Виноград самозапильний чи ні

Авторadmin

Виноград самозапильний чи ні

Зміст:

Найсмачніші сорти винограду: топ-10 кращих

Виноград – це джерело вітамінів і корисних мікроелементів. В ньому багато вітамінів групи В, необхідних для роботи нервової системи, а також вітаміну С для міцного імунітету. Аскорбінова кислота допомагає сповільнити старіння. Завдяки вітаміну Р, який також присутній в ягодах, аскорбінка засвоюється краще.

У винограді міститься калій, зміцнює судини і захищає серце, кальцій, необхідний для кісток і зубів. Якщо ви будете постійно є виноград, знизиться артеріальний тиск і покращиться робота серця. У ньому міститься багато антиоксидантів, які зміцнюють захисні сили організму.

Він знімає втому і допомагає впоратися з нервовим напруженням, захищає організм від стресу. Якщо з’їдати не більше 10-15 великих ягід в день, то це ніяк не позначиться на фігурі. Бажано включити їх у своє щоденне меню, вибравши найсмачніші сорти винограду.

Чи можна саджати різні сорти винограду поруч, як він запилюється, може переопылиться виноград різних сортів чи ні, штучне запилення вручну

Виноград — улюблена культура багатьох російських дачників. З кісточками або кишмиш, білий або рожевий — кожен вибирає той сорт, який найкраще приживеться на ділянці. Висаджують його у відкритому грунті або в теплиці, поливають водою кімнатної температури і підгодовують комплексними добривами. Урожайність культури залежить не тільки від дотримання правил догляду, але і від процесу запилення. Переопыляется виноград чи ні і які сорти підходять для спільного вирощування, розглянемо у статті.

Чи можна саджати різні сорти винограду поряд

Квітки у винограду двостатеві, або жіночі. Перші запилюються самі, їх врожайність не залежить від наявності поруч інших сортів. Кущі з жіночими квітками самі не можуть запилюватися. Саме тому рекомендується висаджувати поблизу двостатеві рослини, щоб отримати хорошу врожайність. Якщо виноград з жіночими квітками росте один, велика ймовірність, що плоди будуть дрібними і прісними.

Цікаве: Підживлення винограду навесні: терміни весняного добрива, чим підживити для гарного врожаю і щоб швидше ріс виноград

Увага! Не зайвим буде поруч з двостатевими посадити ще 2-3 самоплодних сорту. Для цього підбирають виноград з однаковим терміном дозрівання і силою зростання.

Недоліків у сусідстві різних виноградних рослин немає; головне, дотримуватися простих рекомендацій. Наприклад, не можна вирощувати низькорослий чагарник поряд з високим, оскільки останній перегороджує доступ сонячного світла.

Виноград: опис 20 сортів для вирощування в помірному кліматичному поясі, особливості догляду та розмноження в домашніх умовах (Фото & Відео) +Відгуки

Ягоди винограду улюблені багатьма. Їх їдять на десерт, з них роблять вино, сік, желе, їх додають у салати. Садівники, особливо початківці, бояться вирощувати виноград у домашніх умовах, вважаючи це заняття клопіткою. Давайте розвіємо міфи! Виноград можна виростити навіть на балконі.

Зміст:

  • Загальні відомості
  • Сорти винограду
  • Русвен
  • Маркетт
  • Алешенькин
  • Вікторія
  • Веліант
  • Гармонія
  • Денисівська
  • Перли залу
  • Кристал
  • Кишмиш
  • Мускат Далекосхідний
  • Ілля
  • Зилга
  • Ладанный-2
  • Алладін
  • Арочний
  • Красуня
  • Супутник
  • Новий Росіянин
  • Дублянський
  • Користь і шкода винограду
  • Догляд за виноградом
  • Вибір місця для посадки
  • Підготовка грунту
  • Правила посадки
  • Полив
  • Добрива
  • Догляд після зимівлі
  • Пересадка дорослого куща
  • Прискорення дозрівання лози і ягід
  • Вирощування винограду на балконі або вікні
  • Розмноження
  • Відведеннями
  • Кісточками
  • Живцями
  • Хвороби і шкідники

Загальні відомості

Виноград відомий з давнини.

Його обробляли в Месопотамії і Єгипті. Саме звідти культура отримала своє поширення по всіх куточках земної кулі.

Виноград належить до однойменного сімейства Виноградових. Його плоди у формі еліпса формують гроно. На ній може знаходитися 15 – 300 шт. плодів.

