Зміст:
- 1 Рослина кінський щавель: лікувальні властивості і протипоказання кореня і насіння, застосування в народній медицині та кулінарії. Кінський щавель від проносу дорослим, дітям, при вагітності: як заварювати?
- 1.1 Як виглядає кінський щавель, їстівний він: опис рослини
- 1.2 Корінь і насіння кінського щавлю: лікувальні властивості і протипоказання
- 1.3 ВІДЕО: Кінський щавель
- 1.4 Кінський щавель застосування в народній медицині. Настій кінського щавлю: як зробити і застосовувати?
- 1.5 Як заварити кінський щавель від проносу дітям, дорослим, вагітним?
- 1.6 ВІДЕО: Щавель кінський. Лікарські трави
- 1.7 Лікування геморою кінським щавлем
- 1.8 Кінський щавель для волосся
- 1.9 Кінський щавель для обробки полуниці від хвороб
- 1.10 Кінський щавель: рецепти страв
- 1.11 Суп з кінського щавлю
- 1.12 ВІДЕО: Суп з авелука з сочевицею
- 1.13 Кінський щавель: коли збирати?
- 1.14 Як відрізнити хрін від кінського щавлю?
- 2 Кінський щавель — лікувальні властивості і протипоказання трави
- 2.1 Як виглядає кінський щавель, їстівний він
- 2.2 Склад рослини
- 2.3 Застосування в народній медицині щавлю кінського
- 2.4 Протипоказання кінського шавеля
- 2.5 Настій, відвар і настоянка кінського щавлю: як зробити і застосовувати
- 2.6 Кінський щавель для волосся
- 2.7 Як відрізнити хрін від кінського щавлю
- 2.8 Кінський щавель: рецепти страв
- 2.9 Заготівля лікарської сировини
Рослина кінський щавель: лікувальні властивості і протипоказання кореня і насіння, застосування в народній медицині та кулінарії. Кінський щавель від проносу дорослим, дітям, при вагітності: як заварювати?
Дізнайтеся, якими властивостями володіє вважається бур’яном рослина кінський щавель, як його використовують у кулінарії, медицині і косметології.
- Як виглядає кінський щавель, їстівний він: опис рослини
- Корінь і насіння кінського щавлю: лікувальні властивості і протипоказання
- ВІДЕО: Кінський щавель
- Кінський щавель застосування в народній медицині. Настій кінського щавлю: як зробити і застосовувати?
- Як заварити кінський щавель від проносу дітям, дорослим, вагітним?
- ВІДЕО: Щавель кінський. Лікарські трави
- Лікування геморою кінським щавлем
- Кінський щавель для волосся
- Кінський щавель для обробки полуниці від хвороб
- Кінський щавель: рецепти страв
- Суп з кінського щавлю
- ВІДЕО: Суп з авелука з сочевицею
- Кінський щавель: коли збирати?
- Як відрізнити хрін від кінського щавлю?
- ВІДЕО: Здоров’я по-вірменськи. Авелук
Кінський щавель – це рослина, що володіє цінними лікувальними властивостями. Його активно використовують у традиційній і народній медицині. Так що ж він лікує? Чи можна його їсти, і в якому вигляді?
Як виглядає кінський щавель, їстівний він: опис рослини
Щавель кінський – багаторічник, трав’яниста рослина, один з видів роду Щавель сімейства Гречані. Його латинська назва — Rumex confertus.
ВАЖЛИВО: В народі рослину ще називають щавлем густим або кислицею кінської.
- Росте щавель кінський в Європі і Середній Азії, в лісах і лісостепах, на луках, у заплавах річок і на болотистому, заиленном грунті. Відноситься до бур’янистих рослин.
- Корінь кислиці кінської короткий, але має багато придатків.
- Висота рослини коливається від 90 см до 2 м, діаметр – приблизно 2 див.
- На підставах прямостоячих стебел щавлю густого присутні подовжені трикутно-яйцевидні листки чергові з тупими кінцями і хвилястими краями. Довжина листя – до 30 см, ширина – до 15 див. Знизу листова пластина густо покрита жорсткими волосками.
