Настоянка кінський щавель

Авторadmin

Настоянка кінський щавель

Зміст:

Рослина кінський щавель: лікувальні властивості і протипоказання кореня і насіння, застосування в народній медицині та кулінарії. Кінський щавель від проносу дорослим, дітям, при вагітності: як заварювати?

Дізнайтеся, якими властивостями володіє вважається бур’яном рослина кінський щавель, як його використовують у кулінарії, медицині і косметології.

  • Як виглядає кінський щавель, їстівний він: опис рослини
  • Корінь і насіння кінського щавлю: лікувальні властивості і протипоказання
  • ВІДЕО: Кінський щавель
  • Кінський щавель застосування в народній медицині. Настій кінського щавлю: як зробити і застосовувати?
  • Як заварити кінський щавель від проносу дітям, дорослим, вагітним?
  • ВІДЕО: Щавель кінський. Лікарські трави
  • Лікування геморою кінським щавлем
  • Кінський щавель для волосся
  • Кінський щавель для обробки полуниці від хвороб
  • Кінський щавель: рецепти страв
  • Суп з кінського щавлю
  • ВІДЕО: Суп з авелука з сочевицею
  • Кінський щавель: коли збирати?
  • Як відрізнити хрін від кінського щавлю?
  • ВІДЕО: Здоров’я по-вірменськи. Авелук

Кінський щавель – це рослина, що володіє цінними лікувальними властивостями. Його активно використовують у традиційній і народній медицині. Так що ж він лікує? Чи можна його їсти, і в якому вигляді?

Як виглядає кінський щавель, їстівний він: опис рослини

Щавель кінський – багаторічник, трав’яниста рослина, один з видів роду Щавель сімейства Гречані. Його латинська назва — Rumex confertus.

ВАЖЛИВО: В народі рослину ще називають щавлем густим або кислицею кінської.

  1. Росте щавель кінський в Європі і Середній Азії, в лісах і лісостепах, на луках, у заплавах річок і на болотистому, заиленном грунті. Відноситься до бур’янистих рослин.
  2. Корінь кислиці кінської короткий, але має багато придатків.
  3. Висота рослини коливається від 90 см до 2 м, діаметр – приблизно 2 див.
  4. На підставах прямостоячих стебел щавлю густого присутні подовжені трикутно-яйцевидні листки чергові з тупими кінцями і хвилястими краями. Довжина листя – до 30 см, ширина – до 15 див. Знизу листова пластина густо покрита жорсткими волосками.
  5. Суцвіття щавлю кінського називається тирс. Воно має форму волоті і утворюється з двостатевих дрібних квіток зеленувато – жовтого кольору. Цвіте рослина в кінці весни – початку літа.
  6. В середині літа щавель густий плодоносить тригранними горішками овальної форми. Колір плодів коричневий, довжина до 7 мм.
  7. Розмножується рослина насінням і вегетативно.

Щавель кінський їстівний. Його листя і черешки вживають в їжу в Середній Азії. Ці частини рослини, а також його плоду використовують для годівлі курей, гусей, кролів та свиней.

Корінь і насіння кінського щавлю: лікувальні властивості і протипоказання

У лікувальних цілях використовують коріння і плоди щавлю кінського. Особливі властивості цих частин рослини обумовлені їх хімічним складом.

Склад коренів щавлю густого.

Похідні антрахінону і дубильні речовини також виявлено в плодах кислиці кінської.

ВАЖЛИВО: Кислиця кінська – сильний природний антибіотик.

Крім антибактеріального, трав’яниста рослина володіє наступними корисними властивостями:

  • нейтралізувати віруси
  • знімати запалення
  • знімати спазми
  • розріджувати і виводить мокротиння з бронхів і легенів
  • виводити зайву рідину з організму
  • звужувати судини
  • зміцнювати стінки судин
  • зупиняти кров
  • перешкоджати утворенню і зростанню ракових пухлин

ВАЖЛИВО: Так як кислиця кінська (коріння) у малих дозах закріплює, у великих – діє як проносне, нею часто лікують кишкові розлади.

