Скільки готуються мочені яблука

Авторadmin

Скільки готуються мочені яблука

Зміст:

Мочені яблука класичні

Мочені яблука – це закуска, яка відома уже не одне століття в усіх країнах пострадянського простору. Вона проста у приготуванні, бюджетна, не займає багато вільного часу, але попри це виходить смачною, ароматною та привабливою. Отже, сьогодні ми приготуємо мочені яблука за класичним рецептом.

Інгредієнти

Приготування

Спочатку нам знадобиться чиста трилітрова банка (стерилізувати її не потрібно). Відправляємо сюди яблука середнього розміру, які ми попередньо помили.

Після цього нам потрібно зрозуміти, скільки знадобиться води для приготування маринаду. Вливаємо холодну воду в банку з яблуками, а потім зливаємо її в ємність, в якій будемо готувати заливку. Додаємо до цього об’єму ще 100-200 мл. У процесі бродіння в яблука доведеться доливати ще маринад. Отже, додаємо у воду одну столову ложку солі.

Тепер у воду всипаємо три столові ложки з гіркою цукру. Уже на цьому етапі маринад можна перемішати, щоб цукор злегка розчинився.

Далі в маринад додаємо мед. Ретельно все перемішуємо, адже цукор, сіль та мед повинні повністю розчинитися у воді.

Приготовлений маринад вливаємо у банку з яблуками. Рідина повинна повністю покрити яблука.

Далі банку накриваємо марлею, складеною в декілька шарів. Залишаємо яблука на тиждень за кімнатної температури, а потім ставимо в холодне місце на місяць.

Через зазначений час мочені яблука готові до вживання. Смачного!

Яблука мочені на зиму в домашніх умовах – 6 рецептів приготування мочених яблук

Нині мочені яблука втратили колишню популярність. Підозрюю, що багато молодих людей навіть не знають про існування такого виду домашніх заготовок. А даремно. Готуються мочені яблука просто та не дуже довго. Варто полюбити їх смак одного разу, щоб назавжди стати поціновувачем цього продукту.

Читають на dacha6.ru:

Як мочити яблука на зиму в домашніх умовах

Рецепт яблучного повидла майже без цукру

Мочені яблука в домашніх умовах – простий і швидкий рецепт приготування

Пропонуємо вашій увазі простий і швидкий спосіб приготування мочених яблук. При витраті мінімум зусиль ви отримаєте максимум користі.

Для цього рецепту візьміть щільні здорові фрукти, зірвані з дерева, падалиця не підійде. Дайте фруктам полежати тиждень, щоби за цей час виявилися плоди, які починають псуватися.

Для приготування нам знадобиться:

  • Яблука зелених сортів – скільки влізе у трилітрову банку
  • Вода
  • Сіль – 1 ст. ложка без гірки
  • Цукор – 3 ст. ложка з гіркою
  • Мед – 1 ст. ложка

1. Вимиті середні та дрібні яблука щільно укладаємо у чисту трилітрову банку (тару не стерилізувати).

2. У банку з покладеними плодами наливаємо очищену воду для того, щоб виміряти її необхідну кількість. Зливаємо воду в каструлю та додаємо до неї ще 50-100 гр. води, щоб при необхідності доливати розсіл у процесі приготування.

3. Готуємо розсіл: перемішуємо до повного розчинення сіль, цукор та мед.

4. Заливаємо яблука так, щоб розсіл їх повністю покривав. Зверху банку накриваємо марлею та закріплюємо гумкою.

5. Залишаємо на 7 днів за кімнатної температури. Потім переносимо яблука на 3 тижні у прохолодне місце, наприклад, льох. Розсіл, що залишився, зберігаємо в холодильнику і при необхідності доливаємо в банку.

Важливо: перші дні яблука добре вбирають воду і верхній шар оголюється, тому розсіл необхідно доливати, щоби верхні плоди не почали загнивати.

Рівно через місяць мочені смакоти готові. Смачного!

Мочені яблука: простий рецепт

Рецепт замочування простий: яблука розкладають у підготовлені ємності, заливають, заливають плоди, укладають вантаж і через півтора-два місяці можна знімати пробу.