Вони можуть бути різного кольору:

Ягоди мають соковиту м’якоть, покриту щільною шкіркою. В залежності від виду плоди можуть містити кісточки, або бути без насіння. Смак буває: кислий, кисло-солодкий, солодкий.

Лози рослини можуть досягати в довжину до 40 метрів. На пагонах ростуть листя, розділені на лопаті. Їх кількість варіюється 3 – 5 штук.

Суцвіття винограду складаються з маленьких квітів. Зазвичай, вони забарвлені в зеленуватий відтінок. Під час цвітіння виділяють приємний аромат.

На даний момент відомо понад 8000 сортів винограду. Вони поділяються на 4 основні групи:

  • Столовий виноград
  • Винний
  • Сушильні
  • Сорти для приготування соку

Сорти винограду

Русвен

  • Їдальня різновид, він визріває рано за 110 днів.
  • У нього великі грона, їх вага близько 550 гр., іноді досягає 1 кг
  • Плоди пофарбовані в рожевий колір. Смак містить ноти мускату, шавлії.
  • Вага однієї ягоди 6 гр.
  • Сік на 22% складається з цукру, кислинка становить 7 – 9 м/л.
  • Відрізняється хорошим здоров’ям, стійкістю до шкідників.
  • Витримує зимові холоди не нижче -27 градусів.

Маркетт

  • Відноситься до винної різновиди. Він ранньостиглий.
  • Плоди чорного кольору з густим синім нальотом.
  • Відрізняються традиційним смаком, без будь-яких домішок. Вони дрібні, округлої форми.
  • Гроно маленька до 150 гр. Їх на одному пагоні може зрости до 3 шт.
  • Сік містить цукру понад 23%. У нього підвищена кислотність.
  • Відрізняється хорошою стійкістю до шкідників, морозів. Він не вимагає укриття на зиму.

Алешенькин

  • Столовий Сорт. Дозріває до кінця серпня.
  • Грона у нього слабкою щільності. Виростають вони дуже великі, маса середньої складає 0,9 кг, найбільші виростають до 2 кг.
  • Ягоди хрусткі, жовто-зеленого кольору з білим нальотом.
  • Сік містить до 20% цукру і до 5 г/л кислоти.
  • Витримує морози до -24 градусів.
  • Здоров’я у цього сорту слабке, часто хворіє грибковими захворюваннями.
  • Щоб запобігти їх, потрібно проводити обробку 4 рази протягом сезону.

Вікторія

  • Столовий сорт. Від появи бруньок до зрілості плодів проходить близько 120 днів, що свідчить про його ранньому строку дозрівання.
  • Кетяги великі, вагою 0,5 – 0,6 кг. Вони за формою схожі на конус. Високою щільністю вона не відрізняється.
  • Ягоди великі, їх вага близько 7,5 гр. Пофарбовані в червоно-малиновий колір.
  • Смак має присмак мускату. Містить цукру 19% і кислоти 6 г/л.
  • Сорт Вікторія має тільки жіночі квіти. Для повноцінного запилення, поруч потрібно садити опыляющие сорти з однаковим періодом цвітіння.
  • Витримує морози не нижче -27 градусів.

Веліант

  • Дуже зимостійкий підвид. Йому мороз -47 градусів не страшний.
  • Завдяки цій особливості, він придатний для вирощування в регіонах з суворим кліматом.
  • Гроно за розміром невелика. Її довжина становить 10 див. Плоди на ній розташовані щільно.
  • Ягоди по забарвленню чорні, мають круглу форму, маленький розмір. Вони містять 20% цукру і кислоту 10 г/л.
  • Шкірка добре відділяється від м’якоті, як мішечок. Дозрівання настає в кінці літа або на початку осені.
  • Застосовується сорт для виготовлення вина, желе, соків. Він може бути використаний як столовий виноград.

Гармонія

  • Відноситься до винних сортам винограду. Він середньостиглий, на визрівання потрібно 135 днів. Має гармонійний смак.
  • З нього роблять сухі та десертні вина.
  • Плоди середнього розміру і круглої форми. Вони вкриті щільною шкіркою. За кольором вони темно-сині. М’якоть соковита.
  • Грона середнього і великого розміру. У кистей середня щільність. Формується у вигляді конуса.
  • Цей виноград стійкий до хвороб та морозів. Гармонія витримує температуру до -25 градусів.