Відвари висушених коренів рослини лікують хворих на артеріальну гіпертензію.

Лікувальні властивості квасениці кінської.

Заборонено використовувати щавель кінський як лікарська рослина:

  • особам, у яких на нього спостерігається алергія
  • вагітним жінкам
  • особам з хворобами нирок і сечовидільної системи, зокрема, пієлонефрит, оксалатурией і сечокам’яною хворобою

ВІДЕО: Кінський щавель

Кінський щавель застосування в народній медицині. Настій кінського щавлю: як зробити і застосовувати?

Основними формами народних лікарських засобів з щавлем густим є настоянки водна і спиртова, а також відвар з висушеного кореня.

РЕЦЕПТ: Настоянка кореня кінського щавлю на воді.
Потрібні:

  • сушене кореневище – 5 г
  • окріп – 200 мл
  1. Рослинний компонент слід засипати в скляний посуд і залити окропом.
  2. Посуд поставити в каструлю з киплячою водою і настоювати протягом 30 хвилин.
  3. Термін зберігання настойки – 72 години.

ВАЖЛИВО: Настоянка з таким співвідношенням рослинного компоненту і води діє як проносне. Щоб досягти закріплює ефекту коренів щавлю беруть 2,5 г на склянку окропу.

З коренів щавлю кінського готують лікувальну спиртову настоянку.

РЕЦЕПТ: Настоянка кореня кінського щавлю на спирту.
Потрібні:

  • сушений корінь – 4 ст. ложка
  • спирт 70 % — 200 мл
  1. Рослинний компонент в скляному посуді заливають спиртом, закупорюють і залишають у темному місці на 2 тижні.
  2. Дозу розраховують краплями, за необхідності розводять їх у 10 мл води. Наприклад, при ревматизмі по 15 крапель настоянки п’ють 2-4 рази на день.

РЕЦЕПТ: Відвар кореня кінського щавлю.
Потрібно:

  • сушений корінь – 5 ст. ложок
  • вода – 1 л
  1. Рослинний препарат поміщають в каструлю, заливають водою і ставлять на вогонь.
  2. Після закипання його варять ще чверть години, дають охолонути і зливають через дрібне сито або марлю.
  3. Такий відвар використовують при захворюванні ясен (пародонтоз, гінгівіт, стоматит). Ним полощуть ротову порожнину.
  4. При застуді в якості противірусного і відхаркувальний засіб використовують відвар з 1 ст. ложки коренів кислиці кінської на склянку води. Кількість відвару ділять на три порції і приймають протягом дня.
  5. Також цей відвар підходить як спазмолітичний засіб при хворобливих місячних.

У відварі 100 г сухого кореневища щавлю густого на 3 л води, розведених у ванні стандартних розмірів, купають дітей з діатезом.

Як заварити кінський щавель від проносу дітям, дорослим, вагітним?

При проносі у дорослих і дітей також можна лікуватися сухими плодами густого щавлю.
1 ст. ложку висушених горішків заливають 200 мл води і киплять 10 хвилин.
Проціджений і остиглий відвар дорослих ділять на 3 порції, які слід вжити протягом дня.
Дітям також тричі на день дають по 30-50 мл відвару.

ВАЖЛИВО: Вагітним лікуватися таким відваром не можна.

ВІДЕО: Щавель кінський. Лікарські трави

Лікування геморою кінським щавлем

Для лікування геморою використовують відвар 5 г сухого кореневища кислиці кінської на 200 мл води. Відвар повинен кип’ятити півгодини. Після охолодження його зливають через марлю, макуха віджимають. 50 мл відвару розбавляють 50 г кип’яченої води і п’ють тричі на день.

