Що зробити щоб молоко швидше скисло

Авторadmin

Що зробити щоб молоко швидше скисло

Що додати в молоко, щоб воно не скисало: корисні поради

Зберігати молоко свіжим і запобігати його скисанню може бути непросто. Однак OBOZ.UA підготував кілька перевірених методів, які допоможуть продовжити його свіжість.

1. Стерилізація або кип’ятіння

Ефективним засобом для запобігання скисанню молока є його стерилізація або кип’ятіння. Обробляючи молоко таким чином, можна продовжити термін його зберігання до тижня. Зберігати стерилізоване молоко бажано в скляному або порцеляновому посуді.

Якщо ви хочете продовжити свіжість кип’яченого молока, додайте невелику кількість цукру перед кип’ятінням. Ця проста добавка може допомогти пригнітити ріст бактерій і затримати скисання.

Додавання дрібки солі під час кип’ятіння молока може діяти як природний консервант і запобігти скисанню. Цей метод може ефективно збільшити термін зберігання молока.

4. Харчова сода

Дивно, але додавання невеликої кількості харчової соди в кипляче молоко може допомогти продовжити його свіжість. Ця порада корисна, коли вам потрібно, щоб молоко залишалося свіжим протягом тривалого періоду.

5. Сіль для нестерилізованого молока

Неймовірно, але навіть нестерилізоване молоко може отримати користь від дрібки солі в холодильнику. Додавання невеликої кількості солі в пляшку або пакет молока після відкриття може значно подовжити його свіжість. Однак не забудьте додати сіль відразу, оскільки додавання її пізніше може не дати такого ж ефекту.

6. Листя м’яти

Додавання листя м’яти в ємність з молоком може допомогти запобігти скисанню. Освіжаючий аромат м’ятного листя також додає молоку приємного відтінку.

Прокисло молоко що приготувати, користь та шкоду кислого молока

Молоко – продукт, що швидко псується. Сирий напій зберігається від десяти годин до двох діб, залежно від температурних умов. Кип’ятіння та пастеризація збільшують термін зберігання молока. Але тоді губиться частина корисних властивостей продукту.

Кисло молоко зберігає якості сирого напою повністю, його склад не втрачає цінності. У процесі скисання напою відбувається власне кисломолочное бродіння. Тому, якщо молоко скисло, можна не поспішати вважати продукт зіпсованим і позбавлятися його.

Прокисле молоко знайшло активне застосування у кулінарії, косметології, народній медицині.

Як відбувається скисання молока

Молоко відрізняється універсальністю, тому активно входить у раціон людини. Для розуміння, чому скисає молоко, слід звернути увагу до його склад. У складі продукту – звичні білки, жири, вуглеводи. Напій багатий на амінокислоти, мінеральні речовини. Присутні у продукті різні бактерії:

  • молочнокислі – грампозитивні мікроорганізми, які зброджують вуглеводи, утворюють молочну кислоту;
  • пропіоновокислі – грампозитивні факультативні анаеробні нерухомі бактерії, що синтезують пропіонову кислоту;
  • кишкова паличка – грамнегативні паличкоподібні бактерії;
  • ентерококи – грампозитивні коки.

Сирому молочному продукту бактерії дістаються з проточних каналів вимені, стінок молокозбірної судини, рук людини.

Декілька годин після доїння у напою зберігаються бактерицидні властивості завдяки ферментам – лізосомам, тому кількість мікроорганізмів помітно зменшується. Через деякий час бактерії, що розмножуються, забезпечують молочну кислоту лактозою. Рівень кислотності зростає. Білок згортається. З молока утворюється сироватка та густа маса. Які фактори необхідні, щоб молоко швидше скисло.

  1. Температура. Оптимальний показник температури зберігання напою: 4-5 градусів. Чим більші температурні показники, тим швидше сквашується продукт. У холодильнику молоко теж скисає, але для цього потрібно більше часу.
  2. Забруднення поверхонь, з якими стикається напій. Частки води, жиру, пилу, що потрапляють в напій.
  3. Погодні умови. Гроза прискорює процес скисання молока з допомогою електромагнітних імпульсів.

Як зробити кисле молоко оптимально нешкідливо природним способом? Зберігати продукт у теплому місці, не допускати потрапляння в рідину сторонніх частинок, забруднень.

Скисло молоко виходить також штучним способом за рахунок додавання оцту. Кефір готується за допомогою кефірного гриба, йогурт – молочних дріжджів, сир – пропіоновокислих бактерій, ряжанка – молочнокислих паличок. Спеціальні закваски, щоби робити кислий напій, продаються в аптеках.

