Жирність молока у свиней

Авторadmin

Жирність молока у свиней

Причини недостатньої жирності коров’ячого молока і способи її підвищення

Молоко має безсумнівну харчову цінність. Це продукт, який збагачує людський організм необхідними вітамінами та мінералами, і чим він жирніший, тим калорійніший та кориснішій. Від яких факторів залежить жирність молока, і що робити, якщо вона недостатньо висока?

Від чого залежать зміни

Відмінності між надоєм в окремих порід і вмістом хімічних компонентів у коров’ячому молоці в основному обумовлені генами. На його хімічний склад також впливають не тільки генетичні фактори, але і фізіологічні та екологічні. Цей показник не є постійною величиною, на нього впливає ряд причин. Зміни можуть відбуватися в організмі тварини в момент доїння або, наприклад, в приміщеннях для зберігання продукції, під час транспортування.

Фізіологічні фактори

В цей показник входить вік корів, період лактації та стан молочної залози. Молоко тварин до третіх пологів має вищий вміст білка, ніж взяте від старих особин. Фермери часто стикаються з маститом у стаді, що, у свою чергу, призводить до збільшення кількості соматичних клітин талейкоцитів в продукції.

Збої, що виникають в період лактації, призводять до зміни хімічного складу молока, а порушення роботи вимені зачіпає в основному ті компоненти, які синтезуються молочними клітинами: жир, лактозу, казеїн. У цій ситуації рівень жиру знижується на 10% нижче, ніж показник лактози або казеїну. Жирність при хронічному маститі зменшується до 3%, а при гострій формі до 2,5% і нижче. Розмір жирових кульок також змінюється в сторонузменшення.

З іншого боку, у здорових корів за два місяці до сушки спостерігається зниження вмісту лактози з одночасним підвищенням рівня жиру та білка, які потім досягають максимальних значень. В ході досліджень взаємозв’язку між вмістом сечовини та періодом лактації було виявлено, що вміст цієї речовини в надоях перших двох лактацій буввищим, ніж у наступних.

Екологічні причини

Факторами навколишнього середовища, що впливають на зміст окремих компонентів молока, є спосіб утримання тварин, система гігієни та частота доїння, харчування, погодні умови. За роки досліджень було виявлено, що у тварин, яких перевели з загального утримання на стійлове при використанні доїльного залу, якість і склад молока поліпшується одночасно з самопочуттям піддослідних. В цьому випадку збільшувалася кількість соматичних клітин, вміст жиру в продукції, рівень білка і поліпшувалася цитологічна якість.

Генетичні чинники, які можуть вплинути на склад та якість молочної продукції, включають тип використання, породу або різновид тварин. Важливий і вплив середовища, в якомувони живуть. Перш за все, зміни залежать від: харчування, догляду, здоров’я стада, утримання, гігієни доїння, доступу до пасовищ, пори року, температури й вологості. Також можуть мати значення параметри, що визначають вироблення молока — тривалість і число лактацій або вік корови.

Ще одним важливим елементом, що впливає на різноманітність хімічних компонентів, є гігієна та доїльна система. Відзначено високі надої, а також завищений вміст білка і жиру під час потрійного забору молока на добу в порівнянні з подвійним доїнням, а вміст сухої речовини збільшується після повного спорожнення вимені.

Наукові дослідження показали, що продукція, отримана від корів у доїльних залах, містить менше білка, ніж у тварин при ручному доїнні. Інші досліди зробили очевидним, що з розширенням використання сучасних методів виробництва молока рівень білка, жиру і надоїв збільшується.

Склад та харчова цінність

Молоко складається з білків (сироватка, казеїн, альфа і бета-лактоглобулин, лактоферин, лізоцим, імуноглобуліни), жирів (поліненасичених і насичених), лактози, вітамінів, мінералів. Розбіжності в складі залежать від ряду перерахованих вище факторів.

У коров’ячому молоці:

• білка (від 3,0 до 4,3%);

• жиру в межах 3,9-5,7%;

• лактози (від 4,5 до 4,9%).

Вміст білка та жиру у молоці є спадкоємною рисою і тому цей показник може бути покращено шляхом схрещування порід. Наприклад, корови Джерсі відрізняються надоями високої жирності. Було доведено, що харчування тварин значно впливає на продуктивність, здоров’я, збільшує жирність молока і, меншою мірою, вміст білка. Правильний баланс дозування коров’ячих кормів також відбивається на складі та якості продукції.