- Суцвіття щавлю кінського називається тирс. Воно має форму волоті і утворюється з двостатевих дрібних квіток зеленувато – жовтого кольору. Цвіте рослина в кінці весни – початку літа.
- В середині літа щавель густий плодоносить тригранними горішками овальної форми. Колір плодів коричневий, довжина до 7 мм.
- Розмножується рослина насінням і вегетативно.
Щавель кінський їстівний. Його листя і черешки вживають в їжу в Середній Азії. Ці частини рослини, а також його плоду використовують для годівлі курей, гусей, кролів та свиней.
Корінь і насіння кінського щавлю: лікувальні властивості і протипоказання
У лікувальних цілях використовують коріння і плоди щавлю кінського. Особливі властивості цих частин рослини обумовлені їх хімічним складом.
Склад коренів щавлю густого.
Похідні антрахінону і дубильні речовини також виявлено в плодах кислиці кінської.
ВАЖЛИВО: Кислиця кінська – сильний природний антибіотик.
Крім антибактеріального, трав’яниста рослина володіє наступними корисними властивостями:
- нейтралізувати віруси
- знімати запалення
- знімати спазми
- розріджувати і виводить мокротиння з бронхів і легенів
- виводити зайву рідину з організму
- звужувати судини
- зміцнювати стінки судин
- зупиняти кров
- перешкоджати утворенню і зростанню ракових пухлин
ВАЖЛИВО: Так як кислиця кінська (коріння) у малих дозах закріплює, у великих – діє як проносне, нею часто лікують кишкові розлади.
Відвари висушених коренів рослини лікують хворих на артеріальну гіпертензію.
Лікувальні властивості квасениці кінської.
Заборонено використовувати щавель кінський як лікарська рослина:
- особам, у яких на нього спостерігається алергія
- вагітним жінкам
- особам з хворобами нирок і сечовидільної системи, зокрема, пієлонефрит, оксалатурией і сечокам’яною хворобою
ВІДЕО: Кінський щавель
Кінський щавель застосування в народній медицині. Настій кінського щавлю: як зробити і застосовувати?
Основними формами народних лікарських засобів з щавлем густим є настоянки водна і спиртова, а також відвар з висушеного кореня.
РЕЦЕПТ: Настоянка кореня кінського щавлю на воді.
Потрібні:
- сушене кореневище – 5 г
- окріп – 200 мл
- Рослинний компонент слід засипати в скляний посуд і залити окропом.
- Посуд поставити в каструлю з киплячою водою і настоювати протягом 30 хвилин.
- Термін зберігання настойки – 72 години.
ВАЖЛИВО: Настоянка з таким співвідношенням рослинного компоненту і води діє як проносне. Щоб досягти закріплює ефекту коренів щавлю беруть 2,5 г на склянку окропу.
З коренів щавлю кінського готують лікувальну спиртову настоянку.
РЕЦЕПТ: Настоянка кореня кінського щавлю на спирту.
Потрібні:
- сушений корінь – 4 ст. ложка
- спирт 70 % — 200 мл
- Рослинний компонент в скляному посуді заливають спиртом, закупорюють і залишають у темному місці на 2 тижні.
- Дозу розраховують краплями, за необхідності розводять їх у 10 мл води. Наприклад, при ревматизмі по 15 крапель настоянки п’ють 2-4 рази на день.
РЕЦЕПТ: Відвар кореня кінського щавлю.
Потрібно:
- сушений корінь – 5 ст. ложок
- вода – 1 л
- Рослинний препарат поміщають в каструлю, заливають водою і ставлять на вогонь.
- Після закипання його варять ще чверть години, дають охолонути і зливають через дрібне сито або марлю.
- Такий відвар використовують при захворюванні ясен (пародонтоз, гінгівіт, стоматит). Ним полощуть ротову порожнину.
- При застуді в якості противірусного і відхаркувальний засіб використовують відвар з 1 ст. ложки коренів кислиці кінської на склянку води. Кількість відвару ділять на три порції і приймають протягом дня.
