна назвати навіть з натяжкою:

  1. Замороження. Калину миють, перебирають, просушують на вафельному або паперовому рушнику. Потім ягоди розкладають по кульочках або в пластикові контейнери і прибирають в морозилку.
  2. Сушена калина. Щитки (а не грона) миють і пов`язують по кілька штук, потім підвішують у теплому, захищеному від сонця, добре провітрюваному приміщенні. Взимку ягоди кладуть в чай, варять з них компот, а мочені кілька годин в теплій воді навіть використовують як начинку для випічки.
  3. Калина в цукрі. Ягоди перебирають, миють. На дно чистої банки насипають шарами цукор і калину. Час від часу ємністю постукують об край столу, щоб ущільнити вміст. Перший і останній шари – цукор. Зберігають в холодильнику. Навіть якщо цукор затвердіє, це не позначиться на смакових або цілющі якості.

Калина з цукром або медом

Цей рецепт калини на зиму роблять чотирма способами – з кісточками і без, з цукром або медом. Рекомендується вибирати варіант з кісточками: у них самих міститься стільки антиоксидантів, що не потрібні ніякі лікарські засоби. До того ж вихід готового продукту буде більше, що важливо для великих любителів ягоди і тих, хто купує її на ринку. Щоб приготувати холодне варення:

  1. Помийте і переберіть калину, дайте воді стекти.
  2. Якщо ви готуєте ягоди без кісточок, спочатку обшпарте їх окропом, потім за допомогою толкушки (краще дерев`яною) протріть через друшляк або сито. Цілі плоди перебейте в пюре блендером або перекрутити на м`ясорубці.
  3. У подрібнені ягоди додайте такий же обсяг меду або цукру, добре перемішайте, накрийте чистою марлею і дайте настоятися в теплі кілька годин.
  4. Розкладіть холодне варення по стерильним баночках, закрийте кришками (не герметична), приберіть в холодильник.

Читайте також: Рецепти кавунового варення з м`якоті і кірочок

сире желе

Ягоди калини містять багато пектинів, тому желе з них зробити дуже легко – варити не потрібно, крім цукру, нічого не додається. Застигає продукт максимум за добу, зберігається деінде: в холодильнику, льосі, тумбочці при кімнатній температурі. Головне, не ставити банку на сонці: желе стане непривабливим, так як втратить яскраве забарвлення. Сире желе готується наступним чином:

  1. Візьміть однакові обсяги цукру і ягід.
  2. Плоди обдайте окропом і відіжміть сік будь-яким способом.
  3. Додайте цукор, переколотив і приберіть в тепле місце. Кілька разів добре розмішайте вміст ємності.
  4. Коли цукор зовсім розчиниться, розлийте желе в стерильні баночки і на добу поставте в холодильник.
  5. Пергаментний папір складіть вдвічі, накрийте горлечка балонів і обв`яжіть міцною мотузкою.

Рецепти з тепловою обробкою

Звичайно, заготовлювати ягоди краще без варіння. Але у міських жителів зазвичай немає льоху або підвалу, а на балконі взимку може бути така температура, що банки лопнуть. Є холодильник, але багато ємностей з калиною туди не поставиш, максимум 1-2 для лікувальних цілей. Щоб зберегти оригінальний смак ягід і більше корисних речовин, слід вибирати рецепти приготування калини на зиму, що передбачають мінімальну теплову обробку.

варення п`ятихвилинка

Якщо ви будете видаляти кісточки, на 1 кг калини беріть стільки ж цукру, для варення з цілісних ягід – 1,5 кг. Далі дійте в такій послідовності:

  1. Переберія і промийте плоди, залийте на 5 хвилин окропом.
  2. Злийте всю рідину, з`єднайте ягоди і цукор в каструльці для варіння.
  3. Ретельно розітріть вміст дерев`яним товкачем.
  4. Поставте варення на тихий вогонь, помішувати до повного розчинення цукру.
  5. До моменту закипання пісок повинен вже розійтися. Тримайте на вогні додатково 5 хвилин.
  6. Варення з кісточками розкладіть в простерилізовані баночки, закатати.
  7. Якщо ви хочете заготовити калину тільки з м`якоті, протріть вміст каструльки через сито, як тільки почнеться кипіння. Робити це потрібно ретельно, щоб у відходи пішли тільки кісточки.
  8. Поверніть ємність на вогонь і варіть 5 хвилин, потім розлийте, укупорьте, укутайте і остудіть.