Денисівська

  • Це винний виноград. Він ранньостиглий. Підходить для виробництва сухих, грайливих, десертних вин.
  • Кущі сильнорослі, на пагонах формуються грона конічні. У них середня щільність плодів.
  • За величиною мають середній розмір.
  • Ягоди Денисівської винограду чорного кольору. У плодів кругла форма.
  • М’якоть соковита, з гармонійним смаком. Вона містить 22% цукру і кислотність 7 – 8 г/л.
  • Здоров’я у сорту хороше. Зрідка трапляється пошкодження гнилизною. Це обумовлено раннім дозріванням.
  • Морозні зими переносить добре. Для нього критична температура – 26 градусів.

Перли залу

  • Сорт універсального застосування. Термін дозрівання – середньоранній.
  • Відмітна риса – червоні молоді пагони, з віком вони покриваються коричневою корою з червонуватим відливом.
  • Грона пухкі, середні за розміром, конічної форми.
  • Ягоди невеликі за розміром. Забарвлені вони в бурштиновий колір з засмагою, цяточками на сонячній стороні.
  • Оболонка тонка, щільна. У цього сорту соковита м’якоть з гармонійним смаком.
  • Стиглі плоди можуть мати мускатні нотки. Вона хрустка.
  • Сорт має підвищену стійкість до ряду захворювань: гнилі, мілдью, оїдіуму.
  • Добре переносить морози в межах -26 градусів.

Кристал

  • Технічний сорт. У нього збалансовано вміст кислоти, солодощі.
  • З нього роблять столові вина типу херес.
  • Дозріває цей виноград рано. Вже на початку серпня можна ласувати його плодами.
  • Вони протягом сезону залишаються на лозах практично не осипаючись.
  • Грона мають форму цилиндроконическую. Вони середньої щільності.
  • Ягоди мають форму овалу. За смаком вони кисло-солодкі. За кольором бувають білі або жовто-зелені.
  • М’якоть у плодів соковита, вкрита щільною оболонкою.
  • У цього сорту висока зимостійкість. Він нормально переносить температуру до -29 градусів.

Кишмиш

  • Це столовий сорт. У нього відсутні насіння. Дозрівання цього винограду настає рано.
  • Ягоди невеликого розміру. Їх вага досягає 5 гр.
  • За кольором, вони зеленуваті, при перезріванні забарвлюються янтарним відливом.
  • Шкірка покрита густим нальотом.
  • Грона досить великі, до 0.5 кг. За формою вони циліндро-конічні, рідше можуть бути безформні.
  • Вони мають хорошу щільність.
  • Кишмиш стійкий до різних грибкових інфекцій. Він добре переносить зимові морози.
  • Витримує температуру до -26 градусів.
  • Плоди цього винограду підходять для сушіння родзинок.

Мускат Далекосхідний

  • Використовується як столовий і як винний сорт. Він підходить як для самостійного застосування, так і в суміші з іншими видами винограду. Його плоди дозрівають дуже рано.
  • Врожайність Мускату Далекосхідного висока. Грона маленькі. Середня досягає ваги в 100 гр. За формою вони схожі на конус, часто мають відгалуження.
  • Ягоди круглі, трохи приплюснуті, білого кольору з невеликим янтарним відливом. За розміром вони не дуже великі.
  • Їх середня вага складає 3 гр. Приємний смак плодів віддає мускатним присмаком. У соку міститься до 26% цукру і 7,5 г/л кислоти.
  • Якщо ягоди залишити на кущі після дозрівання, вони насичуються солодкістю і набувають більш яскравий мускатний смак.
  • Сорт добре переживає зимівлю. Для нього нестрашні морози до -30 градусів. Цей виноград не боїться шкідників і різних захворювань.

Ілля

  • Має високі смакові якості, він відноситься до столових видами.
  • Виведений шляхом схрещування винограду Кишмиш і Воскової. Дозріває нерівномірно, але досить рано.
  • Грона мають середню щільність. Їх форма цилиндроконическая. По вазі вони великі від 0,5 до 1 кг
  • Ягоди овальної форми, хрусткі. Вони великі, але різних розмірів від 9 до 14 гр. В їх соку цукру 21%, кислоти 5 -7 г/л.
  • Сорт стійкий до ураження грибковими захворюваннями. Витримує морози до -25 градусів.