- Також цей відвар підходить як спазмолітичний засіб при хворобливих місячних.
У відварі 100 г сухого кореневища щавлю густого на 3 л води, розведених у ванні стандартних розмірів, купають дітей з діатезом.
Як заварити кінський щавель від проносу дітям, дорослим, вагітним?
При проносі у дорослих і дітей також можна лікуватися сухими плодами густого щавлю.
1 ст. ложку висушених горішків заливають 200 мл води і киплять 10 хвилин.
Проціджений і остиглий відвар дорослих ділять на 3 порції, які слід вжити протягом дня.
Дітям також тричі на день дають по 30-50 мл відвару.
ВАЖЛИВО: Вагітним лікуватися таким відваром не можна.
ВІДЕО: Щавель кінський. Лікарські трави
Лікування геморою кінським щавлем
Для лікування геморою використовують відвар 5 г сухого кореневища кислиці кінської на 200 мл води. Відвар повинен кип’ятити півгодини. Після охолодження його зливають через марлю, макуха віджимають. 50 мл відвару розбавляють 50 г кип’яченої води і п’ють тричі на день.
Кінський щавель для волосся
Кореневища і листя щавлю кінського використовують в домашній косметології, зокрема, для догляду за волоссям.
Домашню косметику на основі цих частин рослини використовують:
- для живлення волосся
- для зміцнення волосяних цибулин
- для вирішення проблеми жирності волосся
- для відновлення фарбованого і пошкодженого волосся
- для усунення свербежу голови, що виник у зв’язку з алергією, псоріаз, нейродермітом
Відваром 5 ст. ложок сушених коренів на 2 л води обполіскують волосся після миття з шампунем або застосування домашніх масок.
Відвар щавлю кінського використовують для догляду за волоссям.
Ще один дуже ефективний ополіскувач: по 2 ст. ложки сушеного листя кислиці кінської і сушених коренів лопуха заливають 1 л води і кип’ятять 30 хвилин, настоюють, поки відвар не охолоне до кімнатної температури.
Кінський щавель для обробки полуниці від хвороб
Дачники та городники, які вирощують полуницю, можуть взяти собі на замітку: кінський щавель може вберегти ягоду від паразитів.
Готується засіб для обприскування з листя рослини:
- листя в довільному, як можна більшій кількості дрібно рвуться, складаються у відро і заливаються водою
- настоянку витримують 10 – 14 днів
- готовим настоєм слід полити кущики полуниці так, щоб він потрапив на листочки
На опрысканную кінським щавлем полуницю не зазіхне білокрилка, яка шкодить урожаю ягоди.
Кінський щавель: рецепти страв
Кінський щавель дуже часто використовується для приготування страв вірменської кухні.
ВАЖЛИВО: У Вірменії рослину називають авелуком.
З листя авелука, володіють лише злегка кислуватим смаком, на відміну від щавлю звичайного, готують:
салати
У рослини зрізають листя, сплітають їх в кіски і висушують. Роблять так, по-перше, тому, що при висушуванні авелук втрачає гіркоту, по-друге, сухе листя у страві не разлезаются настільки сильно, як свіжі.
Перед тим, як використовувати кінський щавель для будь-якого блюда, його опускають в крутий окріп на чверть години. По закінченню цього часу воду зливають, розмоклі і просвітлені листя рослини віджимають, приймаються нарізати косичку на шматочки в 5 см довжиною. Після вже відокремилися нарізані листочки знову замочують в окропі на чверть години.
Господиня, яка хоче урізноманітнити раціон своєї родини, зробити його більш вітамінізованим, може взяти на замітку наступні рецепти:
Підготовка сухого кінського щавлю до використання в кулінарії.
РЕЦЕПТ: Салат з кислицею кінської і печерицями.
Інгредієнти:
- кислиця кінська листя – 200 г
- цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
- печериці – 100 г
- горіхи волоські – 50 г
- масло рослинне – 100 мл
- сметана – 100 мл
- сіль, перець за смаком
- Для цього салату замочені перший раз і нарізані сухі листочки щавлю густого проварюють 15 хвилин, зливають на друшляк, дають гарненько стекти.