Чому іноді магазинне молоко не скисає

Магазинне молоко обов’язково проходить термічну обробку, мета якої полягає у збільшенні терміну споживання та знезараженні продукту. При термічній обробці знищується шкідлива мікрофлора, що допомагає убезпечити продукт щодо інфекцій. Часткове знищення зазнає і корисна молочнокисла мікрофлора. Термічна обробка проводиться декількома способами:

  • з допомогою тривалої пастеризації (продукт нагрівається до 63-65 градусів, температура підтримується 30 хвилин);
  • за допомогою короткочасної пастеризації (продукт нагрівається до 72-75 градусів, температура підтримується 15-20 секунд);
  • за допомогою миттєвої пастеризації (продукт нагрівається до 85-90 градусів без подальшої підтримки температури);
  • за допомогою стерилізації (продукт доводиться до кипіння та кип’ятиться протягом декількох хвилин);
  • за допомогою ультрастерилізації (продукт швидко нагрівається до 135-150 градусів, швидко охолоджується).

З пастеризованого молока легко готується сир, кисле молоко, йогурт, інші кисломолочні продукти. Стерилізоване молоко не скисає.

Руйнування ферментів у продукті починається при 40-50 градусах, повне знищення їх відбувається при 110-115 градусах.

Тому стерилізований напій непридатний для кисломолочних продуктів. Прострочений напій починає гірчити, набуває тягучої консистенції, схожої на слиз – значить, продукт зіпсувався.

Причини зміни текстури продукту

Чому молоко згорнулося? Дане явище може пояснюватися такими факторами:

  1. Наявність у його складі особливих білкових молекул, які здатні зберігати свої початкові якості протягом багато часу.
  2. Придбання продукту, де вже почався процес денатурації.
  3. Молоко було отримано з різних за часом удоїв. Воно є свого роду сумішшю, один із компонентів яких може бути зіпсований.
  4. Наявність прихованої форми маститу чи іншої патології у корови.
  5. Недостатній ступінь пастеризації.
  6. Попадання сторонніх речовин (соди, лимонної кислоти, оцту).

Склад скислого молока

Користь кислого молока для організму очевидна. До складу продукту входять біологічно активні речовини:

  • вітаміни (А, В, Д, Е та інші);
  • амінокислоти (замінні та незамінні);
  • мінерали (у напої багато фосфору, калію, натрію, магнію).

Харчова цінність напою, що скисне (на 100 грам):

  • білків – 2, 2 грами (2, 39%);
  • жирів – 2, 5 грама (3, 73%);
  • вуглеводів – 3, 5 грама (2, 5%);
  • води – 88 грам (3, 23%).

Напій, що скис, відноситься до дієтичних продуктів – його калорійність становить 60 ккал на сто грам.

Чарівний торт із заварним кремом

Можна приготувати смачний, ніжний та ароматний заварний торт, для якого потрібно багато молока.

Цей торт складається з декількох шарів, які включають бісквіт, а також крем для заварки. Виходить дуже смачно та геніально просто. Можна також просто спекти бісквіт і просочити його великою кількістю заварного крему.

Експерти «Касперського» попередили українців про небезпечну програму для Android

Лев і ще 3 знаки, які прагнуть переконати людей, що вони кращі, ніж здаються

Не впирайтеся у бордюр: автоексперт розповів, як не треба паркувати машину

Особливості застосування

Кисле молоко знайшло застосування у кулінарії. Препарат використовують у косметології, народної медицини.

У кулінарії

Що приготувати зі скислого молока. Насамперед – випічку. Напій багатий на бактерії, які сприяють збільшенню в обсязі та пишності тіста без застосування дріжджів, заквасок. Пишність покращить смакові якості оладок, пончиків, млинців.

Якщо скисло молоко, можна приготувати не лише борошняні вироби. Продукт застосовується при приготуванні соусів для страв із м’яса та риби, салатних заправок, йогуртів, желе, киселів, суфле.

Тривала термічна обробка напою зменшує його корисні властивості.

У косметології

Завдяки цінному складу кислий напій знайшло застосування у косметології.

  1. Шкіра очищується, зволожується, харчується, вітамінізується, позбавляється пігментації. Скис продукт використовують для вмивання, протирання, приготування масок.
  2. Волосся зміцнюється, насичується цінними речовинами. Поліпшується структура волосся.

Кисле молоко не можна використовувати, якщо є волосяні кліщі. У кислому середовищі патогенні комахи розмножуються швидше.

Знання корисних властивостей скислого напою дозволяє зрозуміти, що робити з простроченим молоком.

У народній медицині

Народна медицина використовує кисле молоко як лікувальний та профілактичний засіб. Напій приймається один або комплексно з іншими продуктами. Вживання молочних та кисломолочних продуктів – це профілактика рахіту та доповнення до лікувальних заходів при хворобі. Кисло молоко наситить організм калієм, кальцієм, допоможе уникнути дефіциту потрібних елементів.

Напій, що скис, дозволить вирішити проблему запору. Для посилення проносного ефекту додається одна ложка касторової олії. Кишечник очиститься за рахунок розм’якшення калових мас, шлаків, нейтралізації токсинів та виведення їх з організму без лікарських проносних засобів.

Напій, що скис, – профілактичний засіб проти різних інфекцій. Продукт має загальнозміцнюючу властивість, бореться з дисбактеріозом.

Суп

Якщо залишилося трохи молока, можна використовувати його для приготування молочного супу. Є багато варіантів приготування цієї страви, яка стане однією з улюблених.