Зилга

  • Дуже рано дозріває, середній термін 105 днів. Застосування його універсально.
  • Грона різного розміру 0,3 – 0.5 кг. Плоди на ній найчастіше розташовуються щільно.
  • Ягоди чорні, вкриті синім, густим нальотом. Вони мають круглу форму.
  • За розміром невеликі, їх середня вага 3 гр. Смак має суничний присмак.
  • Шкірочка щільна, відділяється від м’якоті мішечком. Цукру в соку 20 – 23%, кислоти – 6 -7 г/л.
  • Стійкий до грибкових захворювань, за умови проведення обробки. Витримує морозні зими до -30 градусів.

Ладанный-2

  • Це столовий виноград. Він відрізняється підвищеною врожайністю.
  • Грона мають середню щільність. Вага однієї становить 0,5 – 1,2 кг.
  • Вони володіють гарним товарним виглядом і відмінно переносять транспортування.
  • Плоди овальні, бурштиново-жовті, їх вага становить 8 – 10 гр. Смак винограду приємний, з легким присмаком мускату.
  • До шкідників сорт Ладанный-2 стійкий, а ось холод переносить в межах -25. На зиму потрібно вкривати кущі.

Алладін

  • Сорт столового призначення. Він ранньостиглий. Відрізняється високою врожайністю.
  • Грона щільні, мають кулясту форму. Вони ідеально підходять для транспортування. Їх середня вага 0,7 кг.
  • Ягоди видовжені, овальні. Досить великі, середня вага від 6 до 9 гр. Забарвлені вони в жовто-рожевий колір, при хорошому освітленні стають яскраво-рожевими, покриті нальотом пруина. Смак має відтінок мускату. Вміст цукру в соку близько 17%, кислоти – 8 г/л.
  • Стійкий сорт до різних грибків, а ось при підвищеній вологості може піддатися нападу сірої гнилі. Витримує температуру взимку не нижче -26 градусів.

Арочний

  • Столовий сорт. Дозрівання настає в перший тиждень вересня.
  • Кисті мають форму циліндра. За розміром вони великі, вага середньої досягає 700 гр. Максимальна вага грона 1,5 кг.
  • Цей різновид відрізняється красою, ягоди загострені, довгасті. Їх колір може бути від біло-рожевого до темно-рожевого. Вид кисті високої товарної якості.
  • Ягоди хрусткі. Вага досягає 7 гр. Смак гармонійний, вмістом 18% цукру і 7 г/л кислоти.
  • Арочний сорт добре росте. Перші плоди приносить зазвичай на другий рік після посадки. Він володіє хорошою стійкістю до захворювань. На зиму рекомендується вкривати плівкою, складеної в два шари. Переносить мороз до -26 градусів.

Красуня

  • Гібрид відноситься до столових сортів. Для його створення змішані виноград Вікторія і європейсько-амурські представники сімейства. Дозріває рано. Відрізняється підвищеною врожайністю.
  • Кетяги великі, досягають ваги 700 – 800 гр.
  • Кисті має довгасту форму, округлу, розташування плодів середньої щільності. Іноді гроно має крило.
  • Ягоди темно-червоного кольору з характерним густим нальотом. Вони вкриті щільною шкіркою, хрусткі і соковиті. За формою плоди довгасті з загостреним кінчиком. Вага досягає 8 гр. Смак не має домішок мускату. У м’якоті є насіння, зазвичай 2 шт.
  • Сік містить 18% цукру і 7 г/л кислоти.
  • Переносить морози до -27 градусів. Цей виноград стійкий до грибків і рідко піддається нападу ос.

Супутник

  • Використовується в їдальнях цілях. Сорт раннього терміну дозрівання. Збір врожаю можливий в середині вересня.
  • Ягоди яскравого зеленого кольору з характерним нальотом. Мають присмак мускату і ананаса.
  • Вміст цукру – 22%, кислоти – 10 г/л. Добре зберігаються до листопада, при цьому підвищується цукристість до 28%.
  • Грона середнього розміру, максимальна вага 250 гр.
  • Цей виноград має високу стійкість до морозів. Йому не страшна температура аж до -38 градусів.

Новий Росіянин

  • Гібрид столового призначення. Термін дозрівання надранній.
  • Кисті досить крупні, вага варіюється від 200 до 400 гр. Формуються з ягід середнього розміру від 3 до 5 гр.
  • Забарвлені плоди в рожевий колір з нальотом на щільною шкірочкою.
  • Середня цукристість 22%, при тривалій витримці піднімається до 26% і вище.
  • Виявляє стійкість до хвороб та морозів. За різними показниками витримує температуру від -29 до -34 градусів.
  • На даний момент селекціонери проводять випробування на морозостійкість сорту.