Вміст поживних речовин в молоці можна змінити за допомогою іншої системи утримання. Більш сприятливий профіль жирних кислот в продукції може бути отриманий при находженні стада на пасовищі з різнотрав’ям, з весни до осені. На ринку представлено безліч кормових добавок, що сприятливо змінюють молочний склад (сечовина, рослинні олії, амінокислоти).

Жир

Один з найцінніших компонентів молока — жир. Саме він істотно впливає на цінність цієї рідини, а також вершковогомасла, сирів. Загальна молочна жирність становить від 2,7% до 5,5%.

Жир відповідає за текстуру, структуру і смак. У молоці він присутній у вигляді кульок різного розміру. Вони набагато легші від інших інгредієнтів, тому спливають та утворюють шар вершків. Ця важлива властивість часто використовується при подальшому перероблюванні. Правильно впливаючи на молочний жир, можна отримати гомогенізовану або знежирену продукцію (вершки, масло).

Крім того, однією з важливих властивостей жиру є те, що він поглинає запахи з навколишнього середовища. Часто надовго. Це має особливе значення в сироварінні, з цієї причини так важливо правильно зберігати молочну продукцію.

Білок — казеїн

Ще один важливий компонент молока — білок, 80% якого складає казеїн, з нього роблять сир.

У молоці казеїн присутній у вигляді колоїду — казеїнату кальцію. Під дією кислоти речовина вивільняється, і виходить сир (те ж саме відбувається, коли молоко скисає).

Сичуг по-різному діє на казеїнат кальцію. Він розщеплює казеїн на дві частини:

• параказеін (параказеінат кальцію), щільний білий згусток, не розчинний у воді — це сирий сичужний сир;

• сироваткові протеїни — розчинна невидима речовина, яказалишається в сироватці.

Після отримання сиру сироватка все ще містить сироваткові протеїни, з яких можна приготувати м’які сири, наприклад, рікоту.

Молочний цукор

Лактоза — важливий вуглевод, що міститься в молоці. Це дисахарид, який складається з глюкози та галактози. Його кількість коливається від 4,5 до 4,8%. Завдяки йому тавиробленій з нього кислоті можна отримати кисляк, а приготовані сири не будуть гнити, але поступово дозріють.

Мінерали

Молочний смак та здатність до згортання під дією сичужного ферменту залежать від кількості мінеральних речовин та білків.

У молоці міститься:

• кальцію (100-140 мг в 100 см³);

• фосфору (75-110 мг в 100 см³);

• калію (135-155 мг в 100 см³);

• натрію і хлору (35-60 мг в 100 см³);

• магнію (10-15 мг в 100 см³);

• мікроелементи, наприклад залізо.

Вітаміни

У молоці присутні вітаміни A, B1, B2, B3, B9, B12, C, D, E. Їх кількість залежить від типу і якості корму, споживаного тваринами. Продукція найбагатша вітамінами навесні та влітку, коли кількість зеленого корму, споживаного коровами, значно збільшується. Вітаміни з молока переходять в сир.

Як пов’язана їжа корів та молочна жирність

Найбільший вплив на зміст жирів і білків надає харчування. Фермерам відомо, що у корови на язиці, те і в молоці. Годування великої рогатої худоби замороженими кормами, кислою травою, молодою зеленню і макухою призводить до падіння рівня жирності в молоці. Цей компонент знижується через недоїдання, годування підопічних великою кількістю концентрованого корму за одне приймання, неправильного співвідношення протеїну такалорій, а також замалою кількістю грубих кормів в раціоні.

Високу жирність визначає висококалорійне харчування, наприклад концентровані корми, картопля, а також збільшення кратності годувань, використання їжі та добавок, що володіють буферними властивостями. Меншою мірою їжа молочного стада змінює кількість молочного білка. Високі значення є причиною використання амінокислот, захищених від руйнування рубця, а низькі показники — ознакою недостатньо ситної їжі (нестачею калорій).

Для досягнення оптимального вмісту інгредієнтів необхідно:

1. Подбати про правильне кришення кормів (потрібна нарізка соломи на полову довжиною 3-4 см).

2. Слід межувати частку легкозасвоюваних вуглеводів ураціоні до 32-38% від сухої маси раціону.

При високих температурах у тварин виникає тепловий стрес, удійність скорочується або навіть припиняється повністю. Жирність молока у корів, яких годували правильно при температурі нижче оптимальної (+13. +15°C для дійних особин), значно збільшується.

Найбільша продуктивність відзначається в весняний і ранній літній періоди, коли температура близька до оптимальних умов утримання корів. Холоди можуть збільшити вміст жиру, а спека (вище +25°C викликає тепловий стрес) знижує рівень лактози. Вміст жиру та білка досягає максимальних значень в осінньо-зимовий період.