Кінський щавель для волосся

Кореневища і листя щавлю кінського використовують в домашній косметології, зокрема, для догляду за волоссям.
Домашню косметику на основі цих частин рослини використовують:

  • для живлення волосся
  • для зміцнення волосяних цибулин
  • для вирішення проблеми жирності волосся
  • для відновлення фарбованого і пошкодженого волосся
  • для усунення свербежу голови, що виник у зв’язку з алергією, псоріаз, нейродермітом

Відваром 5 ст. ложок сушених коренів на 2 л води обполіскують волосся після миття з шампунем або застосування домашніх масок.

Відвар щавлю кінського використовують для догляду за волоссям.

Ще один дуже ефективний ополіскувач: по 2 ст. ложки сушеного листя кислиці кінської і сушених коренів лопуха заливають 1 л води і кип’ятять 30 хвилин, настоюють, поки відвар не охолоне до кімнатної температури.

Кінський щавель для обробки полуниці від хвороб

Дачники та городники, які вирощують полуницю, можуть взяти собі на замітку: кінський щавель може вберегти ягоду від паразитів.
Готується засіб для обприскування з листя рослини:

  • листя в довільному, як можна більшій кількості дрібно рвуться, складаються у відро і заливаються водою
  • настоянку витримують 10 – 14 днів
  • готовим настоєм слід полити кущики полуниці так, щоб він потрапив на листочки

На опрысканную кінським щавлем полуницю не зазіхне білокрилка, яка шкодить урожаю ягоди.

Кінський щавель: рецепти страв

Кінський щавель дуже часто використовується для приготування страв вірменської кухні.

ВАЖЛИВО: У Вірменії рослину називають авелуком.

З листя авелука, володіють лише злегка кислуватим смаком, на відміну від щавлю звичайного, готують:
салати

У рослини зрізають листя, сплітають їх в кіски і висушують. Роблять так, по-перше, тому, що при висушуванні авелук втрачає гіркоту, по-друге, сухе листя у страві не разлезаются настільки сильно, як свіжі.

Перед тим, як використовувати кінський щавель для будь-якого блюда, його опускають в крутий окріп на чверть години. По закінченню цього часу воду зливають, розмоклі і просвітлені листя рослини віджимають, приймаються нарізати косичку на шматочки в 5 см довжиною. Після вже відокремилися нарізані листочки знову замочують в окропі на чверть години.

Господиня, яка хоче урізноманітнити раціон своєї родини, зробити його більш вітамінізованим, може взяти на замітку наступні рецепти:

Підготовка сухого кінського щавлю до використання в кулінарії.

РЕЦЕПТ: Салат з кислицею кінської і печерицями.
Інгредієнти:

  • кислиця кінська листя – 200 г
  • цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
  • печериці – 100 г
  • горіхи волоські – 50 г
  • масло рослинне – 100 мл
  • сметана – 100 мл
  • сіль, перець за смаком
  1. Для цього салату замочені перший раз і нарізані сухі листочки щавлю густого проварюють 15 хвилин, зливають на друшляк, дають гарненько стекти.
  2. Солять листочки.
  3. Чищений і дрібно нарізану цибулю обсмажують в рослинному маслі близько 2 хвилин, після додають до нього миті, за необхідності, нечищене і нарізані скибочками шампіньйони. Разом обсмажують ще 3-4 хвилини.
  4. Обсмажені гриби змішують з кінським щавлем, дають охолонути і просочитися в холодильнику протягом 2 годин.
  5. Подають салат зі сметаною, посипають його крихтою волоських горіхів і дрібно нарубаною зеленню.

РЕЦЕПТ: Закуска з кінського щавлю з лососем та сиром.