На 1 кілограм яблук знадобиться:

  • 1,5 літра води,
  • 4 столові ложки меду чи цукру,
  • жменя листя смородини та вишні,
  • 1,5 чайні ложки солі,
  • кориця, гвоздика та гірчиця у зернах (за смаком).
  1. Яблука необхідно вимити в теплій воді і перебрати, тому що підходять тільки неушкоджені плоди.
  2. Дно ємності вистилається вишневим і смородиновим листям, стиглі яблука укладаються хвостиком вгору щільними рядами. Через два ряди необхідно знову укласти шар листя і повторювати операцію доти, доки ємність не заповниться яблуками майже до самого верху.
  3. Заливання краще приготувати заздалегідь. Для цього воду довести до кипіння і покласти в неї перераховані вище інгредієнти. Заливку необхідно остудити до 30-35 градусів і залити нею яблука.

Накрити вантажем так, щоб вони повністю покривалися водою. Декілька днів посуд з яблуками потрібно потримати при кімнатній температурі, щоб почався процес бродіння, після чого їх потрібно прибрати в прохолодне місце. Готові мочені яблука можна буде подавати до столу місяця за півтора-два.

Яблука мочені в банку під капроновою кришкою на зиму – рецепт на трилітрову банку

Як мочити яблука в домашніх умовах на зиму та на кожен день? Та так, щоб було дуже смачно, а приготувати просто? Це простий та корисний рецепт. Тут немає цукру, лише мед. Робиться дуже просто і швидко в 3-літровій банці під капроновою кришкою.

Нижче можна переглянути докладний відео рецепт приготування.

  • Яблука – 2,5 кг;
  • Мед – 2-3 ст.ложки;
  • Сіль – 1,5 ст.ложки;
  • Листя: малини, вишні, винограду, смородини, меліси;
  • Вода – 1,5 літри.

Як мочити яблука – 4 рецепти

Квашені яблука – чудовий додаток до смаженого або тушкованого м’яса, салатів, інших страв, які часто присутні на столі. Вибирати краще дрібні плоди, які легше складати в банки. Можна нарізати фрукти на половинки або четвертинки, але тоді вони не дуже добре виглядають.

Які сорти яблук? Мудрі люди рекомендують мочити старі, кислі та тверді сорти, наприклад, антоновку.

Нижче представлено, як зробити мочені яблука, рецепти в домашніх умовах чотирма різними способами. Між ними не так багато відмінностей, тому що мочення здійснюється однаковими перевіреними законами.

Мариновані яблука з корицею, гвоздикою, медом та гірчицею

  • 2 кг невеликих яблук;
  • 2 літри води;
  • 3-4 столові ложки меду; різнотрав’я;
  • 2 столові ложки не ароматизованої солі;
  • паличка кориці;
  • 1 чайна ложка гвоздики;
  • 2 чайні ложки білих гірчичних зерен;
  • листя смородини, вишні чи винограду.

Важливо! Яблука мають бути з перевіреного джерела, не зіпсовані, не обприскані.

  1. Вибираємо фрукти цілком здорові, без ушкоджень. Видаляємо черешки. Складаємо плоди у велику банку, перекладаючи листям смородини, вишні чи винограду на дно та зверху.
  2. Кип’ятимо розсіл із гірчицею, гвоздикою та корицею. Ставимо його на холод, до охолодженого розсолу додаємо мед, сіль, перемішуємо, щоб розчинити сіль. Виливаємо у банку. Щоб плоди не стирчали над поверхнею, кладемо на них скляну кришку з дрібнішої банки, трохи притискаємо фрукти.
  3. Залишаємо банку в теплі на 2 тижні. Після цього часу прибираємо її у прохолодне місце. Фрукти можна їсти, але треба пам’ятати: щоразу потрібно придавлювати яблука, щоб не спливали, інакше фрукти, що сплили, псуються.

Мочені яблука з медом

  • 2-літрова банка;
  • маленькі здорові яблука – 1 кг;
  • фільтрована вода;
  • мед – 80 г;
  • кам’яна сіль не йодована – половина столової ложки;
  • листя вишні, смородини;
  • кориця – кілька паличок;
  • гвоздика – чайна ложка.

Кількість інгредієнтів визначається індивідуально, нижче наведено пропорції для 2-х літрової баночки.