Якість

Цей параметр у першу чергу впливає на технологічну придатність молока і його здатність до перероблювання. Тест якості визначає такі характеристики, як колір, консистенцію, аромат, активну кислотність, щільність, загальну кількість мікроорганізмів і соматичних клітин. Державний стандарт встановлює критерії зовнішнього вигляду, запаху, температури та свіжості молока. Будь-яке відхилення від норми призводить до дискваліфікації продукції. Щоб звірити поточні показники з необхідними параметрами, доярки регулярно проводять пробне доїння кожної корови.

Якість молока багато в чому залежить від умов навколишнього середовища та здоров’я тварин. Це чистота зовнішньої поверхні сосків корови, годівниць, поїлок, рук доярів, трубопроводів доїльного апарату і тари, а також випадкові удари, брудна солома підстилки, пил. Основні правила забору молока — гігієна обладнання, тварин і дояра, мають велике значення для захисту продукції від мікроорганізмів. Мастит — поширене захворювання, яке виникає у високопродуктивних корів при недотриманні цих вимог. Хвороба завжди впливає на мікробіологічну якість молока в гіршу сторону.

Наступним етапом, на якому можуть відбутися зміни якості, є умови зберігання молока, температура в приміщенні (спека сприяє розвитку мікроорганізмів) і чистота цистерни транспорту для перевезення продукції. Слід пам’ятати, що корова виробляє стерильне молоко, але тільки у випадку, коли її годують здоровою їжею та утримують в чистому середовищі.

Як збільшити загальні надої та жирність молока

Надій і відсоток жиру засновані на генетичному потенціалі породи. Не можна збільшити надій у корови у випадку, коли це перевищує її природні можливості. Але якщо усунути стресові фактори та добре годувати тварину, можна отримати максимальні надої, звичайно, з урахуванням віку і здоров’я особини.

Харчування, яке забезпечить жирність молока:

1. Щодня слід видавати підопічним від 20 до 25 кг зелених кормів. Небажано використовувати тільки один різновид зелені, слід змішувати бобові культури, такі як люцерна і коров’ячий горох, зі звичайним кормом, ячменем, сорго і т. і. Попередньо зелений корм слід порубати, це збільшить споживання поживних речовин, а також зменшить розкидання.

2. Після вечірнього доїння на кожну корову слід давати не менше 10 кг сухих кормів або по 4 кг концентрату, при цьому рекомендується використовувати суміші. Наприклад, можна взяти одну частину макухи з насіння соняшнику, одну частину меленої кукурудзи та частину лушпиння проса, рису і т. і. За ніч корм у шлунку тварини ферментує, тим самим збільшується споживання поживних речовин.

3. Також дають 50 г мінеральної суміші — це дуже важливо, щоб організм тварини не відчував дефіциту поживних мікроелементів, що знижує надої, а також викликає репродуктивні проблеми.

4. Кожну корову потрібно напоїти чистою водою в кількості не меншою за 30 л.

Також слід усунути фактори, що викликають стрес у дійних корів. Людина, яка доглядає за тваринами, щодня повиннаслідувати точному розпорядку, мити вим’я перед кожним доїнням. Важливо прибирати гній в стійлах тричі на день, виключити лайку та крик в присутності підопічних. Варто переконатися, що в корівнику немає комарів, мух або ґедзів. Доїння повинно відбуватися завжди в один і той же час таоднією людиною. Якщо процес забору молока відбувається занадто довго, то знизяться і загальні надої.

Особливу увагу потрібно приділити обов’язковій та регулярній дегельмінтизації тварин, оскільки глисти в шлунку різко знижують продуктивність. Небажано на лузі прив’язувати корову так, щоб вона весь час перебувала під прямими сонячними променями. Якщо дозволити коровівільно пастися хоча б кілька годин, це підвищить метаболізм, до того ж підопічна буде щаслива, а задоволена тварина виробляє більше молока.

Корови люблять воду, і якщо у фермера є вільний доступ до ставка, що дозволить їм валятися в теплій прибережній зоні, він отримає приголомшливий ефект. Значно збільшиться період лактації та репродуктивна ефективність стада.

Молоко дуже поживний продукт, цінність якого в високійпоживності, корисних вітамінах і мінералах. Часто жирність молочної продукції залежить від різних чинників: харчування тварин, їх утримання, віку та здоров’я. Щоб контролювати ситуацію, фермер повинен їх враховувати та коригувати в потрібну сторону.