- Солять листочки.
- Чищений і дрібно нарізану цибулю обсмажують в рослинному маслі близько 2 хвилин, після додають до нього миті, за необхідності, нечищене і нарізані скибочками шампіньйони. Разом обсмажують ще 3-4 хвилини.
- Обсмажені гриби змішують з кінським щавлем, дають охолонути і просочитися в холодильнику протягом 2 годин.
- Подають салат зі сметаною, посипають його крихтою волоських горіхів і дрібно нарубаною зеленню.
РЕЦЕПТ: Закуска з кінського щавлю з лососем та сиром.
- авелук – 200 г
- філе лосося – 500 г
- сир бринза – 150 г
- цибуля – 1 шт.
- вершки – 150 мл
- масло рослинне – 2 ст. ложки
- сіль, перець за смаком
- Спочатку обсмажують нарізане смужками рибне філе.
- На окремій сковороді обсмажують нарізані на невеликі шматочки листя кінського щавлю і півкільця цибулі, додають до них вершки і натертий дрібно сир бринза.
- Соус протягом 7 хвилин готується під кришкою.
- Шматочки лососевого філе викладають в заздалегідь підготовлену форму для запікання, заливають соусом.
- До готовності страву доводиться протягом 20 хвилин, в духовій шафі з температурою 180 градусів.
РЕЦЕПТ: Закуска з кінського щавлю і волоських горіхів.
- кислиця кінська – 200 г
- цибуля — 1 шт.
- горіхи волоські – 50 г
- сіль, перець за смаком
- олія для смаження
- Найперше готують сушений кінський щавель як описувалося вище.
- Цибулю ріжуть четвертинками кілець і обсмажують протягом 2 хвилин. Додають листочки кінського щавлю, смажать ще 5 – 7 хвилин.
- До підготовлюваного блюда додають подрібнений волоський горіх.
- Закуску їдять як салат. Її також можна подавати в лаваші або тарталетках.
ВАЖЛИВО: Закуску з наведеного вище рецепта можна урізноманітнити – додати зерна граната, тертий сир, часник.
З кінським щавлем виходить дуже смачна випічка.
Пиріг з авелуком.
Суп з кінського щавлю
З кінського щавлю готують смачний пісний суп, для якого потрібні:
- кінський щавель – 200 г
- сочевиця або булгур – 200 г
- картопля – 3 шт.
- цибуля – 1 шт.
- зелень (кріп, петрушка, кінза)
- сіль, перець
- Для цього супу кінський щавель після замочування і нарізування варять 20 хвилин.
- В окремій каструлі до готовності варя крупу – сочевицю або булгур.
- У каструлю з водою відправляють варитися очищений, вимитий і нарізаний невеликими кубиками картоплю.
- Поки картопля вариться, цибулю пасерувати.
- У каструлю з майже готовим картоплею додають крупу, авелук і пасеровану цибулю. Варять разом 3 хвилини.
- Подають суп з рубленою зеленню.
ВІДЕО: Суп з авелука з сочевицею
Кінський щавель: коли збирати?
Час збору кінського щавлю залежить від того, яка частина рослини потрібна:
- корінь, який використовується для лікувальних цілей збирають після відмирання надземної частини рослини, тобто в кінці осені
- листя, використовувані в їжу, збирають в квітні або травні
- плоди збирають наприкінці літа
Зібрану частину рослини ретельно миють і засушують. Сушка може відбуватися під променями сонця, тоді рослинну сировину розкладають в один шар на аркуші картону або фанери. Під час сушіння сировину періодично перевертають, щоб не допустити загнивання.
ВАЖЛИВО: Якщо планується готувати з листя щавлю густого різні страви, їх заплітають у косички і залишають сушитися при кімнатній температурі.
Як відрізнити хрін від кінського щавлю?
Через схожість листя рослин, городники часто не можуть розібратися, що ж росте у них на ділянці, хрін або кінський щавель. Хоча обидва вони дуже корисні, смакові властивості та сфери застосування в них дуже різні. Тому відрізнити їх принципово важливо.