Відмінним варіантом є вершковий суп із фенхелю, який потрібно томити тривалий час на повільному вогні. Молоко є гарним підсилювачем смаку, а також допомагає трохи пом’якшити надто різкі нотки, які мають спеції. У результаті виходить просто неймовірна і дуже смачна страва.

Масляна — не тільки млинці та опудало: як правильно проводити кожен її день

Розклад таро для Овнів на 10 березня: успіх у справах та вдалий день

Дмитро Шепелєв поділився, що незабаром розпочне роботу над новим великим шоу.

Для приготування супу потрібно трохи протомити в сотейнику вершкове масло|мастило|, додати|добавляти| нарізану цибулю і обсмажити. Покласти нарізану картоплю, моркву, спеції, залити водою і проварити до готовності. Додати молоко, дати закипіти і перебити блендером, щоб вийшла консистенція пюре. Розлити по тарілках, прикрасити зеленню. Можна подавати із підсмаженим беконом та сухариками.

Що можна приготувати із кислого молока

Що можна приготувати, якщо прокисне молоко.

  • Випічку
  • Кисломолочні продукти
  • Соуси
  • Перші страви
  • Холодні страви
  • Десерти

Що ще приготувати з кислого молока? Випекти з кислого молока можна оладки, млинці, манник, пряники, інші борошняні вироби. Рецепти, основа яких – кисле молоко, входять до меню багатьох господинь.

Оладки

Для приготування оладок береться:

  • скисле молоко – 500 грам;
  • цукор – 50 грам;
  • соди та солі – по половині ч. л.;
  • борошна – дві – дві з половиною склянки.

Інгредієнти перемішують до однорідної маси. Оладки випікаються на олії, сковорода попередньо розжарюється. Ситний смачний сніданок на основі кислого молока люблять дорослі та діти.

Сир

  • 1 л скислого молока
  • 1 куряче яйце
  • Сіль

Крок 1. Збити яйце із сіллю до пишної піни.

Крок 2. Молоко поставити на вогонь і довести до кипіння, коли відокремиться сироватка.

Коли молоко закипить, помішуючи , влити в нього яєчну масу. Довести до кипіння.

Крок 4. Злити сир у друшляк, застелений марлею. За бажання можна додати в сир зелень.

Крок 5. Залишити сир у друшляку, почекати, поки стече сироватка, зав’язати сир у марлю і поставити під гніт.

Сушить урожай та варить сир. Можливості домашнього дегідратора.

Шкідливість кислого молока

Будь-який продукт здатний нашкодити, якщо нехтувати правилами вживання.

  1. Скисло молоко має термін придатності, після якого вживати його не можна.
  2. У їжу слід вживати продукт тільки від перевіреного виробника, тоді в молоці не виявиться гормонів, антибіотиків.
  3. Неприпустимо харчуватися скислим напоєм разом із прийомом лікарських засобів, алкогольних напоїв.
  4. Не можна вживати скисний напій при низці захворювань:
  • при виразці;
  • при підвищеній кислотності шлунка;
  • при алергічних реакціях;
  • при отруєнні та розладі шлунка;
  • при сечокам’яній хворобі.

У всьому потрібна норма. Тому не варто вживати напій у великих обсягах. Знання нескладних правил допоможе уникнути неприємних наслідків, насолоджуватись корисним напоєм.

За якої температури згортається

В основному процес деструкції будь-яких білкових молекул, особливо тих, що вже почали втрачати свої нативні властивості, може бути спровокований практично будь-яким каталізатором хімічної чи фізичної природи.

Наприклад, якщо капнути в молоко оцет чи лимонну кислоту, воно також почне згортатися. Однак традиційним і найчастішим методом досягнення продуктом стану згортання є його підігрівання.

Ваш молочний продукт згорнеться при більш низькій плюсовій температурі (від +50 ° С), але в такому випадку знадобиться, щоб білок, що міститься в ньому, вже знаходився на певному етапі денатурації. Крім того, білкові структури молочних продуктів втрачають свою первозданну структуру і в результаті на них екстремально низьких температур (від -60 ° С).

Що додати в молоко, щоб воно згорнулося, не скиснувши

Як згадувалося, домогтися настання процесу деструкції молочних білкових молекул можна і застосування високих температур, переважно з допомогою інших каталізаторів, переважно хімічної природи.

Іншими фізичними способами отримання молока, що згорнулося, є застосування дуже високого тиску протягом коротких проміжків, а також просте тривале очікування, в ході якого відбудеться деструкція через природний процес денатурації.

Серед хімічних речовин, що найчастіше застосовуються для отримання молочних продуктів, що згорнулися, варто виділити в першу чергу лимонну кислоту і закваску. Обидві ці речовини хороші тим, що вони практично не впливають на смак, запах і колір продукту, що отримується після їх застосування.

Отже, сподіваємося, що наша стаття допомогла вам відповісти на всі питання щодо молока, що згорнулося. Багато кулінарних експертів по всьому світу успішно використовують цей продукт на своїх кухнях, досягаючи воістину приголомшливих результатів.

Про автора

admin administrator