  1. Наповніть фруктами 2-літрову баночку, перекладаючи її листям вишні (якщо є здорові зелені листочки) і смородини (якщо листя пожовтіло, краще почекати з ними до наступного літа). Між плодами кладуть корицю та гвоздику.
  2. У 1 літрі холодної води розчиніть мед та сіль, залийте плоди, повністю покривши їх. Потрібно переконатись, що плоди не виступають над поверхнею розсолу. Має вистачити близько 1 літра розсолу (необхідна кількість залежить від розміру плодів).
  3. Закриваємо банку кришкою, залишаємо при кімнатній температурі приблизно на термін близько 2 тижнів. Якщо відразу всі фрукти з’їсти не вдалося, що малоймовірно, потрібно зберігати їх у прохолодній коморі.

Рецепт мочених яблук на зиму з медом, гвоздикою та корицею

  • 10 невеликих здорових яблук;
  • 10 листя смородини;
  • 10 листя вишні;
  • 10 виноградного листя;
  • 2 шматочки кориці (або більше, якщо кориця подобається);
  • хороша очищена вода – близько 1 літра;
  • кам’яна не йодована сіль – їдальня ложка.
  1. Кладемо частину листя і корицю на дно банки (восени рідко вдається знайти зелене листя смородини, але і без них розсол вдається), а на них – мити фрукти, перекладаємо іншими листками та спеціями.
  2. Плоди заливаємо розсолом, приготованим приблизно з 1 літра води і 1 столової ложки солі (30 г). Фрукти не повинні виступати над поверхнею розсолу.
  3. Рецепт передбачає після сквашування розміщення банки у темному, прохолодному місці протягом 2 тижнів. Спочатку банку знаходиться на кухні, бродіння проходить за кімнатної температури.

Мочена антонівка з хроном

  • маленькі здорові яблука у потрібній кількості, щоб заповнити банку;
  • кілька листків вишні, винограду, смородини;
  • лист хрону або кілька шматочків кореня;
  • 1 літр фільтрованої холодної води;
  • столова ложка “під ніж” не йодованої солі;
  • столова ложка “під ніж” цукру.
  1. Укладаємо трохи листя, хрін на дно банки, на них шар фруктів і знову трохи листя, поки не заповнимо всю банку.
  2. Кип’ятимо 3 літри води, розчиняємо сіль, цукор. Наливаємо в банку, щільно закриваємо, ставимо на 2-3 дні у темне місце при кімнатній температурі. Перевіряйте, чи є цвіль. Якщо з’явилася, треба зняти негайно.

Приготування мочених яблук у домашніх умовах – загальні рекомендації

1. Є три види сечування яблук:

  • просте (заливаємо розсолом),
  • солодке (коли цукру більше ніж солі),
  • кисле (коли цукор зовсім не використовується).

Також в розсіл можна додавати гірчицю, материнку, мед, корицю, базилік та інші прянощі. Для сечення використовують пізні або середньопізні сорти. Але чемпіоном серед яблук, які придатні для такого способу заготівлі, звичайно, є антоновка. Використовувати потрібно лише зірвані, міцні плоди зеленого чи жовтого кольору. Зірвані фрукти повинні полежати близько двох тижнів, щоб виявити плоди з вадами.

Плоди з вадами використовувати не рекомендується, оскільки процес квашення перетвориться на процес гниття!

2. За старих часів яблука мочили в дерев’яних діжках, бочках з використанням житньої соломи. Солома запобігала механічному пошкодженню яблук і надавала специфічного смаку і бурштинового кольору готовому продукту. Але сьогодні найчастіше використовується скляна тара різної ємності.

3. Банки, діжки або іншу тару, яка призначена для харчових продуктів, потрібно простерилізувати або обдати окропом. Яблука обов’язково мають бути повністю покриті розсолом.

4. Перші два тижні тара з яблуками повинна зберігатись при температурі 15-18 градусів, а далі ємність потрібно перемістити в темне прохолодне місце з температурою 4-6 градусів, наприклад, у льох.

5. Через 35-40 днів мочені яблука готові до вживання. Готовий продукт повинен зберігатись також у темному прохолодному місці. А придатними при правильному зберіганні яблука залишаються до травня!

Мочені яблука антонівка в домашніх умовах

Спробуйте приготувати традиційну, можна сказати старовинну заготівлю на зиму – яблука мочені в бочці з житньою соломою, використовуючи при цьому сорт «антоновка». Цей сорт ідеально підходить для сечення завдяки неповторному кисло-солодкому смаку.

