Скільки кал у гранаті

Авторadmin

Скільки кал у гранаті

Хімічний склад і калорійність граната, його користь і шкода для здоров`я

Повелитель плодів – так називають прикрашений короною гранат на Сході. Корисні організму якості цього фрукта відомі з давніх років.

Античні греки не сумнівалися в можливості граната підтримувати тіло в хорошій формі. Адже, дійсно, гранат дуже корисний.

У статті докладно описаний хімічний склад і калорійність граната, його користь і шкода для здоров`я для людини.

Хімічний склад

У хім. складі фрукта містяться:

  1. мікроелементи;
  2. бета-каротин;
  3. лимонна;
  4. яблучна;
  5. щавелева кислота.

Присутні дисахариди, моносахариди, насичені і ненасичені кислоти. Він складається майже на 80 відсотків з води. Частина, що залишилася – клітковина, антиоксиданти, дубильні речовини, фітогормони, алкалоїди.

У гранаті присутня велика кількість амінокислот: глютаминовая, аспарагінова і інші.

Харчова цінність гранатового соку і кількість калорій в ккал

  • 85.95 гр. – вода.
  • 0.49 гр. – зола.
  • 12.7 гр. – цукор.
  • 0.1 гр. – клітковина.

Калорійність – 54 к / кал. БЖУ:

  • 0.29 гр. – жири.
  • 0.15 гр. – білки.
  • 13.13 гр. – вуглеводи.

Харчова цінність гранатових зерен з кісточками на 100 г і калорійність

У складі кісточок цього фрукта знаходиться велика кількість жирних кислот, вітаміну Е і вітамінів групи В. Кислоти надають клітинам енергії, беруть участь в утворенні свіжих клітин. Часте вживання кісточок в їжу сприяє нормалізації обмінних процесів в організмі.

Кісточки обов`язково ретельно розжовувати, інакше їх вживання не принесе користі.

У складі 100 г гранатових зерен міститься:

  • 0.7 гр.-білків;
  • 0.6 гр.-жирів;
  • 14.5 гр.-вуглеводів.

Калорійність – 72 к / кал. Приблизна вага чистих зерен в одному гранаті становить приблизно половину загальної ваги граната.

Які вітаміни містить?

Які вітаміни є в складі фрукта і чим вони корисні?

  • вітамін C. Скорочує ризик захворювання судин, сприяє зміцненню емалі на зубах, протистоїть запалення ясен. Покращує засвоюваність організмом заліза, допомагає вивести токсини, зміцнює імунітет.
  • вітамін B. Покращує пам`ять, зміцнює вестибулярний апарат, підвищує працездатність. Брак вітамінів цієї групи знижує апетит, порушує роботу ЖКТ- є причиною безсоння, дратівливості, депресії.
  • вітамін E. Допомагає відновленню клітин організму, підтримує тонус м`язів, покращує роботу щитовидки, містить шкіру людини в хорошому стані, покращує зір. Позитивно впливає на репродуктивну функцію.
  • вітамін P. Сприяє зміцненню кровоносних судин, допомагає запобігати негативні фактори, що впливають на появу ризику інфарктів, інсультів.

Які вітаміни містяться в кісточках?

У кісточках граната багато вітамінів і корисних речовин, таких як: нікотинова кислота, вітаміни (В, А, Е), поліфеноли, залізо, натрій, кальцій, калій, жирні кислоти. Присутні також крохмаль, йод, зола, дубильні речовини.

Насіння граната часто використовують в косметології, медицині, готують настоянки і деякі ліки.

Скільки зерен в одному фрукті?

Існують легенди і міфи, в яких вказується число 365, а іноді і 613. Насправді кількість безпосередньо залежить від сорту, стиглості плоду, від його ваги, тому в кожному гранаті кількість зерен різний.

Як багато можна їсти кожен день?

Щоденне вживання граната в їжу підвищить гемоглобін, знизить рівень стресу, допоможе в боротьбі з раком, позитивно позначиться на чоловічому та жіночому здоров`ї. Корисно їсти гранат і пити сік перед їжею в обід і ввечері.

Не рекомендується вживати зерна граната у великій кількості за один прийом. Досить порції 100-150 грам для потрібного організмові кількості речовин.

Можлива алергія і іншу шкоду здоров`ю

Гранат – сильний алерген, зловживання ним може призвести до небажаних наслідків.

