Що таке цитрус? Що таке цитрусові?
Осінь і зима – це період, коли організму людини не вистачає вітамінів і потрібно багато корисних речовин, які допомагають здійснювати нормальне функціонування і роботу органів. Разом з цим в холодну пору року надходять у продаж цитрусові свіжого врожаю. Що таке цитрусові фрукти і в чому їх особливість? Давайте більш детально розглянемо, які вони бувають і в чому їх відмінність один від одного.
Що таке цитруси? Визначення
Сама назва походить від латинського «citrus». І перекладається це слово як “лимон”. Саме так його називали ще тисячу років тому араби. До речі, вони і завезли цей вид фруктів у Європу.
Всі знають про плоди мають кислинку в смаку, але що таке цитруси? Тлумачний словник визначає їх як плодові дерева або чагарники, до яких належать лимонні, апельсинові та деякі інші види рослин.
Загальна кількість таких плодів налічує кілька десятків, і всі вони були виведені людиною з диких сортів.
Самий популярний і поширений фрукт з цитрусів – це, звичайно ж, апельсин. Вперше, причому дуже давно, він з`явився в Китаї. Вважається, що він – гібрид мандарина і помело. Зараз апельсин зростає практично в кожній південній країні. Якщо подивитися на статистику, то виявляється, що вживання цього плоду набагато більше, ніж навіть яблук. Хоча в нашій країні вони найбільше поширені.
Говорячи про те, що таке цитрусові, не варто випускати з уваги й інші фрукти, не менш смачні, ніж апельсини. Наприклад, мандарини, грейпфрути, помело і лайм. Всі вони теж відносяться до цієї категорії і ні в чому не поступаються лідеру. Кожен з них знайшов собі застосування.
Мандарин з`явився в нашій країні зі Східної Азії і, до речі, дуже добре прижився в субтропічному кліматі.
З Азії до нас привезли і інший фрукт цього сімейства – грейпфрут. Він теж вважається гібридом, але чого саме – невідомо.
Менш популярний і знайомий – це помело. Відноситься до підвиду грейпфрута. Зовні – зелений з товстою шкіркою. Найчастіше використовується для цукатів або варення.
А ось лайм, напевно, найновіший з усіх цитрусових. Про нього заговорили тільки в дев`ятнадцятому столітті. І спасибі за це потрібно сказати британським мореплавцям. Сама назва плоду на американському сленгу звучить як «Лайми», а перекладається як “англієць”.
Всі з перерахованих вище видів едятся тільки без шкірки. А ось кумкват, який вважається підвидом апельсина, можна їсти разом зі шкіркою. За смаком він чимось схожий на мандарин.
Корисні речовини
Що таке цитруси, і які плоди до них ставляться, вже зрозуміло, а ось в чому ж полягає їх особливість і якими корисними властивостями вони володіють?
Найголовніше – це один з найбагатших джерел вітаміну C. Причому його рівень зберігається до весни за рахунок того, що у плода дуже товста, непроникна шкірка.
Багато хто вважає, що чим кисліше фрукт, тим більше в ньому вітаміну. Насправді це зовсім не так. Його зміст не залежить від смаку. Наприклад, та ж петрушка, яка взагалі не кисла, містить його набагато більше, ніж лимон.
Чемпіон за вмістом вітаміну С – апельсин. У плоді середнього розміру міститься приблизно необхідна добова норма. Друге місце дісталося грейпфруту.
Крім того, цитрусові містять ще й інші речовини. В першу чергу фолієву кислоту, надзвичайно корисну для нервової та репродуктивної систем. В одному фрукті міститься добова норма цього вітаміну, який ще називають В9.
Що цитруси ще містять, ніж так привертають до себе увагу? Вони вважаються сильними антиоксидантами, що зменшують запальні процеси в організмі і уповільнюють старіння. Допомагають вони і нормалізувати кров`яний тиск, а також зменшити апетит.