Для приготування нам знадобиться:

  • Яблука «антонування» (або інші зелені, кисло-солодкі сорти) – близько 20 кг.
  • Пластикова бочка ємністю 50 літрів.
  • Житня солома
  • Вода – 10 літрів
  • Кухонна, кам’яна сіль – 250 гр.
  • Цукор – 750 гр.
  • Гірчичний порошок – 2 ст. ложки

1. Зриваємо з дерева стиглі та здорові яблука і даємо їм полежати кілька днів. Фрукти миємо та злегка просушуємо.

2. Житню солому запарюємо окропом. Вона повинна постояти 20-30 хвилин у окропі для того, щоб розігрітися, тоді солома стане еластичною і її зручно викладатиме в бочку.

3. Чисту пластикову ємність (бочку), яка призначена для харчових продуктів, застилаємо герметичним харчовим пакетом (він повинен бути спеціально для квашення та соління).

4. На дно ємності викладаємо шар соломи, потім викладаємо яблука до середини бочки. Знову шар соломи та яблука майже догори. Зверху має бути шар соломи.

5. Для маринаду в холодній воді розводимо сіль, цукор та гірчичний порошок. Заливаємо ємність догори розсолом, щоб усі яблука були вкриті водою. Зав’язуємо зверху пакет, при цьому випускаючи з нього повітря.

Ставимо бочку у темне прохолодне приміщення (наприклад, льох) на місяць. Через місяць ви можете насолоджуватися цими ласощами всю зиму.

Як посолити яблука у банках з огірками

Поєднання яблук та огірків виходить найбільш виграшним. Вони доповнюють смаки один одного і чудово просочуються одночасно. У такому рецепті важливо використовувати плоди з товстою шкіркою, такі плоди не зашкодять розсолу і залишаться щільними. Важливо підбирати плоти однакової товщини, щоб вони однаково вбрали сольовий розчин.

Необхідні інгредієнти:

  • Яблука – 5 кілограмів;
  • Огірки – 5 кілограмів;
  • Листя винограду – 5 штук;
  • Листя лимонника – 10 штук;
  • Цукор – 50 г;
  • Сіль – 50 г;
  • Вода – 1 л.

Як солити яблука у банках рецепт з огірками:

  1. Яблука, зібрані для соління, необхідно залишити на 5-7 днів при кімнатній температурі, потім промити, просушити;
  2. Огірки потрібно вимочити у холодній воді, час вимочування може бути різним, це залежить від величини плодів. Маленькі огірочки можна замочити на 2-3 дні. А от огірки більше вже вимагатимуть не менше 5 днів для вимочування. Потім їх потрібно помити, витерти рушником;
  3. Листя промити, покласти просохнути, можна скористатися паперовим рушником і висушити листя з його допомогою, у будь-якому випадку, листя не повинно бути вологим;
  4. Скляну банку об’ємом три літри поставити для стерилізації в духову шафу або над парою, потім висушити. Якщо використовується ємність більшої ємності, кількість інгредієнтів необхідно пропорційно збільшити;
  5. Плоди необхідно укласти в банку так, щоб вони чергувалися з листям лимонника та винограду;
  6. Окремо поставити на вогонь каструлю, налити туди води, всипати цукор, сіль і почекати, доки вода закипить;
  7. Гарячим розчином залити ємності з м’якоттю, накрити кришкою та почекати 5 хвилин;
  8. Після цього розчин з|із| банки злити в каструлю і довести до кипіння;
  9. Гарячим розчином залити м’якоть та почекати 5 хвилин;
  10. Потім розчин злити і довести до кипіння;
  11. Тепер остаточно залити м’якоть гарячим розсолом та закатати кришками;
  12. Банку необхідно перевернути, поставити під теплу ковдру та почекати, доки вона повністю не охолоне;
  13. Потім можна прибирати тару на зберігання, а куштувати на смак можна лише через 40 днів.

Яблука мочені у бочці на зиму

Хочу запропонувати вам рецепт приготування сечених яблук у дубовій діжці з листям вишні та смородини. Цим рецептом користувалися наші бабусі та прабабусі.