ВАЖЛИВО: Хрін звичайний щавель кінський — рослини з різних родин. Перше відноситься до сімейства Капустяні, друге, як вже відомо, до сімейства Гречані.
- До того, як невпізнану рослина зацвіте, ідентифікувати його складно. Але досвідчені городники вважають, що відтінок листя хрону і кінського щавлю дещо відрізняється. У першого він світліше.
- Також можна спробувати листя на смак. У кінського щавлю вони злегка гірчать, у хрону мають гострий пекучий смак.
- Коли рослина зацвітає, різниця стає явною. Щавель цвіте тирсами з зеленувато-жовтих квіток, хрін – з китицями квіток з білими 4 обратнояйцевидными пелюстками.
Кінський щавель — лікувальні властивості і протипоказання трави
Сьогодні ми поговоримо про кінський щавель, лікувальні властивості і протипоказання даної лікарської рослини, його застосування в рецептах народної медицини, кулінарії, косметології, відзначимо на jazdorov.com.ua відмінність щавлю кінського від хрону, опишемо багатий хімічний склад трави.
Кінський щавель (авелук або кислиця кінська) – це загальновідома багаторічна лікарська рослина з сімейства Гречаних.
[bsa_pro_ad_space >Росте повсюдно – на пасовищах, луках, присадибних ділянках, вздовж доріг і водоймищ. Вважається бур’янистим, так як дуже швидко розмножується. Складно переоцінити важливість цієї рослини в житті людини, так як воно володіє унікальними лікарськими властивостями.
Як виглядає кінський щавель, їстівний він
Авелук — середньоросла трав’яниста рослина, що досягає 1,5 м у висоту. Являє собою розетку з великих прямостоящих листя на товстих трикутних стеблах. Листя поодинокі, з внутрішньої сторони опушені ворсинками.
По мірі зростання частково забарвлюються в червоний колір. У другій половині липня щавель зацвітає дрібними світло-зеленими квітками, зібраними в 25-30 см волоті.
[bsa_pro_ad_space >Зовні ця трава має схожість з культурним щавлем, і її молоде листя мають кислуватий смак. Але з часом кислота змінюється гіркотою. Та й листя, на відміну від культурного, повсюдно вирощується щавлю більше і з невеликими щербинами.
Тварини, ті ж коні, всупереч назві рослини, свіжий авелук вживають неохоче. Насичений гіркий смак і високий вміст органічних кислот роблять рослину для них малопривабливою.
А ось в засушеному вигляді його споживають корови та інша рогата худоба. Назва рослини кінський щавель швидше за все отримало за великі розміри листків, так і трави загалом, легко переростає середній зріст людини.
Люди використовують кислиці і в свіжому вигляді, і в сушеному. Свіже листя можна вживати в дуже невеликих кількостях, переважно як добавку в салат. Оскільки ця рослина володіє особливою властивістю: в краплі — ліки, у ложці — отрута.
Тільки після сушіння авелук можна вживати як самостійне блюдо або гарнір, оскільки відбувається повноцінна ферментація, листя втрачають гіркоту і набувають приємний запах.
Склад рослини
Кислиця кінська володіє багатим хімічним складом, який в даний час добре вивчений. У складі виявлені різноманітні біологічно активні речовини:
- високий вміст танінів (дубильних речовин) до 15-16%;
- органічні кислоти (щавлева, лимонна, молочна, хрізофановую та її похідні (до 4%), кавова;
- вітаміни С, К, Р;
- залізо;
- ефірні масла;
- флавоноїди;
- пектин;
- кумарини;
- рослинні пігменти – каротин;
- інші мікроелементи: кальцій, марганець, магній, натрій, фосфор, фтор, мідь.
Кінський щавель використовується не тільки в медичних цілях. З нього роблять барвники застосовують як дубильної речовини при вичинці шкіри.
Слід зазначити, що всі частини кислиці кінської застосовуються в лікувальних цілях, але максимальна концентрація речовин міститься в коренях рослини.
Лікувальні властивості настільки різноманітні, що практично будь-яку систему органів людини можна лікувати кінським щавлем.