Жирність і склад молока корови: огляд і відео

В даний час коров’яче молоко є одним з головних продуктів харчування в нашій країні. З нього роблять такі популярні кисломолочні товари, як кефір, ряжанка, сир, твердий сир та інше. Багато в чому на їх виробництво впливає такий фактор, як жирність молока у корів. Давайте про його хімічному складі і властивостях поговоримо більш детально.

  • 1 Розбираємо хімічний склад
    • 1.1 Мінеральні речовини
    • 1.2 Вітаміни
    • 2.1 Молочний жир
    • 2.2 Молочний білок
    • 2.3 Лактоза, або молочний цукор
    1. Розбираємо хімічний склад
    2. Мінеральні речовини
    3. Вітаміни
    4. Який відсоток жирності у молоці?
    5. Молочний жир
    6. Молочний білок
    7. Лактоза, або молочний цукор
    8. Відео «Молоко: склад, значення, користь і шкода»

    Розбираємо хімічний склад

    Молоко, як відомо, це дуже складна багатокомпонентна структура, в яку входять речовини тонкодисперсного стану. Це дозволяє продукту бути в рідкій формі. До складу цього коров’ячого унікального продукту входить понад 160 компонентів, з яких це макро – і мікроелементи, вітаміни, жирні кислоти, цукру, різні ферменти і навіть лимонна кислота. Однак хімічний склад молока неоднаковий і залежить як від породи корови, так і від її годування, догляду, стану здоров’я та умов утримання.

    Мінеральні речовини

    За останніми даними вчених до складу звичного для нас продукту входить близько 50 елементів. Це мікро – та макроелементи.

    • Кальцій. Один з найбільш відомих хімічних складових. Пам’ятаєте вислів «Пийте діти молоко-будете здорові!». Це багато в чому стосується цієї речовини. У коров’ячому продукті він перебуває в легкозасвоюваній формі і дуже добре збалансований з фосфором. Наприклад, в середньому його вміст коливається від 100 до 140 мг (100 мл молока). Важливо пам’ятати, що вміст кальцію різне влітку і взимку (вище), а також залежить від періоду лактації тварини.
    • Фосфор. Цієї речовини в досліджуваному нами продукті міститься від 74 до 130 мг (100 мл). Протягом року ця цифра мало змінюється і залежить більше від породи корови і раціону.
    • Магній. Цей елемент є важливим складовим живого організму, який бере участь у формуванні імунітету, покращує зростання і розвиток. Він також важливий для нормальної життєдіяльності мікрофлори шлунка. Його міститься в 100 мл продукту від 12 до 14 мг.
    • Калій і натрій. Ці дві речовини нерозлучні і регулюють один одного, тому вказуються в єдиній зв’язці. В 100 мл молока натрію знаходиться близько 30-70 мг, а калію – від 135 до 170 мг. Це число коливається протягом року, наприклад, в кінці лактації знижується рівень калію, зате зростає кількість натрію.
    • Хлориди. Також необхідний елемент молока, однак його підвищена концентрація може говорити про маститі. В нормі він міститься від 90 до 120 мг на 100 мл
    • Мікроелементи. Це мінеральні речовини, які містяться в дуже малих кількостях, але також є важливими хімічними елементами продукту. Сюди входять: мідь, цинк, йод, фтор, селен, марганець, залізо та інші. В молоці вони тісно пов’язані з жировими кульками, козеином і білковими сполуками. Мікроелементи регулюють активність гормонів, вітамінів і ферментів.

    Важливо! Слід зазначити, що багато мікроелементи крім натуральних молочних можуть бути принесеними із сфери. Наприклад, тари, води, обладнання. Виходячи з цього, може виникати додатковий присмак.

    Вітаміни

    Вітаміни – це невід’ємна частина складу молока. Вони знаходяться тут в особливих з’єднаннях і в чистому вигляді. Наприклад, у звичайному продукт, що дає домашня корова влітку, міститься вітамін Д, групи В (В2, В6, В7, В9), С. Про інших складових цього корисного продукту читайте нижче.

    Який відсоток жирності у молоці?

    Багато хто, купуючи в магазині молоко, дивляться, який відсоток жирності, зазначений на упаковці. Одні вибирають пожирніше, інші, навпаки – нежирне. Звичайно, все це можливо завдяки сучасним технологіям виробництва молочних продуктів. Спеціальне обладнання дозволяє відокремити необхідну частку жиру з первинного складу, залишивши вказане програмою число. Вибирати жирний продукт або знежирений – це вже особиста справа кожного, ми ж розглянемо основну інформацію за цим показником.