  • авелук – 200 г
  • філе лосося – 500 г
  • сир бринза – 150 г
  • цибуля – 1 шт.
  • вершки – 150 мл
  • масло рослинне – 2 ст. ложки
  • сіль, перець за смаком
  1. Спочатку обсмажують нарізане смужками рибне філе.
  2. На окремій сковороді обсмажують нарізані на невеликі шматочки листя кінського щавлю і півкільця цибулі, додають до них вершки і натертий дрібно сир бринза.
  3. Соус протягом 7 хвилин готується під кришкою.
  4. Шматочки лососевого філе викладають в заздалегідь підготовлену форму для запікання, заливають соусом.
  5. До готовності страву доводиться протягом 20 хвилин, в духовій шафі з температурою 180 градусів.

РЕЦЕПТ: Закуска з кінського щавлю і волоських горіхів.

  • кислиця кінська – 200 г
  • цибуля — 1 шт.
  • горіхи волоські – 50 г
  • сіль, перець за смаком
  • олія для смаження
  1. Найперше готують сушений кінський щавель як описувалося вище.
  2. Цибулю ріжуть четвертинками кілець і обсмажують протягом 2 хвилин. Додають листочки кінського щавлю, смажать ще 5 – 7 хвилин.
  3. До підготовлюваного блюда додають подрібнений волоський горіх.
  4. Закуску їдять як салат. Її також можна подавати в лаваші або тарталетках.

ВАЖЛИВО: Закуску з наведеного вище рецепта можна урізноманітнити – додати зерна граната, тертий сир, часник.

З кінським щавлем виходить дуже смачна випічка.

Пиріг з авелуком.

Суп з кінського щавлю

З кінського щавлю готують смачний пісний суп, для якого потрібні:

  • кінський щавель – 200 г
  • сочевиця або булгур – 200 г
  • картопля – 3 шт.
  • цибуля – 1 шт.
  • зелень (кріп, петрушка, кінза)
  • сіль, перець
  1. Для цього супу кінський щавель після замочування і нарізування варять 20 хвилин.
  2. В окремій каструлі до готовності варя крупу – сочевицю або булгур.
  3. У каструлю з водою відправляють варитися очищений, вимитий і нарізаний невеликими кубиками картоплю.
  4. Поки картопля вариться, цибулю пасерувати.
  5. У каструлю з майже готовим картоплею додають крупу, авелук і пасеровану цибулю. Варять разом 3 хвилини.
  6. Подають суп з рубленою зеленню.

ВІДЕО: Суп з авелука з сочевицею

Кінський щавель: коли збирати?

Час збору кінського щавлю залежить від того, яка частина рослини потрібна:

  • корінь, який використовується для лікувальних цілей збирають після відмирання надземної частини рослини, тобто в кінці осені
  • листя, використовувані в їжу, збирають в квітні або травні
  • плоди збирають наприкінці літа

Зібрану частину рослини ретельно миють і засушують. Сушка може відбуватися під променями сонця, тоді рослинну сировину розкладають в один шар на аркуші картону або фанери. Під час сушіння сировину періодично перевертають, щоб не допустити загнивання.

ВАЖЛИВО: Якщо планується готувати з листя щавлю густого різні страви, їх заплітають у косички і залишають сушитися при кімнатній температурі.

Як відрізнити хрін від кінського щавлю?

Через схожість листя рослин, городники часто не можуть розібратися, що ж росте у них на ділянці, хрін або кінський щавель. Хоча обидва вони дуже корисні, смакові властивості та сфери застосування в них дуже різні. Тому відрізнити їх принципово важливо.

ВАЖЛИВО: Хрін звичайний щавель кінський — рослини з різних родин. Перше відноситься до сімейства Капустяні, друге, як вже відомо, до сімейства Гречані.

  1. До того, як невпізнану рослина зацвіте, ідентифікувати його складно. Але досвідчені городники вважають, що відтінок листя хрону і кінського щавлю дещо відрізняється. У першого він світліше.
  2. Також можна спробувати листя на смак. У кінського щавлю вони злегка гірчать, у хрону мають гострий пекучий смак.
  3. Коли рослина зацвітає, різниця стає явною. Щавель цвіте тирсами з зеленувато-жовтих квіток, хрін – з китицями квіток з білими 4 обратнояйцевидными пелюстками.