- Препарати з авелука успішно використовуються для лікування захворювань органів травлення, кровотворення, дихання, шкіри, придатків, як бактерицидних і імуностимулюючих засобів.
- Завдяки високому вмісту дубильних речовин, кислиця володіє терпким і обволікаючим ефектом. Тому успішно застосовується для лікування колітів, ентероколітів, проносу, для жовчогінного дії.
- При кровотечі в кишечнику, легенів, матки, шлунку, гемороїдальній кровотечі використовується в якості гемостатичного кошти.
- Щавлева кислота в невеликих кількостях сприяє засвоєнню кальцію в організмі.
- Хрізофановую кислота, хризофанол – є ефективним протигрибковим і протипухлинним засобом, покращує імунітет, знижує рівень холестерину й перешкоджає розвитку атеросклерозу.
- Покращує кровообіг, виводить токсини з організму й благотворно впливає на печінку — підвищує рівень глікогену.
- Органічні кислоти, зокрема лимонна і молочна, вітаміни і пектини сприяють нормалізації кислотно-лужного балансу, покращують травлення, секреторну функцію і роботу кишечника, мають антисептичну дію.
- Ефірне масло володіє ранозагоювальною властивістю, використовується для лікування виразки шлунка і виразок на шкірі.
- Флавоноїди володіють бактерицидною і протизапальною властивостями. Авелуком лікують запалення ясен, шкірні захворювання – нариви, виразки, лишай, коросту. Успішно лікуються ангіна, фронтит, кашель, нежить.
- Кумарини – речовини, які мають спазмолітичні властивості, сприяють зміцненню кровоносних судин.
- Вміст заліза дозволяє використовувати авелук при анемії.
- Завдяки наявності вітаміну С, аскорбінової кислоти, рослину застосовують для лікування цинги і профілактики авітамінозу. Використовують в якості противірусного засобу.
- Каротин – рослинний пігмент, що володіє антиоксидантними властивостями. Сприяє зміцненню імунітету і омолодженню організму людини.
- Є також гіпотензивну, відхаркувальну та седативну дію.
У всіх частинах рослини міститься оксалат кальцію, тому вживати кінський щавель слід дуже обережно. Оксалати здатні накопичуватися в організмі.
Кінський щавель при вживанні в маленьких дозах використовується як засіб з вираженим в’яжучим ефектом. Застосовується для лікування проносу і поліпшення жовчеутворення. При збільшенні дози прийому чинить проносний ефект і використовується при запорах.
Застосування в народній медицині щавлю кінського
Квасеницю застосовують у вигляді відварів, мазей, настоянок і настоїв, а так само в сирому подрібненому вигляді.
Протипоказання кінського шавеля
- Часте вживання квасениці призводить до накопичення в організмі щавлевої кислоти. Вона утворює з кальцієм нерозчинні з’єднання і має властивість відкладатися у вигляді солей, утворюючи камені в жовчному міхурі і нирках.
- Крім того, виводить кальцій з організму.
- Вживати в їжу можна тільки молоді весняні листочки, зібрані до появи квітконосів, в обмеженій кількості.
- В сирому вигляді не рекомендується людям, страждаючим захворюваннями сечостатевої системи і ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
- Заборонено використовувати дітям до 7 років і вагітним жінкам.
Настій, відвар і настоянка кінського щавлю: як зробити і застосовувати
Настій з кореня авелука:
15 гр сушеного подрібненого кореня залити склянкою окропу і парити на водяній бані протягом 5 хвилин. Далі розчин вилити в термос і настоювати дві години. Цей настій використовують зовнішньо у вигляді примочок, вживають всередину при проносі, відновлення печінки.
Такий же настій роблять при проблемах кишечника і запорах. Але на склянку окропу беруть 15 г кореня і 15 гр насіння кислиці.
Для полоскання досить залити склянкою окропу 20 г подрібненої сировини настоювати 15 хвилин. Остудити і полоскати рот або горло 2-3 рази на день.