Лимон
Якщо вас запитають, що таке цитрус, то, швидше за все, в голову відразу прийде думка про лимоні. Хоч апельсин і вважається більш популярним видом, але якщо раптом людина простигає, то відразу ж згадує про лимоні, і не дарма. Його завжди застосовували як ліки тому, що він містить в собі багато аскорбінової кислоти і цитрину, що допомагає організму краще засвоювати вітамін С. Крім цього, лимон ще приймають для профілактики цукрового діабету. Запах цього фрукта чудово допомагає розслабитися і усунути стрес.
Апельсин
Найпопулярніший вид – апельсин, що містить не тільки багато вітаміну С, але ще й має в своєму складі вітаміни В. Не знаєте, навіщо вони потрібні і що таке? Цитрус, багатий цим вітаміном, корисний для здоров`я всього організму, а також для зору. Пектин – ще одне незамінна речовина, теж наявне в апельсині, допомагає налагодити роботу шлунка і всієї травної системи в цілому.
Мандарин
Хоч фрукт дуже смачний, але він трохи поступається своїм побратимам за змістом корисних елементів. Тут також присутні вітаміни С і А. Вони допомагають при захворюваннях шлунка, особливо якщо присутній розлад, налагоджують апетит. А сік з мандаринів рекомендують пити при бронхіті, так як він відмінно очищає дихальні шляхи.
Грейпфрут
Якщо апельсин – лідер по корисності, то грейпфрут – з поїдання серед людей, що дивляться за своєю фігурою. Чому так вважається і що таке цитрус робить, в результаті чого допомагає схуднути? Він містить в собі вітаміни РР і D, які добре спалюють калорії. Грейпфрут рекомендують людям, що сидять на дієті, а також тим, хто страждає зайвою вагою. Якщо з`їсти половину фрукта після прийому їжі, то можна спалити половину отриманих калорій. Є навіть спеціальні дієти, де основа всього – апельсини і грейпфрути. Але і це ще не все. Він відновлює енергію, надає тонізуючу дію на нервову систему і допомагає швидше відновитися після перенесених операцій або інфекційних захворювань.
Лайм
Кому не знайомий цей свіжий аромат і гіркуватий смак? Саме ці особливості зробили лайм таким популярним в приготуванні різних страв кухонь В`єтнаму, Мексики і Таїланду. Він теж багатий різними вітамінами, кальцієм і навіть залізом. Надає антисептичну та антивірусне вплив на організм людини. Добре заспокоює і знімає стрес.
Не варто плутати лимон і лайм. Деякі й зовсім думають, що вони однакові, а зелений колір говорить про те, що плід не дозрів. Це найпоширеніша помилка. Фрукти ці абсолютно різні. Вони навіть не замінюються в приготуванні страв або напоїв, інакше пропаде весь смак і шарм.
Що таке цитрус? Протипоказання та рекомендації
Здавалося б, що такі корисні фрукти можна їсти всім і в будь-якій кількості. Але як виявилося, незважаючи на велику користь, існують і деякі протипоказання. Тому не варто занадто сильно налягати на плоди, якщо ви потрапляєте в групу ризику.
Насамперед цитрусові – взагалі і будь – протипоказані при наявності виразки шлунка або гастритах, при яких в організмі підвищена кислотність.
Деякі з них містять багато цукру, тому не особливо рекомендуються людям, що мають цукровий діабет.
Обмежте споживання і в тому випадку якщо ви схильні алергій.
Проблеми з зубами – ще одна заборона на вживання кислих фруктів. У них міститься кислота, згубно впливає на і так не надто хорошу емаль.
Якщо ви любите сік з апельсинів, то після його вживання обов`язково сполосніть рот, щоб усунути залишки кислоти.
Не їжте багато плодів під час вагітності. Є ризик, що у дитини буде алергія на цитруси або сильний діатез.
Що стосується рекомендацій, то цитруси можна і потрібно їсти під час дієти. Вони малокалорійні, на відміну від бананів і винограду. Корисні вони і людям, що мають проблеми з кишечником.
Чим корисні цитрусові та чому їх варто їсти щодня
Головна користь цитрусових – високий вміст вітаміну C. Аскорбінова кислота запобігає застудам і сезонним інфекціям. Але на цьому цілющі властивості апельсинів, лимонів та інших цитрусових не закінчуються. Гід Онлайн розповідає, чим ще корисні цитрусові і чому їх варто включати в раціон кожен день.