Для приготування нам знадобиться:

  • Яблука «антонування» чи зелених сортів кисло-солодкі.
  • Дубове барило
  • Листя вишні
  • Листя смородини
  • Кип’ячена вода – 10 літрів
  • Сіль – 2 ст. ложки
  • Житнє борошно – 200 гр.

1. Барило потрібно спеціально підготувати: залити водою і залишити на 2 тижні постояти. Потім ретельно помити із содою.

2. Яблука, листя вишні та смородини добре помити.

3. На дно барильця поміщаємо листя вишні та смородини, потім викладаємо 2 шари яблук хвостиком донизу і так чергуємо шари до самого верху. Останнім має бути шар листя.

Готуємо заливку: у холодній воді розводимо сіль та житнє борошно.

Заливаємо розсолом догори, закриваємо кришкою і ставимо на кришку гніт. Яблука будуть готові за 2 місяці.

Мочені яблука з гірчицею

Для приготування заготівлі нам знадобляться 10 л води, 1 склянка цукрового піску, 100 г солі та 3 ст. л. гірчиці. Повністю розведіть у воді цукровий пісок, сіль та гірчицю та поставте каструлю на вогонь. Доведіть до кипіння, потримайте трохи більше 1 хвилини і вимикайте газ. Маринад готовий.

На дно трилітрових банок покладіть чисту солому, листя вишні та чорної смородини (можна класти всі компоненти одразу або те, що є). Зверху щільно укладайте яблука, після чого заливайте банки маринадом.

Кращий рецепт мочених яблук з житнім борошном

Мочені яблука можна приготувати в домашніх умовах за цим дуже простим рецептом.

Для приготування нам знадобиться:

  • Яблука
  • Скляна тара ємністю 3 або 4 літри
  • Листя смородини
  • Кип’ячена вода – 2,5 літри
  • Сіль – 1 ч. л. ложки
  • Житнє борошно – 100 гр.

1. Промитим листям смородини викласти дно банки.

2. По черзі щільно укладаємо шари яблук та листя смородини.

3. Коли банку буде заповнено її потрібно залити розсолом. Готується він із води кімнатної температури, солі та житнього борошна.

4. Банку накрити марлею. Доливати, якщо необхідно, розсіл і знімати піну, що утворилася.

5. Мочені яблука будуть готові до вживання за місяць.

Мочені яблука у соломі

Завдяки використанню соломи яблука виходять золотистими, з особливим неповторним смаком та ароматом.

Вам знадобляться : 10 кг яблук, 200 г соломи, 4 ст. солі, 1 ст. цукру, 5 л кип’яченої води.

Приготування . Солому попередньо обдайте окропом і добре просушіть. Викладіть на дно ємності шар соломи, потім шар яблук, і знову шар соломи. Повторіть шари, зверху має бути солома. На неї покладіть тканинну серветку, дерев’яне коло та вантаж. Залийте яблука у соломі розсолом. Для розсолу змішайте остуджену воду з розчиненими в ній цукром та сіллю. Помістіть ємність з яблуками в прохолодне місце і раз на тиждень знімайте піну, що утворюється, і промивайте дерев’яне коло, щоб не утворилася пліснява. Мочені яблука будуть готові до вживання за кілька місяців.

Яблука мочені в капусті на зиму

Цей рецепт дозволить вам приготувати квашену капусту та мочені яблука одночасно. Просто, швидко, корисно та дуже смачно. Капуста набуває приємного аромату, а фрукти стають газованими.

Для приготування нам знадобиться:

  • Яблука зелених сортів – 10 прим.
  • Капуста – 2 шт.
  • Морква – 6 шт.
  • Емальована каструля
  • Сіль – 4 ст. ложки

1. Капусту нашаткувати тоненько, перемішати з|із| натертою морквою і посолити. Злегка прим’яти руками.

2. На дно каструлі викласти щільно капусту, зверху яблука. Чергувати доки не закінчаться інгредієнти. Верхнім має бути шар капусти.

3. Накриваємо тарілочкою або кришкою і ставимо гніт.

4. Залишаємо на три дні у теплому місці. Щодня протикаємо капусту паличкою, щоб виходив газ та страва не гірчила.

Переставляємо у холодне місце. Зберігатися може місяць, але пробувати можна вже за три дні.

PS Сподобалися наші рецепти? Поділіться з друзями у соцмережах та залиште Ваш відгук та фото готової страви у коментарях

Про автора

admin administrator