Дублянський

  • Столовий виноград. Дозрівання настає рано. Для повного визрівання плодів потрібно 115 днів.
  • Грона у нього дрібні. Вага варіюється від 150 до 220 гр.
  • Ягоди невеликі, круглі, містять 1 – 2 кісточки. Забарвлені вони в бурштиновий або янтарно-рожевий колір, важать 1,2 – 1,5 гр. Вміст цукру близько 20%. Цукристість підвищується до 26% якщо залишити на кущі кисті до початку жовтня.
  • Стійкість до захворювань хороша. Переносить мороз в межі між -32-34 градусів.
  • З Дублянського винограду виходять напівсухі, ігристі, десертні вина високої якості.

Користь і шкода винограду

Виноград активно використовується в народній медицині

Існує спосіб лікування як виноградолікування, ще його називають ампелотерапія.

Показаннями до такої терапії є:

  • Хвороби органів травлення
  • Захворювання органів дихання
  • Порушення обміну речовин

Родзинки використовують для лікування кашлю та бронхіту. Наші предки вважали, що він допомагає при розладах нервової системи.

Виноградний сік – це сечогінний, потогінний, відхаркувальний засіб. Більш того, він надає тонізуючу і зміцнюючу дію на організм людини.

Домашнє виноградне вино відмінний антиоксидант. Воно володіє бактерицидними властивостями і знижує рівень холестерину в крові.

Користь винограду незаперечна, так як він містить вітаміни, мінерали, макро і мікроелементи. Шкірочка ягід включає в себе віск, дубильні і фарбувальні речовини, ефірну олію і фенол.

Незважаючи на всі позитивні властивості. У винограду є протипоказання.

Його споживання варто звести до мінімуму у наступних випадках:

  • При цукровому діабеті
  • Діареї
  • Набряках
  • При раку шлунка і органів травлення
  • При ожирінні
  • Гіпертонікам
  • Хворим на туберкульоз
  • При алергії на виноград

Догляд за виноградом

Виноград любить тепло і світло, але це не означає, що його можна вирощувати тільки в регіонах з теплим кліматом

Дотримання правил і правильний вибір сорту дозволяє вирощувати його в регіонах з морозними зимами. Щоб зимівля пройшла благополучно лози обрізають, акуратно укладають на землю і накривають. Для укриття підходить плівка, листя, ялиновий лапник.

Вибір місця для посадки

Місце для посадки винограду має добре прогріватися сонячними променями

Його можна садити між будівлями. Відступ від стіни має становити не менше метра. Рослина не переносить сильного вітру. Місце, мабуть, від нього захищено.

Підготовка грунту

Кущі не люблять заболочених місць і грунту з підвищеною кислотністю. Посаджений на важкому грунті виноград буде зростати. Але він не буде плодоносити довгий час.

Грунт повинна бути легка.

Якщо на вашій ділянці близько розташовані грунтові води або земля має підвищену вологість обов’язково потрібно під верхній шар покласти дренажний шар.

Перед посадкою викопується лунка глибиною 60 см. На дно вкладається 10 см дренажного шару, для нього можна використовувати гравій. Зверху засипається грунтовою сумішшю.

Для суміші потрібно перемішати:

Лайфхак для поливу: вкопати в лунку відрізок труби, щоб верхній кінець стирчав із землі. Через неї можна здійснювати полив.

Полив під корінь

Правила посадки

Оптимальним часом для посадки нового куща є кінець квітня – початок травня

До цього часу вже сходить сніг і грунт прогрівається. При посадці в більш пізній час виноград не пройде вегетацію, що приведе до загибелі незміцнілого куща.

  • Посадка саджанців проводиться на глибину 50 см, при важких ґрунтах можна садити на 20 див.
  • Посадковий матеріал потрібно оглянути і при необхідності обрізати.
  • На пагонах залишається 2 – 3 нирки. Місця зрізів обробляються воском.
  • Після висадки грунт утрамбовується і проводиться полив.
  • Відстань дотримується у діапазоні 1 – 1,5 метра, між кущами і між рядами.