Калина в сиропі

На кілограм ягід необхідно 0,6 л води і 0,4 кг цукру. Готуйте варення наступним чином:

  1. Калину помийте, покладіть в стерильні банки.
  2. Залийте гарячим сиропом з води і цукру.
  3. Накрийте кришками і пастеризують при 80 градусах банки об`ємом 0,5 л 15 хвилин, літрові – півгодини.
  4. Закатати, переверніть, остудіть під ковдрою.

Читайте також: Заготовки на зиму: рецепти тернового варення і джему

Корисна пастила

На 1 кг ягід беріть стільки ж цукру і 0,25 л води. Щоб приготувати смачну і корисну пастилу:

  1. Вимийте і залийте калину окропом. Через 5 хвилин рідину злийте.
  2. Ягоди варіть на повільному вогні, заливши склянкою води, поки вони не стануть м`якими.
  3. Протріть вміст каструльки через друшляк або сито.
  4. Додайте цукор, поставте на розсікач, доведіть до стану густої сметани, постійно помішуючи.
  5. Застеліть деко пергаментом, вилийте зверху уварену масу.
  6. Підсушіть в духовці, розігрітій до 40-60 градусів.
  7. Готову пастилу легко зняти з паперу.
  8. З двох сторін посипте цукровою пудрою, закрутіть в трубочку, наріжте завитки товщиною до 1,5 см.
  9. Тримайте в прохолодному місці, склавши пастилу в пропускає повітря коробочку.

Желе з калини

Коли варять желе з калини, в нього обов`язково додають воду. Це дозволить отримати більше готового продукту господаркам, які купують ягоди на ринку. Якщо сім`я велика або один з її членів – ласун, кожна зайва баночка знадобиться.

Ягоди, цукор і воду потрібно взяти в пропорції 1: 1: 0,5. Зваріть желе:

  1. Калину обполосніть і на 5 хвилин залийте окропом.
  2. Зцідіть рідина, за допомогою сита і дерев`яної толкушкой відокремте кісточки від м`якоті.
  3. З`єднайте ягідне пюре з водою і цукром і поставте на тихий вогонь.
  4. Варіть при постійному помішуванні 40 хвилин.
  5. Гарячу масу загорніть в стерильні баночки.

Приготоване за цим рецептом желе може здатися рідкуватим, але воно застигне після повного охолодження.

Кава з кісточок

У багатьох рецептах, що описують, як приготувати калину на зиму, залишаються «безгоспні» кісточки. Викидати їх шкода, тому що вміст у них корисних речовин величезне. З кісточок калини готують смачний і корисний сурогатну каву.

Помийте їх, висушіть, потім обсмажте в духовій шафі і подрібніть кавомолкою. Тримайте в закритій скляній банці. Смак напою залежить від ступеня обсмаження.

Посмотрите похожие рецепти
  • Заготовки з калини на зиму. Свіжа консервація `калинка-вітамінка`. Покроковий рецепт з фото Переглянути рецепт
  • Компот з калини – корисне пиття Переглянути рецепт
  • Сік з калини на зиму. Рецепт з покроковими фото Переглянути рецепт
  • Смачний і корисний сік калини без цукру – як зробити натуральний калиновий сік в домашніх умовах. Переглянути рецепт
  • Калина у власному соку. Рецепт з покроковими фото Переглянути рецепт
  • Варення з калини: домашні рецепти простих солодощів на зиму Переглянути рецепт
  • Натуральний домашній мармелад з калини і яблук – як зробити мармелад в домашніх умовах. Переглянути рецепт
  • Живе варення на зиму. Калина, протерта з цукром: покроковий рецепт з фото Переглянути рецепт
  • Джем з червоної калини. Рецепт з покроковими фото Переглянути рецепт
  • Варення з калини – п`ятихвилинка. Як варити калинове варення в цукровому сиропі в домашніх умовах. Переглянути рецепт
  • Корисне варення з калини п`ятихвилинка Переглянути рецепт
  • Варення з калини Переглянути рецепт
  • Домашнє повидло з калини і горобини – смачне і корисне ягідне повидло на зиму. Переглянути рецепт
  • Заготівля калини з цукром на зиму без варіння Переглянути рецепт
  • Калина, протерта з цукром на зиму. Покроковий рецепт з фото Переглянути рецепт
  • Рецепт приготування з покроковими фото протертою з цукром калини на зиму без варіння Переглянути рецепт
  • Покроковий фото рецепт приготування калини з медом на зиму в домашніх умовах Переглянути рецепт
  • Морс з калини: покроковий рецепт з фото Переглянути рецепт
  • Заготівля калини на зиму Переглянути рецепт
  • Калина, заморожена на зиму – відмінний засіб від застуди і не тільки Переглянути рецепт

Про автора

admin administrator