Цитрусові вперше вивели понад 8 млн років тому в Індії. Спочатку з’явився лайм – цей плід отримали в результаті одомашнення дикого цитрона. Лимон вивели в результаті схрещування лайма з одним з підвидів апельсина, а грейпфрут – це гібрид апельсина і помело.
В Європі з цитрусовими познайомилися понад тисячу років тому, але популярними ці плоди стали тільки у 20 столітті. І сьогодні апельсини, мандарини, лимони та інші їхні плоди сімейства цитрусових входять в раціон кожної людини, яка дотримується здорового харчування і способу життя. Їх в основному цінують за вітамін С, але справа не тільки в ньому.
Чим корисні цитрусові?
Фото: unsplash.com
Дієтологи запевняють, що якщо включати цитрусові в щоденний раціон, то організм починає працювати на повну потужність. Причому цю рекомендацію підтримують ендокринологи, імунологи, кардіологи, неврологи та б’юті-експерти.
Користь цитрусових полягає в наступному:
- відновлення клітин;
- виведення шлаків і токсинів;
- очищення судин;
- нормалізація артеріального тиску;
- стимуляція метаболізму;
- поліпшення стану шкіри;
- зменшення кількості зморшок;
- уповільнення процесів старіння.
У цитрусових плодах багато клітковини, яка поліпшує травлення і очищає організм від холестерину. Біла м’якоть на шкірці – джерело флавоноїдів, які добре знижують кров’яний тиск.
Ефірні масла цитрусових є відмінними антидепресантами. Речовини допомагають боротися з нервовим перенапруженням і стресами.
Що можна приготувати з цитрусових?
Фото: unsplash.com
Цитрусові широко використовують в кулінарії. Вони відрізняються дивовижною універсальністю. З них роблять різні соки і смузі, використовують для випічки, приготування страв з м’яса, риби, салатів. Щоб отримати від плодів максимальну користь, їх краще не піддавати термічній обробці.
Цитруси можна їсти в будь-який час доби. На сніданок, наприклад, можна приготувати млинці з безглютенової борошна, змішаної з зернами маку, і посипати коричневим цукром, корицею та лимоном.
А ось рецепт корисної вівсянки на сніданок, яка зарядить бадьорістю на весь день:
- з вечора залити 1/2 склянки пластівців соком апельсина,
- додати 4 нарізаних фініки, цедру лимона і трохи кориці,
- перемішати і прибрати в холодильник на ніч,.
- вранці додати йогурт, апельсинові дольки і горіхи.
Для обіду підійде салат в азіатському стилі. Рецепт салату з цитрусовими дуже простий:
- змішати відварну курячу грудку, мандаринові дольки і смажену рисову локшину,
- заправити соусом з масла кунжуту і соку апельсина.
На вечерю – сальса з апельсинів. Такий соус відмінно поєднується з рибою, яловичиною або індичкою.
Рецепт апельсинової сальси:
- подрібнити апельсини, червону цибулину, перець чилі, авокадо і кинзу,
- все скропити лимонним соком і перемішати.
На десерт можна приготувати лимонний курд. Універсальний і корисний смаколик, який можна їсти як з тостами, так і використовувати як начинку для випічки.
Інгредієнти:
4 лимона
3 яєчних жовтки
200 г цукру
сік лимона
100 г вершкового масла.
Приготування:
- Натерти цедру лимонів на тертці.
- На водяній бані змішати всі інгредієнти, крім масла. Збити до отримання густого крему, зняти суміш з плити.
- Нарізати 100 г вершкового масла на дрібні шматки, перемішати з лимонною масою і остудити.
Цитрусові корисно їсти в будь-який час року, взимку їх рекомендується вживати щодня, але не всім. Не варто починати свій день зі свіжого соку апельсина людям, що страждають хворобами шлунково-кишкового тракту – кислоти, що містяться в плодах, можуть викликати загострення хвороб шлунку. Цукор, що міститься в цитрусових, викликає різкий викид інсуліну, що шкідливо для підшлункової залози.
Про автора