Не рекомендується їсти гранат при підвищеній кислотності і виразці шлунка, кишечника. Вживання граната в великих кількостях може викликати алергію. Вміщені в ньому вітаміни і амінокислоти в великій кількості стають токсичними і шкідливими для організму. При переїданні може виникнути судома в литках, висип на тілі, запаморочення.

При всіх цих факторах реакція може виникнути не тільки у людей з алергією, а й у здорових, які халатно поставилися до вибору фрукта або до його кількості при прийомі в їжу.

Беручи лікарські препарати на основі шкірки граната, потрібно бути обережним. Передозування загрожує виникненням запаморочення, порушенням зору, підвищенням тиску.

Пропонуємо переглянути відео про шкоду граната для організму людини:

висновок

Всі частини граната корисні, але в помірній кількості. Цей фрукт може бути присутнім в раціоні майже кожної людини. Він сприяє зміцненню імунітету, але необхідно брати до уваги існуючі протипоказання.

Скільки калорій в гранаті?

Гранат – це смачний і корисний плід. Він є ягодою, але це не заважає людям відносити його до розряду фруктів. Плід споживають в свіжому вигляді, але на вітчизняному ринку велику популярність має і гранатовий сік. А кулінари готують з цього фрукта ароматний соус, званий наршараб. Пропонуємо вам дізнатися, скільки калорій в гранаті, розглянути корисні властивості і хімічний склад плода.

Хімічний склад і харчова цінність граната

Яка харчова цінність граната в 100 грамах? У складі фрукта немає жирів, вміст білків оцінюється в 0,9 г, а вуглеводів – в 13,9 м В гранаті висока концентрація клітковини – 5 грамів. А це – трохи менше чверті добової потреби в ній. Сік граната на 10-20% складається з цукру (залежно від солодощі плода), ще 9% – це кислоти: яблучна і лимонна.

Навіть в 1 гранаті міститься велика кількість заліза. Цей мікроелемент корисно споживати при низькому гемоглобіні, недокрів`ї. У свою чергу, калій і магній регулюють роботу кровоносної системи, збільшують еластичність стінок судин і підтримують серцевий м`яз, а вітаміни групи В нормалізують стан нервової системи і покращують стан шкіри. Серед інших корисних речовин, що містяться в гранаті, слід виділити фолієву кислоту, кальцій, вітаміни С і P.

Калорійність граната на 100 грам

Жінки, які намагаються скинути зайву вагу за допомогою дієт, приділяють велику увагу показнику калорійності споживаних продуктів. Енергетична цінність граната, як і більшості інших фруктів, невисока. Трохи більше калорій містить натуральний сік фрукта. Самим же поживним продуктом, приготованим на його основі, є гранатовий соус. Висвітлимо калорійність фрукта докладно.

У свіжому очищеному

Різні сорти граната відрізняються смаком і калорійністю. Але на російському ринку представлений лише один вид плодів, енергетична цінність яких коливається в межах від 50 до 55 кілокалорій на 100 грамів. Рекомендуємо враховувати середній показник: 52 ккал, що відноситься до попередньо очищеного фрукту.

Відео: ГРАНАТ – УДИВИТЕЛЬНАЯ КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ`Я!

Маса невеликого плода (1 шт) становить 250 грамів. Енергетична цінність такого фрукта досягає 130 кілокалорій. Великий гранат може важити до 500 грамів. Значить, в 1 штуці великого розміру може міститися до 260 ккал. Якщо ви сидите на дієті, з`їдайте не більше 1 маленького граната на добу (або половини великого фрукта). Такої кількості буде достатньо, щоб поліпшити обмін речовин і змусити організм почати спалювати жирові відкладення.

У гранатовому соку

Отримати гранатовий сік в домашніх умовах неважко навіть у тому випадку, якщо у вас немає соковижималки. Розімніть руками стиглий плід в шкірці, щоб зерна полопалися. Потім зріжте частину кірки і вичавити сік. Корисними вважаються гранати з зернятками темно-бордового кольору. Та й отриманий при їх віджиманні сік солодший і ароматний.

Користь гранатового соку переоцінити неможливо. Він широко використовується в медицині протягом тисячоліть. Підвищення гемоглобіну, зміцнення імунної системи, благотворний вплив на серце, печінку, нирки, шлунок, захист від вірусів, очищення судин, виведення токсинів з організму – мала частина його корисних властивостей. Калорійність багатого мінеральними речовинами і ферментами гранатового соку оцінюється дієтологами в 64 ккал на 100 мілілітрів (або 640 ккал на 1 літр).