Якщо перед тим як садити в грунт, саджанці росли в теплиці, то висадка проводиться в червні. При цьому переноситься виноград разом із земляною грудкою. Удобрювати додатково не потрібно.

Молодому винограду потрібно встановити опори. Це запобіжить від перегину лоз. У перший рік росту винограду обов’язково проводиться регулярна прополка від бур’янів і розпушування ґрунту.

Полив

Полив здійснюється теплою водою, змішаної з деревною золою

З весни по осінь виноград потребує поливі 4 рази:

  • Перший полив проводиться навесні, коли вже немає заморозків ночами.
  • Другий – за 7 днів до цвітіння.
  • Третій – після цвітіння.
  • Четвертий – проводиться восени, за 7 днів до укриття лоз на зиму.

Добрива

При мізерних грунтах потрібно проводити підживлення кущів

В якості добрива схожі:

  • Деревна зола
  • Гнойова рідота
  • Пташиний послід
  • Торф

Виноград не потребує азоті. Тому не можна вживати азотовмісні суміші.

Пташиний послід відмінно справляється із завданням, але використовувати в чистому вигляді не можна. Він розбавляється водою, пропорція повинна бути 1:2. Настояти 2 тижні в теплому місці. Додати ще 5 частин води і полити рослини.

Для запобігання осипання ягід використовують 0,1% борну кислоту. Їй удобрюють перед цвітінням і після нього.

Догляд після зимівлі

Виноград не переносить різких перепадів температури

Якщо його відкрити раніше часу, він розпустить нирки. Якщо настануть заморозки, то вони загинуть. При цьому високий ризик, що холоди призведуть до загибелі все рослина.

Відкривати його потрібно на початку травня

До цього часу вже стабілізуються теплі погодні умови.

Пересадка дорослого куща

Коли виникає необхідність перенести кущ на інше місце, потрібно його обрізати

Залишаються тільки два рукави з молодими лозами, не старше двох років. Інші пагони зрізують. Місця зрізів обробляються воском або вугіллям.

Після підготовки винограду його потрібно викопати. Відстань, повинно бути, 50 см від центрального стовбура, зі всіх сторін. При цьому треба прагнути до мінімального пошкодження кореневої системи.

По можливості переносити з грудкою землі

Якщо ґрунт пухкий, то вона осиплеться. У цьому випадку оглянути коріння і оновити зрізи. Змішати глину з розчином марганцівки, суміш повинна бути консистенції сметани. Вмочити в неї коріння. Це дозволить кущу легше прижитися на новому місці. Кущ потрібно полити і накрити плівкою.

Пересадка проводиться або навесні, або восени. У разі осінньої пересадки виноград відразу накривається на зимівлю.

Щоб поліпшити адаптацію можна в землю додати жменю вівса. Він хороший антиоксидант і містить гордецін – натуральний антибіотик. Проростаючи, він знезаражує середу, це дозволить швидше розвиватися кореневій системі винограду.

Прискорення дозрівання лози і ягід

Догляд за виноградом

Прийоми для прискорення дозрівання та поліпшення якості врожаю:

Вирощування винограду на балконі або вікні

Для винограду потрібно вибирати південну сторону. Він люби хороше освітлення

При цьому прямі сонячні промені залишать на листочках опіки, тому горщики з рослинами рекомендується притемнять.

Кожен рік необхідно пересаджувати кущ. Процедура проводиться строго після пробудження від зимового сну. Ємність підбирати за обсягом більше попередньої. При цьому збільшується в субстраті кількість землі, а перегною зменшується щороку.

Полив кімнатного винограду потрібно здійснювати регулярно проміжок повинен становити 20 днів. Використовувати відстояну воду. Підживлення проводять регулярно в період плодоношення. Інтервал повинен становити не більше двох тижнів.

Лози потрібно підв’язувати і встановлювати опору. Їх довжина не повинна перевищувати 1,5 метра

Зима для винограду час спокою. Його листя жовтіють і обпадають. На період анабіозу необхідно обрізати всі пагони, тільки на одному сильно залишити 3 нирки. Горщик потрібно прибрати з вікна в темне, прохолодне місце.

Діставати для пробудження тільки в кінці лютого. Перший полив здійснювати талим снігом. На вікно виставляється, після появи перших пагонів.

Щоб кущ родить, незабутній про запилення. Для цього самозапильні сорти потрібно злегка трусити, а решта запилюють з допомогою маленького пензлика.