Кінський щавель — лікувальні властивості і протипоказання трави

Сьогодні ми поговоримо про кінський щавель, лікувальні властивості і протипоказання даної лікарської рослини, його застосування в рецептах народної медицини, кулінарії, косметології, відзначимо на jazdorov.com.ua відмінність щавлю кінського від хрону, опишемо багатий хімічний склад трави.

Кінський щавель (авелук або кислиця кінська) – це загальновідома багаторічна лікарська рослина з сімейства Гречаних.

[bsa_pro_ad_space >Росте повсюдно – на пасовищах, луках, присадибних ділянках, вздовж доріг і водоймищ. Вважається бур’янистим, так як дуже швидко розмножується. Складно переоцінити важливість цієї рослини в житті людини, так як воно володіє унікальними лікарськими властивостями.

Як виглядає кінський щавель, їстівний він

Авелук — середньоросла трав’яниста рослина, що досягає 1,5 м у висоту. Являє собою розетку з великих прямостоящих листя на товстих трикутних стеблах. Листя поодинокі, з внутрішньої сторони опушені ворсинками.

По мірі зростання частково забарвлюються в червоний колір. У другій половині липня щавель зацвітає дрібними світло-зеленими квітками, зібраними в 25-30 см волоті.

[bsa_pro_ad_space >Зовні ця трава має схожість з культурним щавлем, і її молоде листя мають кислуватий смак. Але з часом кислота змінюється гіркотою. Та й листя, на відміну від культурного, повсюдно вирощується щавлю більше і з невеликими щербинами.

Тварини, ті ж коні, всупереч назві рослини, свіжий авелук вживають неохоче. Насичений гіркий смак і високий вміст органічних кислот роблять рослину для них малопривабливою.

А ось в засушеному вигляді його споживають корови та інша рогата худоба. Назва рослини кінський щавель швидше за все отримало за великі розміри листків, так і трави загалом, легко переростає середній зріст людини.

Люди використовують кислиці і в свіжому вигляді, і в сушеному. Свіже листя можна вживати в дуже невеликих кількостях, переважно як добавку в салат. Оскільки ця рослина володіє особливою властивістю: в краплі — ліки, у ложці — отрута.

Тільки після сушіння авелук можна вживати як самостійне блюдо або гарнір, оскільки відбувається повноцінна ферментація, листя втрачають гіркоту і набувають приємний запах.

Склад рослини

Кислиця кінська володіє багатим хімічним складом, який в даний час добре вивчений. У складі виявлені різноманітні біологічно активні речовини:

  • високий вміст танінів (дубильних речовин) до 15-16%;
  • органічні кислоти (щавлева, лимонна, молочна, хрізофановую та її похідні (до 4%), кавова;
  • вітаміни С, К, Р;
  • залізо;
  • ефірні масла;
  • флавоноїди;
  • пектин;
  • кумарини;
  • рослинні пігменти – каротин;
  • інші мікроелементи: кальцій, марганець, магній, натрій, фосфор, фтор, мідь.

Кінський щавель використовується не тільки в медичних цілях. З нього роблять барвники застосовують як дубильної речовини при вичинці шкіри.

Слід зазначити, що всі частини кислиці кінської застосовуються в лікувальних цілях, але максимальна концентрація речовин міститься в коренях рослини.

Лікувальні властивості настільки різноманітні, що практично будь-яку систему органів людини можна лікувати кінським щавлем.