Відео: ФРУКТ ГРАНАТ користь і шкода, гранат користь для потенції, гранат користь для жінок і чоловіків


У гранатовому соусі

Спосіб отримання гранатового соусу досить простий: плоди очищаються з шкірки і перегородок. З чистих зерен видавлюється сік, який потім згущується і уварюється, після чого залишається 20% його початкового об`єму. У випарений сік додаються лимонний сік, цукор, насіння коріандру, базилік, лавр, кориця і перець. Гранатовий соус наршараб є густою рідина темного кольору. Його енергетична цінність досягає 270 кілокалорій на 100 грамів. Калорійність соусу наршараб становить 270 ккал на 100 грам продукту.

Користь фрукта для здоров`я

Вітаміни, мікро- та макроелементи, що входять до складу граната, корисні для нашого організму. Тому цей фрукт – панацея від безлічі бід. Давайте розглянемо його властивості та особливості впливу на організм:

Відео: Корисні властивості граната

  1. Вітамін С, вміст якого в гранаті велике, зміцнює імунітет і захищає вас від простудних захворювань.
  2. Вітамін P зміцнює стінки судин і робить їх більш еластичними. Крім того, регулярне споживання граната знижує кров`яний тиск, тому фрукт рекомендований людям, що страждають від гіпертонії.
  3. Вітамін B6 надає благотворний вплив на нервову систему, допомагає впоратися зі стресами.
  4. Дубильні речовини, що входять до складу фрукта, мають дезінфікуючі властивості, нейтралізують туберкульозну, дизентерійну і кишкову паличку.
  5. Танін, присутній в гранаті, надає «в`яжучий ефект» на травну систему, тому гранат корисний при діареї.
  6. Залізо підвищує рівень гемоглобіну. Цей елемент необхідний людям, що страждають від недокрів`я.
  7. Свіжовичавлений гранатовий сік очищає організм від токсинів, нормалізує обмінні процеси, завдяки чому запускається процес спалювання жирових відкладень. Антиоксиданти нормалізують функціонування шлунка і посилюють апетит. На калорійність граната при схудненні уваги звертати не слід.
  8. Цей екзотичний плід можна приймати для пом`якшення кашлю і виведення слизу з бронхів.
  9. Корисний фрукт і для чоловіків: покращуючи циркуляцію крові, він запобігає розвитку еректильної дисфункції.
  10. Гранат – кращий засіб для профілактики раку шлунка. Крім того, еллатоганін захищає жінок від пухлин молочної залози.
  11. Плоди рекомендовано приймати людям, які реабілітують після хірургічних операцій. Вони відновлюють сили.
  12. Діти, які споживають гранатовий сік, за даними останніх досліджень, більш кмітливі, ніж їх однолітки.
  13. Гранат корисний людям, що страждають від атеросклерозу, малярії і загального виснаження організму. Вміщені в ньому речовини допомагають впоратися з цими недугами.

Для жіночого організму

Гранат дуже корисний і для представниць прекрасної половини:

  • Жіночий гормон естроген, що міститься в гранаті, полегшує прояви клімаксу у представниць прекрасної статі, перешкоджає розвитку депресії.
  • Якщо ви хочете завагітніти – пийте по склянці соку в перші півтора тижні менструального циклу. Завдяки цьому нормалізується вироблення гормонів яєчниками.
  • Плоди або сік (в невеликих кількостях) слід споживати і в період вагітності, так як в організмі майбутніх мам часто спостерігається дефіцит заліза.

Шкода граната для організму

Споживання граната в деяких випадках може таїти в собі приховану небезпеку, тому перевищувати допустиму норму не рекомендується:

  1. Концентрований гранатовий сік негативно впливає на зубну емаль через присутніх в ньому кислот. З цієї причини рекомендується розбавляти напій водою, а після пиття обполіскувати ротову порожнину.
  2. У гранаті з кісточками міститься лимонна кислота. Вона подразнює слизову оболонку шлунка, тому фруктом не варто захоплюватися людям, що страждають від гастриту, панкреатиту або підвищеної кислотності.
  3. Самі кісточки можна споживати при гастритах, виразках і ентериті.
  4. Небажано їсти і шкірку: в ній містяться шкідливі для організму речовини – пеллетіерін, ізопеллетіерін.
  5. Гранат, як і деякі інші фрукти, може посилити алергічні прояви.
  6. При геморої або тріщинах в задньому проході споживання плодів може викликати відчуття печіння. Не кращим чином гранат впливає і на людей, які страждають від хронічних закрепів.