При свербінні 20 гр свіжого подрібненого листя заливають склянкою води і кип’ятять на слабкому вогні 10 хвилин. Загортають і наполягають протягом години. Застосовують зовнішньо і всередину по 5 мг 3-4 рази в день.
При дитячому діатезі можна проводити ванночки з відваром щавлю (100 гр кореня на 3 літри окропу). Настояти, процідити і додати у воду для купання.
Відвар трави також допоможе при наявному атеросклерозі (1 ст. ложка на 250 мл окропу). Чверть години тримають на слабкому вогні, потім знімають з плити, дають настоятися кілька годин. Приймати по 50 мл 2 рази на добу.
Тобто наявні симптоми порушення мозкового кровообігу, то дозу збільшують удвічі і вживають тричі.
Спиртова настоянка кореня і насіння кінського щавлю
Дрібно порізаний корінь і насіння заливають горілкою в пропорції 1:10, добре струшують, дають настоятися в темному місці 2 тижні. Проціджують.
П’ють настойку щавлю кінського перед прийомом їжі за півгодини по 15-25 крапель, розбавивши в малій кількості води, тричі на добу. Приміром, так приймають засіб при ревматичних болях.
Кінський щавель для волосся
Настій кислиці кінської ефективно застосовують в якості ополіскувача для волосся. Використовувати його можна навіть вагітним жінкам. Відвар готують з 45гр подрібненого сухого кореня і двох літрів води. На повільному вогні варять протягом 10-15 хвилин. Настоюють протягом години і обполіскують волосся після миття.
При регулярному використанні відвару:
- волосся набуває здоровий блиск;
- відновлюються волосяні цибулини;
- волосся набувають обсяг;
- при захворюваннях шкіри голови, алергічних проявах, зникає свербіж та шкірні покриви відновлюються.
Як відрізнити хрін від кінського щавлю
- Найпростіше виявити різницю на смак. Листя хрону мають пекучий смак, і вони більш світлого кольору.
- Хрін цвіте дрібними білими квітками, зібраними в кисті, а у щавлю, як ми писали вище, світло-зелені китиці. До того ж хрін зацвітає лише під кінець липня, коли у щавлю вже з’являються насіння.
- Відрізняється і сам корінь, у хріна він світлий, а у кінського щавлю коричневий.
Кінський щавель: рецепти страв
Свіже листя кислиці використовують в основному, додаючи в салати. Досить додати 1-2 листочка в готовий овочевий салат.
З свіжого щавлю варять кисіль.
Пучок листя 200-250гр протушкувати в каструлі 5-7 хвилин, додавши 1ст. ложку води. Готову масу збити блендером, додати 100гр цукру і дві склянки води, довести до кипіння. 1ст. ложку крохмалю розвести в холодній воді і поступово влити в киплячий розчин. Остудити. Кисіль готовий.
В основному кінський щавель вживають в сушеному вигляді. Листя сплітають в кіски і сушать. З готового авелука готують супи, другі страви, їдять з сиром, овочами і хлібом.
Смажений авелук з печерицями
200 гр сушеного авелука варять 15 хвилин. Потім відкидають на друшляк, ріжуть і солять. Дві середні дрібно нарізані цибулини обсмажують в рослинному маслі 2 хвилини, додають 100 гр порізаних грибів. Обсмажують ще 3-4 хвилини. Змішують з готовим щавлем, остуджують і ставлять на 2 години на холод. Перед подаванням додають дрібно посічену зелень, волоські горіхи і заправляють сметаною. Блюдо готове.
Заготівля лікарської сировини
[bsa_pro_ad_space >Молоденькі листя для вітамінних салатів збирають навесні, для сушіння можна заготовлювати і в літні місяці, зберігається сушка рік, а ось коріння викопуються восени, коли листя вже опало або навесні до початку вегетативного періоду зростання. Вони зберігаються в сушеному вигляді три роки. Насіння збирають в кінці липня, в серпні, також строк зберігання — три роки.
[bsa_pro_ad_space [bsa_pro_ad_space [bsa_pro_ad_space > Categories Лікарські рослини, Народні рецепти
Про автора