  • Препарати з авелука успішно використовуються для лікування захворювань органів травлення, кровотворення, дихання, шкіри, придатків, як бактерицидних і імуностимулюючих засобів.
  • Завдяки високому вмісту дубильних речовин, кислиця володіє терпким і обволікаючим ефектом. Тому успішно застосовується для лікування колітів, ентероколітів, проносу, для жовчогінного дії.
  • При кровотечі в кишечнику, легенів, матки, шлунку, гемороїдальній кровотечі використовується в якості гемостатичного кошти.
  • Щавлева кислота в невеликих кількостях сприяє засвоєнню кальцію в організмі.
  • Хрізофановую кислота, хризофанол – є ефективним протигрибковим і протипухлинним засобом, покращує імунітет, знижує рівень холестерину й перешкоджає розвитку атеросклерозу.
  • Покращує кровообіг, виводить токсини з організму й благотворно впливає на печінку — підвищує рівень глікогену.
  • Органічні кислоти, зокрема лимонна і молочна, вітаміни і пектини сприяють нормалізації кислотно-лужного балансу, покращують травлення, секреторну функцію і роботу кишечника, мають антисептичну дію.
  • Ефірне масло володіє ранозагоювальною властивістю, використовується для лікування виразки шлунка і виразок на шкірі.
  • Флавоноїди володіють бактерицидною і протизапальною властивостями. Авелуком лікують запалення ясен, шкірні захворювання – нариви, виразки, лишай, коросту. Успішно лікуються ангіна, фронтит, кашель, нежить.
  • Кумарини – речовини, які мають спазмолітичні властивості, сприяють зміцненню кровоносних судин.
  • Вміст заліза дозволяє використовувати авелук при анемії.
  • Завдяки наявності вітаміну С, аскорбінової кислоти, рослину застосовують для лікування цинги і профілактики авітамінозу. Використовують в якості противірусного засобу.
  • Каротин – рослинний пігмент, що володіє антиоксидантними властивостями. Сприяє зміцненню імунітету і омолодженню організму людини.
  • Є також гіпотензивну, відхаркувальну та седативну дію.

У всіх частинах рослини міститься оксалат кальцію, тому вживати кінський щавель слід дуже обережно. Оксалати здатні накопичуватися в організмі.

Кінський щавель при вживанні в маленьких дозах використовується як засіб з вираженим в’яжучим ефектом. Застосовується для лікування проносу і поліпшення жовчеутворення. При збільшенні дози прийому чинить проносний ефект і використовується при запорах.

Застосування в народній медицині щавлю кінського

Квасеницю застосовують у вигляді відварів, мазей, настоянок і настоїв, а так само в сирому подрібненому вигляді.

Протипоказання кінського шавеля

  • Часте вживання квасениці призводить до накопичення в організмі щавлевої кислоти. Вона утворює з кальцієм нерозчинні з’єднання і має властивість відкладатися у вигляді солей, утворюючи камені в жовчному міхурі і нирках.
  • Крім того, виводить кальцій з організму.
  • Вживати в їжу можна тільки молоді весняні листочки, зібрані до появи квітконосів, в обмеженій кількості.
  • В сирому вигляді не рекомендується людям, страждаючим захворюваннями сечостатевої системи і ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
  • Заборонено використовувати дітям до 7 років і вагітним жінкам.

Настій, відвар і настоянка кінського щавлю: як зробити і застосовувати

Настій з кореня авелука:

15 гр сушеного подрібненого кореня залити склянкою окропу і парити на водяній бані протягом 5 хвилин. Далі розчин вилити в термос і настоювати дві години. Цей настій використовують зовнішньо у вигляді примочок, вживають всередину при проносі, відновлення печінки.

Такий же настій роблять при проблемах кишечника і запорах. Але на склянку окропу беруть 15 г кореня і 15 гр насіння кислиці.

Для полоскання досить залити склянкою окропу 20 г подрібненої сировини настоювати 15 хвилин. Остудити і полоскати рот або горло 2-3 рази на день.

При свербінні 20 гр свіжого подрібненого листя заливають склянкою води і кип’ятять на слабкому вогні 10 хвилин. Загортають і наполягають протягом години. Застосовують зовнішньо і всередину по 5 мг 3-4 рази в день.