Гранат – калорійність

Запиши електронну адресу, яку ти вказав(-ла) під час реєстрації, і познач поле “Я не робот”. Потім на твою електронну адресу буде надіслано новий пароль.

Вітамін В3 Вітамін В3 (ніацин, PP, ніацинамід, нікотинамід, нікотинова кислота)

Варикозне розширення вен Продукт рекомендовано вживати при варикозному розширенні вен та сприятливо впливає на їх стан.

Цукровий діабет Їжу не рекомендовано вживати при цукровому діабеті або надмірне її вживання може призвести до розвитку хвороби.

Швидкі Їжа містить в собі швидкі (прості) вуглеводи. Прості вуглеводи – вуглеводи з високим глікемічним індексом, які легко і максимально швидко засвоюються організмом. Надмірне їх споживання може призвести до швидкого набору ваги та розвитку діабету другого типу.

Хімічний склад та калорійність гранату

Плоди граната мають круглу форму і вкриті щільною, твердою шкіркою червоного або бурого кольору. Усередині них міститься невелике їстівне насіння, розташоване групами між тонкими білими перетинками. Насіння має соковиту, пружну м’якоть яскраво-червоного кольору, всередині якої знаходиться невелика світла кісточка. Зерна граната мають характерний солодкий смак з приємною кислинкою і терпким післясмаком.

Скільки калорій у гранаті? У 100 г продукту міститься всього 52 ккал, 0,9 г білка та майже 14 г вуглеводів. Жирів у зернах гранату відсутні.

Продукт містить клітковину та всі хімічні елементи, необхідні для нормального функціонування організму людини. У гранаті є вітаміни В2, В5, В6, В9, С, Н та РР, а також мінерали – залізо, калій, магній, фосфор, натрій та багато інших. У складі плода присутні щавлева, яблучна та лимонна кислоти, моно- та дисахариди, а також натуральні фітонциди.

Яка калорійність 1 граната? Один стиглий плід важить приблизно 200 г і містить близько 100 ккал.

Користь та шкода продукту

У гранаті багато вітамінів, тому він зміцнює імунітет, підвищуючи опірність організму до вірусів та інфекцій. Зерна плода сприяють швидкому відновленню після хірургічних операцій та перенесених захворювань. Гранат незамінний при застуді, маючи жарознижувальні властивості. Продукт благотворно впливає на роботу нервової системи та головного мозку, допомагаючи справлятися з депресією та безсонням.

Невисока калорійність граната дозволяє використовувати його у різних дієтах для схуднення. У соку гранату містяться антиоксиданти, що сприяють м’якому очищенню організму від токсинів. Зерна граната мають сечогінні властивості, але не вимивають калій з організму на відміну від аптечних медикаментів.

Плоди корисно при гіпертонії, оскільки вони допомагають нормалізувати рівень кров’яного тиску. Продукт незамінний при анемії – гранат підвищує гемоглобін, відновлює функцію кровотворення. Регулярне вживання зерен гранату в їжу дозволяє запобігти хворобам серця та судин, зменшити рівень «шкідливого» холестерину в крові. Сік граната має омолоджуючі властивості. Він підвищує пружність шкіри, розгладжує зморшки, покращує колір обличчя.

Незважаючи на високий вміст вітамінів і невелику кількість калорій у гранаті, продукт має і шкідливі властивості. Гранатовий сік руйнує зубну емаль, тому рекомендується розбавляти водою, а після вживання прополоскати рот. Не рекомендується їсти плоди людям із хронічними захворюваннями шлунка, жовчного міхура та печінки. У соку граната міститься багато кислот, які дратують слизову оболонку органів травлення та стимулюють вироблення жовчі в організмі. Гранат протипоказаний для людей із хронічними запорами. Шкірка плода містить отруйні речовини, тому вживати її заборонено.

Гранат у кулінарії

Зерна плода мають приємний смак, тому самі собою виступають ласощами. Крім цього, низька калорійність та корисні властивості гранату дозволяють широко використовувати його для приготування різноманітних страв. Зерна плода часто додають у салати, закуски зі свіжих та тушкованих овочів. Гранат відмінно поєднується з сиром та горіхами, а свіжий сік плоду використовують для приготування пікантного соусу до м’яса птиці.

З гранату готують різні напої – соки, компоти та морси. Вони чудово вгамовують спрагу і освіжають у спеку. Зерна використовують для декору тортів, тістечок, морозива та інших десертів.

Про автора

admin administrator