Для формування куща обов’язково прищипування пагонів. Проводиться через 5 листочків від квітки. При формуванні декількох грон на втечу, залишається одна. Інакше у рослини не вистачить сил, ягоди будуть недорозвинені.

Плодоносити в кімнатних умовах виноград почне на 4 – 5 рік.

Розмноження

Виноград розмножується трьома методами:

Розмноження відсадками старий спосіб

З його допомогою створюються декоративні кущі, надаючи їм будь-які форми. Ними ж заповнюються порожні ділянки. А також вирощуються нові кущики.

Для отводка вибирається здорове рослина.

Покрокове опис:

При розмноженні відводками виноград росте швидко. Він добре приживається і не хворіє. Головна причина – подвійне живлення: від яка утворюється кореневої системи і від материнського куща.

Так можна прикопувати і молоді і старі пагони. Самостійний кущ формується через рік.

Насінний метод найбільш клопіткий

При цьому виросла рослина, може за смаковими якостями відрізнятися від того, з якого взята кісточка. Часто це відбувається, якщо взята вона у гібридного сорту.

Причини вирощування винограду з насіння:

  • Заради експерименту, щоб подивитися, що вийде.
  • Для отримання куща вподобаного сорту. Тут обов’язковий підщепа. Прищеплюється держак від куща, дає багатий урожай.
  • Для отримання нового сорту.

Насіння потрібно брати з доспілих ягід. Їх оболонка повинна бути щільною, коричневого кольору.

Покрокова інструкція:

  • Кісточки промити у воді.
  • Загорнути у вологу тканинну серветку і поліетиленовий мішечок.
  • Покласти в холодильник.
  • До посадці вони будуть готові, після утворення тріщин на шкірці. За часом процес займає 1 – 1,5 місяця.
  • Перемістити в тепле місце на 2 дні. За цей час повинні з’явитися білі корінці.
  • Висаджуються в горщик. Поглиблювати їх потрібно на 1 см. Для субстрату змішується садова земля, перегній і пісок. Пропорція 2:1:1. Тримати посіяні кісточки на вікні.
  • Сходи з’являться через тиждень. Їм потрібен регулярний полив і розпушування грунту. За літні місяці вона виростає до двох метрів.
  • У відкритий грунт виноградна розсада висаджується восени. На зиму обов’язково накривати.

Якщо вирішите пересаджувати на ділянку виноград навесні, то потрібно загартувати її. Виносити на вулицю і заносити в приміщення.

Час перебування на вулиці збільшується поступово: з 1 години до доби.

Виноградні живці ще називають чубуками

За визначенням це держак, з нирками. Заготовлюється посадковий матеріал восени, під час обрізки винограду на зиму.

Головне, дотримуватися умови:

  • Діаметр 7 мм
  • Колір – коричневий
  • При згині хрумтить
  • Чубук повинен бути твердим
  • Відсутність пошкоджень
  • Довжина близько 40 см
  • Наявність нирок – 3 шт

Покрокова інструкція:

  • Помістити у воду на 8 годин.
  • Провітрити і зв’язати пучками.
  • Для зберігання пересипаються вологими тирсою і вміщуються в пакет. Взимку їх зберігають у холодильнику, в льосі або землі.
  • Перед посадкою живці потрібно вимочувати 2 доби. Вода періодично змінюється.
  • Потім виконується посадка в горщики.
  • Поливати потрібно раз в 2 дні.
  • У відкритий грунт пересідають у вересні.

Посаджені в горщики, склянки або пляшки потребують підгодівлі. Виробляти її потрібно влітку: в середині червня, наприкінці липня і в кінці серпня.

Пророщування живців у воді

Виноград: опис 20 сортів для вирощування в помірному кліматичному поясі, особливості догляду та розмноження в домашніх умовах (Фото & Відео) +Відгуки

Хвороби і шкідники

Виноград може вражати мілдью, оїдіум, антракноз, повстяний кліщ, хлороз, альтернаріоз, сіра гниль. А також він піддається нападу ос та шершнів. Подробиці боротьби з ними пропонуємо подивитися на відео в кінці статті.

Вражений лист винограду

КОМПЛЕКСНИЙ ПЛАН ЗАХИСТУ ВІД ХВОРОБ І ШКІДНИКІВ

Виноград: опис 20 сортів для вирощування в помірному кліматичному поясі, особливості догляду та розмноження в домашніх умовах (Фото & Відео) +Відгуки

Про автора

admin administrator