При дитячому діатезі можна проводити ванночки з відваром щавлю (100 гр кореня на 3 літри окропу). Настояти, процідити і додати у воду для купання.

Відвар трави також допоможе при наявному атеросклерозі (1 ст. ложка на 250 мл окропу). Чверть години тримають на слабкому вогні, потім знімають з плити, дають настоятися кілька годин. Приймати по 50 мл 2 рази на добу.

Тобто наявні симптоми порушення мозкового кровообігу, то дозу збільшують удвічі і вживають тричі.

Спиртова настоянка кореня і насіння кінського щавлю

Дрібно порізаний корінь і насіння заливають горілкою в пропорції 1:10, добре струшують, дають настоятися в темному місці 2 тижні. Проціджують.

П’ють настойку щавлю кінського перед прийомом їжі за півгодини по 15-25 крапель, розбавивши в малій кількості води, тричі на добу. Приміром, так приймають засіб при ревматичних болях.

Кінський щавель для волосся

Настій кислиці кінської ефективно застосовують в якості ополіскувача для волосся. Використовувати його можна навіть вагітним жінкам. Відвар готують з 45гр подрібненого сухого кореня і двох літрів води. На повільному вогні варять протягом 10-15 хвилин. Настоюють протягом години і обполіскують волосся після миття.

При регулярному використанні відвару:

  • волосся набуває здоровий блиск;
  • відновлюються волосяні цибулини;
  • волосся набувають обсяг;
  • при захворюваннях шкіри голови, алергічних проявах, зникає свербіж та шкірні покриви відновлюються.

Як відрізнити хрін від кінського щавлю

  • Найпростіше виявити різницю на смак. Листя хрону мають пекучий смак, і вони більш світлого кольору.
  • Хрін цвіте дрібними білими квітками, зібраними в кисті, а у щавлю, як ми писали вище, світло-зелені китиці. До того ж хрін зацвітає лише під кінець липня, коли у щавлю вже з’являються насіння.
  • Відрізняється і сам корінь, у хріна він світлий, а у кінського щавлю коричневий.

Кінський щавель: рецепти страв

Свіже листя кислиці використовують в основному, додаючи в салати. Досить додати 1-2 листочка в готовий овочевий салат.

З свіжого щавлю варять кисіль.
Пучок листя 200-250гр протушкувати в каструлі 5-7 хвилин, додавши 1ст. ложку води. Готову масу збити блендером, додати 100гр цукру і дві склянки води, довести до кипіння. 1ст. ложку крохмалю розвести в холодній воді і поступово влити в киплячий розчин. Остудити. Кисіль готовий.

В основному кінський щавель вживають в сушеному вигляді. Листя сплітають в кіски і сушать. З готового авелука готують супи, другі страви, їдять з сиром, овочами і хлібом.

Смажений авелук з печерицями
200 гр сушеного авелука варять 15 хвилин. Потім відкидають на друшляк, ріжуть і солять. Дві середні дрібно нарізані цибулини обсмажують в рослинному маслі 2 хвилини, додають 100 гр порізаних грибів. Обсмажують ще 3-4 хвилини. Змішують з готовим щавлем, остуджують і ставлять на 2 години на холод. Перед подаванням додають дрібно посічену зелень, волоські горіхи і заправляють сметаною. Блюдо готове.

Заготівля лікарської сировини

[bsa_pro_ad_space >Молоденькі листя для вітамінних салатів збирають навесні, для сушіння можна заготовлювати і в літні місяці, зберігається сушка рік, а ось коріння викопуються восени, коли листя вже опало або навесні до початку вегетативного періоду зростання. Вони зберігаються в сушеному вигляді три роки. Насіння збирають в кінці липня, в серпні, також строк зберігання — три роки.

[bsa_pro_ad_space [bsa_pro_ad_space [bsa_pro_ad_space > Categories Лікарські рослини, Народні рецепти

Про автора

admin administrator