    Жирність, насамперед, визначає поживність молока корови, а також деякі інші його технологічні властивості. Сьогодні більшість молочних порід корів відрізняються високими показниками жирності, що, звичайно ж, говорить про великому плюсі сучасної селекції. Це дуже важливий критерій у молочної продуктивності.

    Так, наприклад, в середній його показник коливається від 3,1 до 4,23%. Найбільш високий відсоток жирності спостерігається в молоці корів Кавказької Білоголової породи, Джерсейской, Киргизькою та Кургвинской. Найбільш низький показник у Сичевський, Остфризской і Истобенской породи. Саме тому вони сьогодні практично не використовуються в молочному продуктивному господарстві.

    Від показника жирності молока залежить якість таких похідних продуктів, як сметана, вершки, масло, сир. Найбільшу оцінку отримала олія з продукту Красногорбатовских і Костромських корів. Найбільш смачний сир виходить Швіцької, Ярославської, Холмогорської і Симентальської породи.

    Молочний жир

    Раніше ця складова частина молока розглядалася, як найцінніша. За рівнем вмісту жиру оцінювалась якість продукту, тому що зміст цього компонента тісно пов’язане з кількістю білка. Найбільших показників жиру в молоці корови досягають до шести років життя, після чого їх складова поступово зменшується. Енергетична цінність цього компонента – 9 ккал в 1 грамі.

    Важливо знати! Основними складовими молока є жир, казеїни, лактоза, лактоглобулин лактоальбумин.

    Молочний білок

    Сьогодні це найбільш важлива складова молока, яка регулює його якість і цінність. Важливо відзначити, що молочний білок являє собою високомолекулярні з’єднання, в яке входять амінокислоти. В молоці вони поділяються на дві групи: сироваткові і казеїни.

    Це за своїм складом дуже складний білок, який представлений в продукті у вигляді гранул. Розмір гранул казеїну залежить від вмісту кальцію. При взаємодії з кислотами це речовина згортається і дає осад. Така реакція є необхідною при створенні кисломолочних продуктів.

    Після розпаду казеїну в кисломолочному продукті залишаються сироваткові білки. До них відносяться альбумін і глобулін, які за своєю структурою схожі з плазмою крові. Альбумін, наприклад, випадає в осад при нагріванні до 70 градусів. Глобулін – простий білок, який швидко засвоюється і є носієм імунних тел. Ось чому саме кисломолочні продукти корисні дорослим людям.

    Лактоза, або молочний цукор

    Це дуже важливий компонент і є єдиним вуглеводом, який отримують новонароджені дитинчата. Це основне джерело енергії. Лактоза розщеплюється лактазой, яка присутня в шлунку людини все життя, якщо він регулярно вживає молоко. Саме за рахунок цього компонента продукт має приємний солодкуватий присмак.

    Сьогодні багато сучасні медики вважають молоко не дуже корисним продуктом для дорослої людини. Вони на цей рахунок мають багато доказів, які більшою мірою зводяться до шкідливості молочного жиру. Проте ми, у свою чергу, зауважимо, що лактоза, потрапляючи в стінки кишечника, виробляє молочну кислоту, яка пригнічує розвиток гнильної мікрофлори.

    Засвоюваність молочного цукру становить – 99%. Так що пити чи не пити молоко, це вже вирішувати вам. Але все ж цей унікальний продукт має величезне значення в нашому житті.

    Відео «Молоко: склад, значення, користь і шкода»

    У цьому відео ви ще раз почуєте про цінності молока, а також про те, що входить в його склад.

    Дієтологи розповіли, яка жирність молока є оптимальною

    Молоко буває різної жирності, і його слід вибирати за індивідуальними особливостями. Однак є золота середина, яка підходить майже всім людям. Про це повідомили лікарі-дієтологи, інформує Ukr.Media.

    У багатьох людей при покупці молока виникає питання: який відсоток жирності кращий? Шкала починається від 0 і закінчується вище 4,5 %, і такий різновид створений під різні типи харчування. Наприклад, людям при підвищеному холестерині рекомендується вживати молоко не вище 1,5% жирності.

    Якщо проблем зі здоров’ям немає, необхідно орієнтуватися на рекомендації для середньостатистичної людини. За словами дієтологів, молоко слід вибирати з жирністю не більше 3,5 %.

    Зовсім знежирене молоко не варто брати, бо гірше засвоюється кальцій. Жирне теж не всім підійде. Середньостатистичній людині підійде молоко від 2,5 % жирності до 3,5%, — розповіли фахівці.

Про автора

admin administrator